• 15
    27 eylül 2012'de çıkacak olan fifa serisinin şimdilik son oyunu. gelelim oyunumuzun geliştirilmiş özelliklerine ve yeniliklerine;

    hatırlarsınız fifa 12, belkide spor oyunları tarihinin en devrim yaratan yeniliği ile gelmişti. "player impact engine" diye tabir edilen bu yenilik ile futbolcular gerçekçi bir fizik motoruyla etkileşime giriyor, oyunun gerçekçilik seviyesi çok üst boyutlara ulaşıyordu. 2 senelik çalışmanın ürünü bu özelliğin şimdi 3. senesine giriyoruz. sayıca fazla olan bug minimuma indirilmiş durumda. ve haliyle daha da geliştirilmiş bir versiyonu bulunacak fifa 13'te.

    bir diğer geliştirme ise dripling için geliyor. fifa 12'de ki yeniliklerden biri olan "precision dribbling" bu kez "complete dribbling"e evriliyor. top kontrolü hiç olmadığı kadar hassaslaşmış durumda. iki ayağınızı da her pozisyon içinde kullanabilme yetisi ile yaratıcılık tamamen biz oyuncuların inisiyatifine kalıyor.

    farkettiyseniz geliştirmeleri yazmıştım ve sıra geldi yeniliklere. ilk yeniliğimiz benim en çok dikkatimi çeken özellik olan "first touch control". bu özellik ile futbolcuların topla ilk etkileşimi çok daha gerçekçi bir zemine oturuyor. eskiden kafa ve göğüsle kontrol edilen top, artık vücudun herhangi bir bölgesiyle kontrol edilebiliyor. ve bu özellik oyuncunun fizik ve yetenekleri ile de bağımlı olarak değişiyor. örneğin mustafa sarp topu kulağıyla kontrol etmeye çalışırken mesut özil çok daha etkili bir şekilde topa sahip olabiliyor. kısacası gerekli ve harika bir özellik.

    bir başka özelliğimiz ise duran top organizasyonları. fifa'nın ölümcül silahlarından olan duran top organizasyonları artık daha da ölümcül. artık topun başına üç kişi geçebilir ve rakip defans ve kalecisini farklı varyasyon ve fake hareketleriyle alaşağı edebilirsiniz. bu varyasyon ve fake hareketleri ise tamamen biz oyunculara bırakılmış. maçtan önce taktiğinizi ayarlayabiliyorsunuz.

    yapımcıların ağırlık verdiği ve oynanış için için temel yeniliklerden biri ise "attacking intelligence". oyunun en çok eleştiri alan yönlerinden biri olan topsuz oyun için geliştirilmiş bu özellik sayesinde atak oyuncuları topsuz alanda aralara sızmaya çalışacak, boş alan yaratacaklar. eğer iyi kotarılırsa fifa 13'ün en önemli özelliği olmaya aday. darısı defending intelligence'a diyelim. çünkü ofsaytı bozan beklerden gına geldi ve gelmeye devam edecek gibi.

    gelelim diğer yeniliğimize. zamanının azılı pes 5 ve 6 oyuncuları gayet iyi hatırlar, antrenman modu vardı oyunda. bu antrenman modunda belli şut, orta açma, kısa pas, uzun pas, dribling çalışmaları olur, seviye atlanmaya çalışılırdı. işte bu mod fifa 13'e uyarlanıyor ve adına da "skill games" deniyor. 8 ayrı çalışmada bronz, gümüş ve altın olmak üzer üç seviyeden toplam 32 bölümden oluşuyor. yeni başlayanlar ve benim gibi altın almak için bir yerlerini yırtacak oyuncular için gayet güzel bir özellik. ayrıca bu özellikle beraber maç başlamadan önceki arena modunda değişikliğe gidiliyor. artık standart 1 on 1 yerine sistem otomatik bir skill game açıyor ve bunu yapmaya çalışıyoruz. bence hoş olmuş.

    küçük bir yenilik ise yorumcular için geliyor. oyunun amerika versiyonunda farklı iki isim maçları anlatıcak. ayrıca maç içinde saha kenarında bir muhabir bulunacak ve sakatlıkları, oyuncu değişikliklerini onun ağzından duyacağız.

    oyuna eklenecek ilk yeni stat belli oldu. tottenham'ın stadı white hart lane fifa 13'te oynanabilir olacak. darısı ali sami yen'in başına. bu oyunda yer almayı hak ediyoruz çünkü.

    genel olarak baktığımızda yine harika bir oyun bizleri bekliyor. pes'ten tahtı yıllar öncesinden alan fifa hiç durmadan yeniliklere devam ediyor. şapka çıkartılır bu oyuna şapka.

    heyecanla bekliyoruz.

    not: tabii ki de alın teri.
App Store'dan indirin Google Play'den alın