• 1094
    bugün 5 aralık 1934...

    kurucumuz mustafa kemal atatürk önderliğinde, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği gün!

    --- mustafa kemal atatürk ---

    teşkilat-ı esasiye’nin 10. ve 11. maddelerinde yapılan düzenlemeyle 22 yaşını bitiren her türk kadınına seçme ve 30 yaşını bitiren her kadına milletvekili seçilme hakkı verildi. karar, türk kadınlar birliği’nin 7 aralık’ta beyazıt meydanı’nda düzenlediği büyük bir mitingle kutlandı. kadınlara yerel seçimlere katılma hakkı 3 nisan 1930’da “belediyeler kanunu” ile verilmişti.

    5 aralık 1934 günü başbakan inönü ve 191 milletvekilinin imzasıyla önerilen “kadınların milletvekili seçilme” hakkı yasa tasarısı; meclis’e katılan 317 kişiden 258’inin olumlu, 58’inin çekimser ve 6’sının boş oyuyla kabul edilmiştir. başbakan ismet inönü yaptığı sunuş konuşmasında şunları dile getirir:

    “kadına siyasal haklarının tümünü tanımakla, türkiye’nin ona, eski yetkilerini vermekten başka bir şey yapmadığını, türk kadınının hakkı olduğu yerden ayrılıp bir süs gibi, memleket işine karışmaz bir varlık gibi köşeye konması, türk töre ve anlayışına uymayan bir usuldür. bu usul, asırlarca geçirdiğimiz felaketlerin esaslılarından birisidir.”

    --- mustafa kemal atatürk ---

    dipnot: dünya’da kadınlara ilk seçme ve seçilme hakkı 1893 yılında yeni zelanda’da verildi. 20. yüzyılın başlarında ise avustralya’da (1902), finlandiya’da (1906) ve norveç’te (1913) kadınlar ulusal seçimlerde oy kullanma hakkını kazandılar.

    kadınlara ve çocuklara büyük önem veren, daha doğrusu tüm insanlara büyük ihtimam gösteren ulu önder mustafa kemal atatürk'ü tekrardan saygı ve özlemle anıyorum!

    yaşa mustafa kemal paşa yaşa!
App Store'dan indirin Google Play'den alın