• 510
    kulübün sahibi city football group'un onlarca kulübü var. http://gss.gs/ZZd

    tıpkı büyük şirketlerin onlarca alt markası olduğu gibi cfg'nin de markaları ve bu markaların kar'ı veya zarar'ı var. fakat bu kulüplerin hesap kitapları ayrı. zira manchester city'nin hisselerinin %100'ü cfg grubunda değil. bu arada cfg grubunun %100'ü de dubai'lilerde değil.

    bu grubun kulüpleri arasında ben transfer yapayım ama sana yazayım muhabbetinin dönmesi ne kadar gerçekçi peki? kulüplerin hesapları ayrı olduğundan eklenecek veya çıkarılacak her borç de ffp gözetimlerinde ve kulüp raporlarında "outside investment" olarak yine görünüyor.

    http://www.insideworldfootball.com/...sts-71-million-loss/
    ---
    city football group limited has posted a £71 million loss from continuing operations for the 13 months to 30 june 2017.

    cfg 71 milyon £ kayıp açıkladı, yaklaşık 1 senelik. bir önceki yıl da 37 milyon £ kayıp açıklamışlar bu arada.
    ---

    grubun sahip olduğu tüm diğer kulüpler 120m £ gider ve 46 milyon £ gelir açıklamışlar. diğer giderlerin büyük kısmı new york city fc'den gelmekte.

    https://annualreport2017.mancity.com/...nload/Financials.pdf

    manchester city kulübü 31 mayıs 2016'da 20.4 milyon € kar açıkladı, 5. defa üst üste. 30 haziran 2017'de (13 ay) oyuncu bonservis, kira ödemeleri ve gelirleri hariç 88 milyon £ gelir açıkladı. oyuncu gelir-giderleri ise -87 milyon £.

    bu hesaplar ayrıca uefa tarafından yayınlanan ve doğrulanan mali raporlarla da tutmakta.

    ----
    burada (bkz: finansal fair play/#2371946) zaten oyuncu bonservislerinin tek seferde hesaba işlenmediğini söylemiştim. ffp ayrıca bir sezon bir sezon değil, 3 yıllık dönem'e bakmakta. yani bir sezonda 50m £ zarar yapması önemli değil bir kulübün, bir sonraki sezonunda bunu geri kazanabilir.
    ----

    https://www.forbes.com/...nd-melbourne-city-fc

    yukarıdaki linkte bir haber yok. finans uzmanı olmayan bir köşe yazarına ait bir makale var. bu makalenin başlığı bile soru işaretiyle bitmekte.

    "has manchester city offloaded $100m of expenses to new york city fc and melbourne city fc?"
    city 100m "dolar"lık giderlerini nycfc'ye ve mcfc'ye mi yükledi?

    arada finans kayıtları vs. şöyle bir cümle var yine: " leaves us wondering how expenses have been shared across the family of accounts and whether or not manchester city is being “subsidized” by other teams."

    yazının tüm kaynak noktası city cfg grubunun gelirlerinin %92'sini karşılıyor, ama neden giderlerin %92'sini değil de %81'ini karşılıyor?

    yazının son cümlesi:
    "did manchester city receive a subsidy of close to $100m from two clubs that generated less than $40m in revenue or is there another more benign explanation?"
    -40 milyon dolar gelir gösteren eden diğer 2 kulüpten manchester city 100 milyon dolara yakın miktar mı hesaplarına geçirdi? yoksa burada daha ayrıntılı bir açıklama var mı?

    sanki cevabı belli bir soru.

    belki sahipleri dubaili değil de ismi perez olan zengin bir ispanyol olsaydı; belediye ve kulüp arasında çok şüpheli ihalelerle gelir gösterilen paralarla henüz piyasa şimdiki halinin yarısı gibi olmasına rağmen aynı transfer döneminde kaka,ronaldo,benzema, alonso transferleri yapıp 200m € harcasaydı city kulübü, veya hapiste yatmış barcelona ve bayern münih başkanları olsaydı sahipleri üzerlerinden bu kadar basit seviyede hater'lık kasılmaz biraz olsun saha içindeki oyuncularının ve teknik ekibinin başarılarının hakkı verilirdi. tek cümlelik başlıkları spekülatif atıp city kulübü zarar ediyor fakat ceza yemiyor "mu acaba" diye propaganda'ya devam edilmezdi üzerlerinden. ara transfer döneminde 60 milyon £'a aubameyang'ı alıp brighton'a yenildikten sonraki basın toplantısında "diğer kulüpler çok harcıyor" diye konuyu dağıtan arsene wenger bilmiyor mu sanki dünyadaki tüm futbol kulüpleri arasından en zengin 3-5 tanesinden birisi olduğunu arsenal'in? kendisi bilmiyor mu arsenal'den hepi topu daha fazla para harcayan bir avuç kulüp varken geriye kalan tüm kulüplerin kendisinin auba'ya verdiği parayla 5 yıl boyunca geçindiğini; biliyor tabi ama yine de kolay yoldan kaçış için altındaki binlerce kulübü düşünmeyip üstündeki 2 kulübü suçlayarak hafta boyu brighton'a niye yenildin diye kendisine soru gelmesini engelliyor çünkü bir görüş yerleşmiş gidiyor. yıl boyu sakat olan mendy'i çıkartırsan senle aynı parayı transfere harcamış olan takımla sevilla'ya 180 dakikada 3 tane isabetli şut mu çektin, deplasmanda yıl boyu 2 galibiyet mi elde ettin? boşveer diğer kulüpler çok para harcıyor de gitsin.

    city'nin her şeyi doğru mu? imkanı yok. kesinlikle her kulübün yaptığı gibi olumsuzlukları olabildiğince makyajlayıp gösteriyorlardır zaten. city'nin sahipleri tamamen düzgün mü? kimse iddia etmez. uefa'nın veya fifa'nın her şeyi doğru mu? eh yılların rüşvet yiyicileri. zaten bu durumların aksini söyleyen yok. ama uefa'ya bile üye olmayan yeni satın alınıp yatırım yapılan avrupa dışı kulüplere sahip bir futbol grubunun diğer kulüpleri 45m gelir-120m gider elde etmiş neden eşit değil, yoksa buradaki 70m küsür city'nin masrafı mı diyip arada hiç bir bağlantı gösteremeden soru cümlesiyle yazılan normal bir makale böyle böyle yapılmış diye kulaktan kulağa geçiyorsa sadece bu haberi özelinde sorgulama hakkımı mazur görün. kulüp rüşvetle, ayak oyunlarıyla ffp'nin ardından dolaşıyor derseniz katılır üzerine araştırma, kaynak bile eklerim. ama neymar hakkında, city hakkında her habere sırf bu insanlar, kulüpler kötü ve şaibeli diye balıklama atlayıp doğru demeyeceğim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın