resim
Metin Oktay
Mevki:Santrfor
Doğum:02.02.1936
Ölüm:13.09.1991 (55)
Uyruk:Türkiye
  • 162
    galatasaraylıların vazgeçemediği, söz söyletmediği, en çok sevdikleri galatasaraylı.
    birilerinin, hatta kendilerinin bile galatasaraylılığını ölçmek için, örnek aldıkları büyük insan.

    metin oktay, bu ülkenin gördüğü en büyük golcü. attığı toplam gol sayısını yine bir galatasaraylı hakan şükür geçti. bir sezonda en çok gol atma rekorunu başka bir galatasaraylı tanju çolak kırdı.
    ama maç başı ortalamaya bakıldığında metin oktay hala en golcü.
    futbolcu ve golcü olarak yaptıklarına yetişmek, onu geçmek çok zor.

    galatasaraylıların gözünde bu kadar büyük olmasının, bu kadar sevilmesinin sadece başarılarıyla açıklanması yeterli değil.
    104 yıllık kulüp tarihinde çok başarılı başka oyuncular da geldi, ama hiç biri metin’in ulaştığı sevilme noktasına ulaşamadı.
    atlamamak gerekir elbette, metin bu kadar başarılı olmasaydı bu kadar sevilmezdi de. onun davranışlarını göstermiş kıyıda köşede kalmış başka galatasaraylılar da vardır mutlaka.

    ama büyüklüğü biraz da buradan geliyor. hem bu kadar başarılı olup hem de galatasaray’ı her şeye tercih etmek.
    başarı arttıkça fiyatı da artar bir futbolcunun, bir profesyonelin. aklını çelmek için yapılan teklifler gittikçe artar, paranın sıcak yüzü aklını başından alabilirdi metin’in. ama kandıramadı onu hiç bir miktar.

    unutulmaz sözü “bizi sevenleri üzmeyelim baba” , fenerbahçe’nin transfer teklifini kibarca reddederken söylenmiş, taraftarın metin oktay’ı sevme sebeplerinden en önceliklisi.

    yaşarken de çok seviliyordu elbette, ancak şimdilerde galatasaray tribünlerinde kendisine duyulan sevgiyi göremedi.
    tribünler, zamanın ruhu gereği bir çok futbolcunun aslında ruhunu parayla değiştirdiğini gördükçe daha çok sarıldı metin’e.

    yenik devam eden maç sırasında “taçsız kral metin oktay, unutur mu seni bu taraftar” şarkısını söyleyerek. “metin, metin oktay” diye bağırarak sahadaki futbolcusuna tepkisini çok asilce, küfür etmeden gösterdi tribünler. metin oktay da böyle olmasını isterdi.
    nasıl bir takım, nasıl futbolcular istediklerini anlatmaya çalıştılar sahaya.

    bu günlerde büyük galatasaray taraftarı metin oktay’ı nasıl sevdiğini, onu anladığını değişik ortamlarda da gösteriyor.
    galatasaray sözlük’te beğendiğin bir yazıya oy vermenin adı metin oktay.
    facebook’ta gruplar var metin oktay adına, bir çok galatasaraylı profil resmini metin oktay olarak kullanıyor.
    galatasaraylı olmayanlar bile çok iyi tanıyorlar 10’u.

    taraftarın sevgisi kulübü de harekete geçirdi elbette.
    kulübün dükkanlarında metin oktay forması satılıyor. o formayı uzaktan bile tanıyor galatasaraylılar. halbuki hiçbir yerinde yazmıyor ismi.

    10 numaranın bu kadar değerli olma sebeplerinden biri de metin oktay elbette.
    şu anda galatasaray kaptanı olan arda turan’ın forma töreninde haldun üstünel’in söylediği “biz arda’ya metin oktay’ın formasını verdik” sözü çok önemli.
    unutmadan söyleyeyim, arda turan’ın yürüyüşü bile metin’in aynısı.

    fırtınalı bir hayat yaşadı aslında. zirvede bıraktı futbolu. aslında o zamanlar adı konmamış olan “kutsal ittifak medyası” tarafından bıraktırıldı, futbolu bırakmaya ikna edildi.

    futbolculuk sonrası hayatı ise allak bullak oldu. büyük bir boşluğa düştü kral. en yakın arkadaşlarından biri islam çupi’ydi. rakı şişesinde balık olan islam çupi. çok içtiler birlikte.

    öcal uluç’a göre, milliyet’te metin oktay imzasıyla genç yazarlara yazılar yazdırıp, metin kadar futbolu bilmeyenlerin altına koydular yazılarını, spor sayfalarında. öcal uluç, metin oktay’ın bunu hiç hazmedemediğini söylüyor.

    erken aramızdan ayrıldı büyük insan. huzur içinde yatsın.
App Store'dan indirin Google Play'den alın