• 3
    zalad hakkındaki iddialara da cevap vermesi gereken arşivdir. verelim de.

    donanımhaber'den kızıl_shaman'dan aldığım bir yazı. arayan gazete linklerini de bulur.

    zaman gazetesi’nden ahmet uykan, radomir antic ve marco pantelic’ten sonra türk futbolseverlerin yakından tanıdığı bir isimle belgrad’ta konuştu. boşnak gazeteci 1993’te galatasaray’ın ankaragücü’nü 8-0 yendiği maçta yediği 5 golle adı şike iddialarına karışan ünlü kaleci rade zalad’la röportaj yaptı.

    işte zalad’ın ilginç açıklamaları…

    17 yıl önce g.saray’ın a.gücü’nü 8-0 yendiği maçta yediği goller nedeniyle adı şike iddialarına karışan rade zalad, artık aklanmak istiyor. vicdanen rahat olduğunu vurgulayan unutulmaz kaleci, gerçekleri bildiğine inandığı g.saray başkanı adnan polat’tan destek bekliyor.

    türk futbolseverler rade zalad ismini ilk kez 1986 yılında eskişehirspor’la tanıdı. es-es’te gösterdiği başarılı performansın ardından soluğu beşiktaş’ta alan zalad, siyah-beyazlı takımın kalesinde de adeta devleşerek dikkatleri üzerine çekti. beşiktaş’ın iki sezon boyunca en az gol yiyen takımı olmasında büyük pay sahibi olan sırp kaleci, 1989 yılında sürpriz bir şekilde a.gücü’ne transfer oldu. başkentte 4 yıl görev yapan zalad’ın türkiye serüveni ise hüsranla bitti. zira 1992-93 sezonunun son haftası unutulmaz kalecinin adeta sonunu hazırladı. o sezon g.saray ve beşiktaş aynı puanla son haftaya girerken her iki takım galibiyet kadar gol averajına da önem veriyordu. sonunda beşiktaş, inönü’de g.birliği’ni 3-1 yenerken g.saray başkentte zalad’ın kaleyi koruduğu ankaragücü’ne 35 dakikada 5 gol attı. zalad devre arasında oyundan çıksa da maç 8-0 bitiyor ve g.saray gol averajı ile beşiktaş’ın önünde şampiyon oluyordu. işte aradan 17 yıl geçmesine rağmen ismi sürekli 8-0′lık maçla anılan zalad, belgrad’da zaman’ın sorularını içtenlikle cevapladı.

    beşiktaş tarihinin en başarılı kalecisi olmana rağmen ismin hâlâ 8-0′lık a.gücü-g.saray maçı ile anılıyor. bu seni rahatsız ediyor mu?

    tabii ki bundan çok rahatsız oluyorum. halbuki benim beşiktaş’ta yaptıklarım ortada. istatistik denen bir şey var. beşiktaş’ın kalesini en çok koruyan ve en az gol yiyen kalecisi benim. bunu kimse inkar edemez. fakat nedense türk medyası a.gücü-g.saray maçını bir türlü unutamıyor. benim vicdanım rahat. o maçta her zaman olduğu gibi elimden geleni yaptım. ancak takım halinde çok kötüydük ve ilk yarıda ben 5 gol yedim. medya da faturayı bana kesti. yani çamur at izi kalsın misali adımı lekediler. ben yıllarca beşiktaş’ın ekmeğini yedim. onlara nasıl ihanet ederim? ancak bu iftira benim önümü kesmedi. önce partizan’da, ardından sırbistan milli takımı’nda kaleci ve yardımcı antrenörlüğe kadar yükseldim.

    sen maçı bir daha tekrar izledin mi? özellikle yediğin goller hakkında yorum yapabildin mi?

    izlemedim. zaten izlememe gerek yok. ben o maçı dün gibi hatırlıyorum. g.saray’dan hangi futbolcu topu ayağına alsa benimle karşı karşıya kalıyordu. fakat hiçbir arkadaşımın iyi niyetinden şüphe etmedim. futbolda bu tür skorlar oluyor. örneğin beşiktaş’ın liverpool’a 8-0 yenildiği gün kaleci hakan’a çok üzülmüştüm.

    maçın devre arasında a.gücülü bazı futbolcuların senin üzerine yürüdüğü söyleniyor.

    hayır kesinlikle öyle bir olay yaşanmadı. devre arasında takım halinde çok üzgündük. ben de tınaz tırpan hocaya ikinci yarıda kaleye geçmek istemediğimi ve futbolu bıraktığımı söyledim. kaleye arif geçti. o da 3 gol yedi. maçtan bir gün sonra da basın toplantısı düzenleyip bir daha kalecilik yapmayacağımı açıkladım.

    o maçla ilgili şimdiye kadar sürekli senin üzerine gidildi. peki g.saray yönetiminden sana sahip çıkan ve koruyan olmadı mı?

    hayır, şimdiye kadar olmadı. sadece ofk belgrad-galatasaray maçı öncesi başkan adnan polat’la tesadüfen bir yemekte karşılaştım. onu hayatımda ilk defa orada gördüm. kendimi ona tanıttığımda çok şaşırdı. bana sarılarak ‘kardeş senin o maçla ilgili hiçbir kabahatin yok. sen çok dürüst birisin.’ dedi. bu sözleri duyunca çok duygulandım. kendi kendime keşke bunları türk basını da duysa dedim.

    dip not : bizzat kendim izlediğim ntv spor'un zalad röportajında sarf ettiği cümleler şunlardı :

    " basının bir çok kolu tarafından , basındaki önemli kişiler ve çevremizdeki insanlar tarafından sürekli ankaragücü'nün bu maçta galatasaray'a bilerek yenileceği , şike yapacağı iddia ediliyordu. bizim ise futbolcular olarak hiç bir şeyden haberimiz dahi yoktu. şike gündemde bile değildi. bu gergin ortamda takım arkadaşlarımın bir kısmı sakatlık gibi baheneler ile maç kadrosundan çıktı. "

    en can alıcı noktaya geliyorum ! : " o gün sakatim , hastayim bahanesi ile maça çikmayanlar ak pak ortada dolanirken , biz maça çikip alin teri akittiğimiz için şikeci olduk !"

    o dönemle ilgili kaleci hayrettin ile yapılan röportaj :

    galatasaray’ın eski kalecisi hayrettin demirbaş, gündemi sarsacak bir iddia ortaya attı ve "8-0'lık ankaragücü karşılaşmasında şaibe vardı" dedi.

    1992-93 sezonunda galatasaray'ın deplasmanda ankaragücü'nü 8-0 mağlup edip, beşiktaş'ın önünde şampiyonluk ipini göğüslemesinin ardından uzun yıllar geçti. ancak şike soruşturmasının başlatılmasıyla türk futbol tarihinin tozlu sayfaları da bir bir açılmaya başladı. işte o tarihi maçta galatasaray kaptanlığını yapan hayrettin demirbaş, bugün gazetesine konuşarak gündemi sarsacak bir iddia ortaya attı ve "8-0'lık ankaragücü karşılaşmasında şaibe vardı" dedi.

    sarı-kırmızılıların eski file bekçisi, "kesinlikle galatasaray o maçta şike yapmadı. tam aksine o karşılaşmada rakibimize müthiş bir teşvik primi gitmişti. ceza sahası içinde bir pozisyon olmuştu sabotic'le... masörleri saha içine girip 'penaltı penaltı' diye bağırmaya başladı. 'nedir sizdeki bu heyacan' diye sordum. o da bana 'ne diyorsun abi. eğer bu maçı kazanırsak, 1 senedeki primi cebimize koyacağız' dedi. şok olmuştum" ifadelerini kullandı.

    beşiktaş 6 atmişti
    "bizi o maçtan sonra zan altında bırakmaya çalıştılar" diyen hayrettin demirbaş, "o gün bizim takım öyle bir futbol oynadı ki. yemin ederim real madrid gibiydik. hatta bir golde ceza sahası içinde 10 pas yaptık. zaten 20. dakikada rakibimiz bu futbolumuza fazla dayanamadı skor 3-0 olmuştu bile... ankaragücü kalecisi zalad için 'maçı sattı' dediler. ama zalad 5 gol yedi. ikinci yarıda da arif 3 gol. zalad benim arkadaşım. böyle bir şey olsa ben oyundan çıkardım. ayrıca o sezon ankaragücü'ne karşıyaka 5, beşiktaş ise 6 tane atmıştı" diye konuştu.

    hayrettin demirbaş, ankaragücü maçındaki ilginç detaya da dikkat çekti. sarı-kırmızılılar'ın eski file bekçisi, "beşiktaş'ın belkemiği biri fikret demirer diğeri sinan engin'dir. o zaman ikisi de ankaragücü forması giyiyordu. biri sakat, diğeri kart cezalısı olduğun için oynamadı. bu iki eski beşiktaşlı'nın olduğu yerde ankaragücü nasıl isteyerek 8 gol yer" dedi.

    bir kez bile yenemedi
    yıllarca galatasaray'ın kalesini koruyan demirbaş, beşiktaş'a da gönderme yapıyor. hayrettin demirbaş, "o sene beşiktaş ile 7 maç yaptık. o dönemde 5'ini kazandık 2 kez berabere kaldık. bizi bir kere yenemediler ve böyle şike söylentilerini ortaya attılar. gerçekten ayıp" diyerek siyah-beyazlıları kızdıracak cümleler sarfetti.

    ankaragücü-galatasaray karşılaşmasının hakemi ünsal çimen ise o tarihe geçen 90 dakikayı hatırlamak istemediğini söyledi. ünsal çimen, "şu günlerde türk futbolu şike soruşturmasıyla çalkalanırken benim de konuşmam gerçekten yanlış anlaşılabilir. bu konuyla ilgili en hayırlısı yorum yapmamak" diyerek sözlerini tamamladı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın