• 989
    asgari ücret mevzusu çok karmaşık olan güzel ülkemizdir. esasen olay daima iki taraflı incelenmelidir. burada her zaman karlı çıkan üçüncü taraf olan devlet olmaktadır. çalışan açısından bakarsan zaten iki kişinin çalıştığı dört kişilik bir haneye ayda en az 6000 tl girebilmeli ki yaşayabilsinler. buna istinaden bu ortamda asgari ücretin 3000 tl olması gerekiyor.

    ancak bir işveren olarak bu ücrete çıkılması halinde çarşı çok fena karışacağı aşikardır. çoğu arkadaşımızın da vurguladığı gibi iyi eğitim almış insanlarla asgari ücretliler çok yakınlaşmış olacak, çünkü hiçbir işletme her elemanına %20 zam yapacak durumda değil ne yazık ki. ayrıca olay asgari ücretin artmasından ziyade ürünlere gelecek zamlar oldu, yani siz çalışanların eline %20 artış verirken cebinden %22 alırsanız bu sistem çökmeye devam eder.

    bu işin kısa vadeli çözümü devletin brüt ücretlerden kısıntıya gitmesidir. eğer ki net artışın brüt ücrete yansıması sadece %10 olursa işletmeler de çalışanlar da rahatlayacaktır. bunun ardından devlet tarafından ürün zamlarına da müdahale edilmesiyle şimdilik geçici bir çözüm sağlanabilir.

    derseniz ki bu kadar detaylı düşünüyorlar mıdır, neyse ya cevabı da vermeyeyim anlayan anlasın*
App Store'dan indirin Google Play'den alın