• 2859
    bugünün ülke gerçeklerinden yola çıkarak 69,99'a satılan, basic olarak adlandırabileceğimiz baskılı t-shirtler ile ilgili yaklaşık fiyat analizini değerli sözlük üyeleri ile paylaşmak istiyorum. çok uzun zamandır storedan alışveriş yapmadığımı ve ilgili modelleri sadece internet sitesi ve sokakta giyenlerin üstünde gördüğümü de belirtmek isterim.

    hesaba kitaba dalmadan önce, türkiye'de tekstil ve hazır giyim sektörlerinin iş gücü haricinde bütün maliyet unsurlarının tamamen dolarize olduğunu ve peşin para haricinde ham madde temin etmenin özellikle 2018 ağustos ayından beri çok zorlaştığı da aklımızın bir köşesinde tutalım. buna ilave olarak geçtiğimiz yıl sonu itibariyle elektrik, doğal gaz, asgari ücret ve benzeri bütün giderlere ciddi oranlarda zam geldiği gerçeğini de unutmayalım.

    (bkz: #2689094) numaralı entryde mocuishle'nin bahsetmiş olduğu nesilden nesile modeli üzerinden hesaba başlıyorum;

    - sağ olsun gsstore ürünle ilgili bir detay paylaşmadığı için, düz mantık ürünlerin %100 pamuk süprem olduğunu ve sitedeki ölçü tablosuna göre orta bedenin bir üst bedenini baz alarak model için 250 gr kumaş harcandığını düşünelim. bugün itibariyle orta kalite (karde) pamuk süpremin kilosu 5,25 €. sadece kumaştan 1,3125 € karşılığı tl olarak güncel kur ile yuvarlak hesap 8,65 tl,

    - baskıların digital olmadığını, su bazlı parça baskı olduğunu ön görerek ense+kol+ön için toplam 3 tl,

    - aksesuar olarak ense etiketi olmadığı için sadece yıkama talimatı, varsa pelur kağıdı, poşet vs diğer sarf malzemeler için de 0,25 tl,

    - kesim+dikim+paket için de 5,50 tl yazalım.

    17,40 tl ham maliyet üzerine %5 fire koyarsak 18,27 tl yapar. üreticinin organizasyon gideri+karlılık için maliyetin üzerine ne koyduğunu tam olarak bilme şansım yok ancak satış fiyatından da yola çıkarak bunun ürün başına ortalama 5 tl olduğunu düşünüyorum ki bu da yaklaşık %28 yapar. ya da şöyle diyelim fire+organizasyon gideri+karlılık için toplam %30 üzerinden hesap yaparsak galatasaray store'un alış fiyatı 22,62 tl noktasına gelir ki bu da piyasaya göre şu an için normal.

    şimdi işin perakendecilik kısmına geçecek olursak, store belli ki 1 e 3'le satış yapmaya çalışıyor ve günümüzün sektör gerçeklerine göre bu da normal. 1 birim ürün maliyeti, 1 birim kira+istihdam+yatırım+vs giderler ve 1 birim de karlılık ve indirim için düşünülebilir. türkiye'de iç piyasa uzun süre 1 e 2 mantığında çalıştı, yani aynı malı store daha önce 44,99 veya 49,99'a satabilirdi ancak bugün için çok zor, kurtarmaz. şunu da eklemek istiyorum, özellikle yabancı perakende sistemleri ve herkesin alışveriş yaptığı markalarda ortalama mark-up minimum 4-5 ve üzeridir *.

    galatasaray ile taraftarlık haricinde hiçbir bağım olmadığı gibi, gs store etiketi ile satılan ürünlerin kalitesini beğenmeyen ve uzun zamandır nike ürünleri harici alışveriş yapmayan biri olarak siz değerli sözlük yazarlarını bilgilendirmek istedim.

    saygılar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın