• 319
    vakti zamanında zaten twitter'ı kapatmış, youtube'u engellemiş hükümettir. mahkeme kararlarıyla zar zor tekrar açıldılar. hadi onları bırakın, wikipedia daha dün açıldı sayılır yine mahkeme kararıyla.

    işin siyasi boyutuna girmeyeceğim burası galatasaray sözlük olduğu için ama entry'i sonlandırmadan önce minik bir sosyolojik değerlendirmede bulunacağım.

    dünya'da dini yaşam tarzının devlet rejimi haline gelmesi fikri, 21. yüzyılın 2010'lu yıllarında sürpriz şekilde kaybetmeye ve gerilemeye başladı. bu fikri yenen olay da o dönemlerde hayatımıza giren instagram, twitter gibi uygulamalar oldu. artık insanlar birbirlerinin hayatlarını, nereye gittiklerini, ne yediklerini, ne giydiklerini, ne düşündüklerini rahatlıkla görür oldu. bu da doğal olarak özenmeyi ve örnek almayı beraberinde getirdi. örneğin bugün artık pakistan'da yaşayan bir kız, milano'daki, paris'teki yaşıtlarının yaşam tarzlarını instagram'daki keşfet butonunda denk gelip gözlemleyebiliyor. bu örnekler çoğaltılabilir. oysa eskiden sadece televizyon ve gazetelerin bize gösterdigi kadarını bilebilirdik. tüm bunları sosyal medya sayesinde gözlemleye gözlemleye doğu ülkelerinde insanlar, kitleler halinde seküler ve özgürlükçü bir yaşam tarzı ister oldu. bu nedenle de en basitinden örnek vermek gerekirse, yarım asırlık "türkiye iran mı oluyor?" sorusu kendiliğinden çürümeye başladı. ve ilginçtir ki bu klişe cümleyi çürüten de büyük ölçüde instagram oldu belki de. işte bu nedenle sosyal medyayla büyüyen z kuşağı gittikçe daha fazla batılı yaşam koşullarını arzu ediyor. yani bu da oy derdinde olanların, insanların dünyayla bağlantısını keserek, ya da sansürleyerek kendi toplumlarının, kaliteli yaşayan kimseleri örnek almasını engellemeye çalışmasını beraberinde getiriyor. çünkü insan gördüğünü talep eder. ama yanılıyorlar. inanın bana, bütün çiçekleri koparsanız da baharın gelişini engelleyemezsiniz sözü boşuna söylenmiş bir söz değil.

    dediğim gibi hiç siyasete girmeden minik bir sosyolojik değerlendirmede bulundum. elimden geldiğince sözlük kurallarına da riayet etmeye çalıştım. herkese the last dance'li, stranger things'li, tweeti bol, like'ı çok, kanallara abone olmayı unutmadığınız günler dilerim.*
App Store'dan indirin Google Play'den alın