• 9
    basketbolda normal sezonu ilk 8 içinde bitiren takımların 1-8, 2-7, 3-6, 4-5 şeklinde eşleşerek eliminasyon sistemiyle ilerlenen, bu şekilde şampiyonu belirleme amacı güden sistem. bu tanım çoğu lig için geçerlidir. ligden lige farklılık arz eden nokta ise playoff un ilk, 2. ve 3. turlarında takımların bir üst tura çıkmaları için almaları gereken galibiyet sayısındaki farklılıktır. avrupa (erkek) liglerini ve nba'yi bu açıdan inceleyecek olursak karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor:

    türkiye: ilk turda 2 galibiyet alan takım bir üst tura çıkıyor. 2. turda 3 galibiyet gerekli. 3. ve final turunda ise takımların şampiyon olabilmeleri için 4 galibiyete ulaşmaları gerekiyor.

    ispanya: ilk tur ve 2. turdaki galibiyet sayıları türkiye ile aynı iken, final serisindeki gerekli galibiyet sayısı 3'tür.

    italya: playofflarda en çok maçın oynandığı avrupa ülkesi. 3 tur için de gerekli galibiyet sayısı 4 (bu sene sistemde yaptıkları değişiklikle)

    almanya: 3 turda da takımların bir üst tura çıkmaları için almaları gereken galibiyet sayısı 3.

    fransa: çeyrek final ve yarı final turlarında gerekli galibiyet sayısı 2 iken, finalde 3'tür. (geçen seneye kadar final tek maç üzerinden oynanıyordu). (surprize en açık lig, o yuzden senelerdir her sene farklı bir takım sampiyon olup euroligde sahne alıyor)

    yunanistan: 1. turda 2, 2. ve 3. turlarda 3 galibiyeti bulan takımlar tur atlıyor. (bu ligde de doğal seleksiyon bas göstermekte. oli-pana finali kaç senedir oynanıyor ben hesabını kaçırdım)

    nba: doğu ve batı konferanslarında önce ayrı ayrı playoff maçları oynanıyor. sonra konferans şampiyonları genel sampiyonluk için karşılaşıyorlar. tüm turlarda bir üst tura çıkmak için aranan galibiyet sayısı 4.

    adriyatik ligi: diğer ülkelerden farklı olarak ilk 4 takım playofflara kalıyor. 1-4, 2-3 ile 1 maç yapıyor. galip takımlar finalde 1 kere karşılaşıyorlar, alan şampiyon.

    olayın bilgi kısmını söyledikten sonra yorum kısmına geçmek gerekirse; bence en uygun düzen 3-3-4 gibi. ya da 3-4-4 olabilir. ilk turdaki 2 galibiyet sayısı yeterliliğini kesinlikle çok az buluyorum. 2 galibiyet durumunda nispeten daha güçsüz ve playofflara alt sıradan giren takımların üst tura çıkma sansları artıyor. fakat galibiyet sayısı gerekliliğini 3'e çıkardığınız vakit surprizler yerine gerçek güç devreye giriyor. 3 galibiyet durumunda da playoffa alt sıradan giren takım tur atlıyorsa amenna, başımın üstünde yeri var. 2 galibiyet sayısının neden oldugu surprizlere en iyi ornek bu sene ispanya liginde yasandı. taa eskilerdeki adıyla tau ceramica, birkaç ay önceye kadarki adıylacaja laboral, en son adıyla laboral kutxa ve valencia playofflara ilk turdan veda etmek durumunda kaldılar. sırasıyla gran canaria ve zaragoza takımlarına elendiler. yarı finalde barcelona gran canaria ile eşleşirken, real madrid zaragoza ile eşleşecek ki bu durum bence ispanya liginin gerçek güç durumunu yansıtmıyor. ek olarak, bir sporsever olarak, barcelona-laboral, real madrid-valencia eşleşmelerinin daha çok ilgi çekeceği aşikardı. şu haliyle çok çok büyük bir sürpriz olmazsa ispanyada finalin adı şimdiden belli:barcelona-madrid. 2 takımın da yarı final turunu 3-0 la geçmesi işten bile değil.

    özetlemem gerekirse; daha gerçek güç durumunu yansıtan bir playoff serisi ve sonuçları için galibiyet sayılarının 3-3-4 veya 3-4-4 şeklinde olması daha iyi olabilir diye düşünmekteyim. son söz: o bu değil de maciej lampenin bu seneki güzel formuna yazık oldu arkadaş.

    edit: ispanya bilgisinin düzeltilmesi
App Store'dan indirin Google Play'den alın