• 39567
    (bkz: 30 ağustos zafer bayramı)

    "türk’ün hakiki kurtuluş güneşi 30 ağustos sabahı ufuktan bütün şaşaasıyla doğacaktır. güneş mağribe [batıya, batmaya] yaklaştıkça, ateşli, kanlı ve ölümlü bir kıyametin kopmak üzere olduğu bütün ruhlarda hissolunuyordu. bir an sonra cihanda büyük bir yıkım olacaktı. ve beklediğimiz kurtuluş güneşinin doğabilmesi için bu yıkım lazımdı."

    “harp, muharebe, nihayet meydan muharebesi, yalnız karşı karşıya gelen iki ordunun çarpışması değildir; milletlerin çarpışmasıdır. meydan muharebesi, milletlerin bütün mevcudiyetleri ile, ilim ve fen sahasındaki seviyeleriyle, ahlaklarıyla, kültürleriyle, kısaca bütün maddi ve manevi kudret ve faziletleriyle ve her türlü vasıtalarıyla çarpıştığı bir imtihan sahasıdır. bu sahada, çarpışan milletlerin hakiki kuvvet ve kıymetleri ölçülür. netice, yalnız cismani kuvvetin değil, bütün kuvvetlerin, bilhassa ahlaki ve kültürel kuvvetin üstünlüğünü ispat derecesine vardır.”

    “saraylarının içinde türk’ten başka unsurlara dayanarak, düşmanlarla ittifak ederek, anadolu’nun, türklüğün aleyhine yürüyen çürümüş gölge adamlarının türk vatanından kovulması, düşmanların denizlere dökülmesinden daha kurtarıcı bir harekettir."

    mustafa kemal atatürk
App Store'dan indirin Google Play'den alın