• 31
    james hardenhouston rockets'a takasla yollamış takımdır. öncelikle takımın kattıkları ve gönderdikleri ile sezon öncesi değerlendirmesini yaptığım bu entrymde (bkz: #1016383) herşeyi detaylarıyla anlatmıştım. takımın önünde geleceğini ilgilendiren çok önemli bir karar vardı. iki yıldız oyuncusu kontratının son yılına giriyordu: james harden ve serge ibaka. ibaka ile çok önceden sözleşme uzattılar ama aynen tahmin ettiğim gibi harden maksimum kontrat istedi bu da takımın verebileceği bir miktar değildi.

    harden takası karşılığında kayda değer kevin martin ile draftın gözde isimlerinden jeremy lamb'i kadrosuna kattı. harden şutör guard'ın dışında işin savunma yönünde takımına güç sağlayan, maçın kırılma anlarında ipleri eline alabilen (her ne kadar 2012 nba finalllerinde bu özelliğini gösteremese de) komple bir oyuncu. onun eksikliği takım savunması açısından alışılagelmiş 2-2-1 savunmasında değişiklileri zorunlu kılacaktır.

    aldıkları oyuncular da tam da aslında oklahoma'nın şu anda bulabileceği en iyi oyunculardan.. kevin martin'in zaten müthiş bir skorer oyuncu olduğunu biliyoruz. jeremy lamb'in de draft öncesi saf bir şutör oyuncu olduğundan bahsediliyordu. henüz lamb'i görmedik ama martin'in takım savunmasını çökertecek bir halka olduğunu şimdiden söyleyebilirim. özellikle en büyük rakiplerini düşündüğümüzde kobe bryant ve dwayne wade gibi oyuncuları savunma konusunda thabo sefolosha'ya çok iş düşecek, onun sahada fazla süre kalması demek de hücumda daha az üretkenlik demek olacak.

    işin hücum tarafına baktığımızda da kevin martin fazla sayı üreten ama çok fazla da top kullanması gereken bir oyuncu. sistem içerisinde bu dağılımın iyi sağlanması gerekecek. bir başka ve belki de en önemli farklılık şu istatistikte yatıyor. james harden oklahoma kariyerinde ürettiği sayıların %38'ini içeri penetere ile bulurken kevin martin'de bu yüzde sadece 14. özellikle son çeyreklerde savunmaları delme konusunda kevin durant'e bayağı iş düşeceğe benziyor.

    bu oyuncular takıma ve sisteme entegre edilebilirse uzun vadede oklahoma tarafına çok ciddi şekilde yarayan bir takas olduğunu söyleyebiliriz. hatta şunu bile iddia edebilirim. oklahoma'nın harden takasında aldığı oyuncular orlando magic'in howard takasında aldığı oyunculardan çok daha iyi. burdan da orlando magic yöneticilerini allah belanızı versin deyip selamlarımı yolluyorum. takas uzun vadede okc lehine dönebilir ama takımın bu kadar süresi var mı kritik soru bu. takım zaten evrile evrile bu noktaya geldi ama 2011'de batı finali, 2012'de nba finali derken artık hedef sadece şampiyonluk olacaktır. los angeles lakers ve miami heat'in durumunu da düşününce bu sene için bu takasla gafil avlandıklarını söyleyebilirim. takımın koçunun basiretsizliğinden hiç bahsetmiyorum bile..

    son olarak kontratında bir sene daha varken neden bu kadar erken bu takası yaptılar diye soranlara cevap niteliğinde olsun. bu sene takas etmeselerdi gelecek sene serbest kalacak ve oklahoma eline bir şey geçmeden harden'ı kaybedecekti. çünkü gelecek yıldan itibaren sign and trade bir çok takımın yapamayacağı bir hak olacak. son takas dönemi mart 2013'te gönderseler bu sefer playofflara az bir süre kala takımın kimyası ile oynanmış olacaktı. son olarak da önümüzde bir dwight howard gerçeği var. gitmek isteyen ya da anlaşamadığın bir oyuncuyu ne kadar fazla takımda tutmaya çalışırsan o kadarfazla kangren etkisi yaratmaya başlar.

    izlemesi çok zevkli bir takımdı oklahoma city. umarım yeni oyuncularla kimyayı en kısa sürede oturturlar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın