• 25
    dün akşam saatlerinde demosu çıkmış oyun.

    öncelikle şunu söylemek istiyorum: ne pesçiyim ne fifacı. sadece çok gerçekçi bir futbol oyunu isteyen, ''gerekirse pozisyon bile bulamayalım, deplasmanlarda 1 puana razı olalım'' kafasında olan bir oyuncuyum.

    demoyu ps4 platformunda oynadım ve diyorum ki oyun efsane olmuş! normalde futbol oyunları ilk çıktığında hep bir garip karşılanır, önceki versiyon daha iyiydi sanki dedirtirdi ama bu öyle olmamış, bunu sadece kendi görüşüme dayanarak değil genel olarak takip ettiğim insanlara bakarak diyorum. futbol oyunu/simülasyonu değil futbolun ta kendisi olmuş bu oyun.

    oyunun 1-2 eksiğine(bana göre) değinmek istiyorum önce.

    1- kornerlerde ve duran toplarda nereye orta yapacağımızı gösteren o şey hiç olmamış. sadece bu oyun için değil genel olarak hiç sevmediğim bir olay. çok kolaylaştırdığını ve gereksiz olduğunu düşünüyorum. umarım ya ayar yaparlar ya da tamamen kaldırırlar oyunun tam sürümünde.

    2- bu tamamen kişisel bir görüş olacak ama oyun hızlanmış. yani aşırı falan değil ama 1 tık hızlanmış. diyorum ya gerçekçilik arayan biri olduğum için bu benim gözümde - olarak yazılabilir. oyun hızını yavaşa alınca daha iyi geldi bana. yine de çok rahatsız edici değil.

    şimdi gelelim artılarına:

    1- grafikler: gerçekten muazzam. oyuncu yüzleri, duyguları çok daha iyi yansıtılmış ama sadece bundan ibaret değil. saha, taraftarlar, tema yani her konuda grafikler inanılmaz hoşuma gitti. fifa 16'da bazı sahaların ışıklandırması yüzünden midir nedir bilmiyorum ama saha yemyeşil parlıyordu. bu yıl hafif bulanıklık katarak inanılmaz gerçek bir görüntüye kavuşmuş sahalar. çimlerdeki yer yer siyahlıklar, gölgelendirme vs. oyunun hayvani boyutunu açıklar nitelikte. mourinho, guardiola ve conte de bire bir aktarılmış. tema derken de kastettiğim 16'da kullandıkları açık renk yerine karanlık bir tema kullanmaları benim hoşuma gitti. kaldı ki ben oynanışa çok daha fazla önem veren bir insanım oyunlarda.

    2- oynanış: fifa zaten burada baya fark yaratırken bu yıl çıtayı iyice yükseltmiş. oyuncu kontrolleri daha rahat, fizik motoru harika. yani ikili mücadelelerde gerçekten o omzu koyduğunuzu, sert faullerde adamı biçtiğinizi hissedebiliyorsunuz. oyun artık çok daha doğaçlama ve kalıplar halinde olmadığını hissettirebiliyor. karşı karşıya pozisyonlarda şunu yaparsan gol olur diye bir şey yok artık galiba.

    şutlar: geçen yıl oyunun en heyecanlı anında hızlı koşmaya basmadık diye selçuk inan gücünde çekilen şutlardan deliriyorduk. bu yıl ise buna el atmış fifa. özellikle bazı pozisyonlarda yerden, çok da hızlı olmayan ama köşeye gittiği için gol olan şutlar çok güzel olmuş. onun dışında geçen yıl uzaktan çekilen ve çok düzgün bir şekilde yere inen şutlar bence oyunun havasını bozuyordu çünkü tehlike oranı çok fazlaydı. bu yıl ise daha gerçekçi şekilde top havada daha fazla dağılıyor.

    paslar: aşırı bir fark olmasa da daha güzel ve akıcı olmuş. fifa'da bazen en basit pasları bile atamayabiliyorduk, bu yıl da bu ihtimal var ama gerçeğe daha yakın. paslar konusunda en belirgin fark ise arkası dönük atılan paslar olmuş. 16'da messi bile olsan arkan dönük pas atma diyordu oyun. bu yıl bu konuda biraz isabet oranı artmış ve güzel olmuş bence.

    kaleciler: futbol oyunlarında hep ''kalecileri çok geliştirdik'' geyiği döner. ben de hep şunu derim o zaman ''kalecileri geliştirmeyin, gerçekçi hale getirin''
    bu yıl bence tam olarak bunu başarmış duruyor ea. 1e1 pozisyonda neuer çektiğim şutu elini havaya uzatıp bileğiyle kurtardı mesela. tam bir neuer kurtarışıydı o. onun dışına topa atlayışları çok daha gerçekçi geldi bana. yerden, köşeye çekilen şutlarda atlayışları ve topu kornere çelmeleri daha iyi olmuş. topu eliyle sert bir şekilde oyuna sokabilmeleri ve her ortayı alamamaları da bana göre iyi olmuş.

    duran toplar: duran toplarda o işaret hariç güzel şeyler var. oyuncuyu istediğin şekilde yönlendirmek ve vurmak kesinlikle artık belli başlı ''duran top ortamları'' izlemeyeceğimizi gösterdi. ayrıca o kameranın oyun içi kamera olarak kalması en çok beni mutlu etmiş olabilir.

    ve yapay zeka: belki de hayatımda ilk kez bir futbol oyununda yapay zekayı öveceğim. gerçekten ilerleme var. hem sizin takımınızda hem cpu'ya karşı oynarken. sizin takımınızda artık çok daha boş koşular var ve daha fazla pas opsiyonu. ama bundan daha çok rakibin yapay zekası mutlu etti beni. legendary ve world class seviyelerinde her takım barcelona gibi pas yapamıycak gibi duruyor. direk dikine ve skor odaklı oynuyorlar. pas yapa yapa kaleye girmek yerine pozisyonları hemen bitirmek istiyorlar ve kesinlikle bu fifa'nın bu yıl grafiklerle birlikte en güzel olayı gibi geldi bana.

    kısaca frostbite fifa'ya baya yaramış duruyor. onun dışında journey modu var demoda. güzele benziyor ve baya da beğenildi gördüğüm kadarıyla ama 5-6 saatlik bir mod olacağı söyleniyor. çok tutarsa seneye de bir şekilde devam ettirirler herhalde.

    fut'un zaten çok daha çeşitli olabileceği söylendi ve kariyer modu da daha detaylı(gelirler mesela) geliyor. yukarıda anlattıklarımla birleştirdiğimde beni çok heyecanlandırdı diyebilirim fifa 17. bekliyoruz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın