• 33
    insanların yanlış anladığı, türk futboluna tenakuz etmiş bir mevhumdur. özellikle galatasaray taraftarının karşı çıktığı nokta yerli sevici medya ve diğer baskı grupları tarafından yanlış anlaşılmaktadır.

    hangi galatasaray taraftarı bugün ergün penbe olsa suat kaya olsa muhammet altıntaş olsa kadrosunda, ilk 11'de görmek istemez. anlaşılmayan nokta şu; artık kaliteli türk futbolcu yok, bunun sebebi sadece altyapı vesaire de değil tüm dünyada olduğu gibi futbol biraz da nesil işidir. almanya bile mustafa doğan'a mecbur kaldığı dönemler yaşadı:)

    dolayısıyla yerli seviciliği yapılacak diye birileri tarafından galatasaray sevdamızdan ve galatasarayın başarısından feragat edemeyiz. ezcümle yerli sevicilik galatasaray için bu devrin en büyük tehlikesi olup türk futbolunun kalanına da sirayet etmiş durumdadır.
  • 21
    aslında kendini geliştirmemiş yerli teknik direktörün eli mahkum felsefesidir. ne biliyor da ne anlatacak acaba yabancı futbolcuya. adam en dandik kulübün bile alt yapısında milletin hoccam hoccam diye tapındığı adamdan daha fazla teknik taktik ve pozisyon bilgisine sahip. ters bir laf edecek adam diğer topçuların yanında resetleyecek hoççamın karizmayı. e diyeceksin ki kulüpler neden bu yerli hocccalarla anlaşıyor? eh yerli hoca bu, para vermezsin çalışır, kovarsın tazminat istemez, yatırım istemez, sallar başını alır maaşını. zaten yabancı hoca ne dicek (bkz: go to the ball) dicek bizim ahmet anlayacak mı? heç...
  • 24
    türkiye'de faaliyet gösteren bir spor kulübü olduğumuzdan, altyapımızdan yerli oyuncular çıkıyor. henüz altyapısına dahi dünyanın farklı yerlerinden transfer yapan bir kulüp değiliz. bu aslında yapılabilir ancak bunu yapabilmemiz için öncelikle alt yaş takımların oynatabileceği yabancı sayısıyla ilgili kuralların düzenlenmesi gerek. aslında yabancı sınırı olmaması gerek ama, neyse. futbolcu, futbolcudur. yabancısı, yerlisi olmaz. şimdi, yerli futbolcu niye önemli? yurt dışından transfer yapsak dahi altyapımızdaki 10 oyuncudan 8'i yerli olacak. önemli olan bu çocuklar. yani yerli futbolcunun önemli olanı, bu çocuklar bana göre. bu çocukları belirli seviyeye getirmeliyiz ki en azından rotasyon futbolcularımıza, yedek futbolcularımıza transfer parası vermeyelim. altyapıdan çıkan futbolcular kadroda bulunsun, a takımı zorlasın veya görev adamları olsun. olmayan, bizim için yetersiz olan ancak futbolun temelini bilen çocukları da ederine göndererek en azından alt yapının maliyetini alt yapının ürünlerinden çıkartalım.

    yerli futbolcular, altyapımızdan yerli futbolcular çıktığı için mühim. ama sadece bu yüzden. yoksa x takımındaki yerli futbolcu beni ilgilendirmiyor. ben ona x takımındaki futbolcu olarak bakıyorum. nereli olduğuyla ilgilenmiyorum. ama kendi altyapımdan çıkan yerli futbolcu önemli işte. bana para kazandırabilir, bu sayede altyapımın meyveleriyle altyapının kendisini finanse ederim. veya bu oğlanlardan bazıları sayesinde yedek oyuncuya, rotasyon oyuncularına, görev adamlarına para vermem. bu harikulade bir olay.

    yerli sevicilik ise, çok tehlikeli bir şey. transfer yaparken hmm, "bizim türklerden kim var" sorusunu soran teknik direktör, bana kalırsa çok yanlış iş yapar. seni ilgilendiren o adamın memleketi mi, takıma katacakları mı? bunun bir nedeni de yabancı dil bilmemek olabilir. bana kalırsa bir teknik adam, ingilizce bilmek zorunda. iyi seviyede hem de. eğer kendi ülkesinde çalışmıyorsa, gittiği ülkenin dilini de kurslar sayesinde öğrenebilir. tabii bunu yapmayan adam, yabancı oyuncuyla ne kadar anlaşabilir? ya da kendi ülkesinde çalışan ve ingilizce bilmeyen teknik direktör, ne kadar çalışabilir yabancı futbolcuyla?

    yerli seviciliğin bir de komisyon, sakal kısımları var ki, bunlar çoğu taraftarın şüphelendiği ama yönetim içinden biri adım atmadıkça kanıtlanamayacak şeyler. sadece fatih işbecer'in "galatasaray fakirleşirken birileri zenginleşmiş" sözünü hatırlıyorum. bu birileri kimdi, bu birileri transferler sayesinde aldığı komisyonla mı yolunu buldu... cevapsız sorular.

    tehlikeli bir şey özetle yerli sevicilik. futbolcu, futbolcudur. yerli futbolcunun önemi ise, altyapından çıkıyor olmasıdır. sana para kazandırabilir veya takımında oynayabilir. onun dışında, benim takımımın menfaatini düşünmekten ziyade tanıdığı yerli oyuncunun cüzdanını düşünen hocayı ne yapayım ben? ya da yabancı dil bilmediği için sürekli yerli futbolcularla veya uzun süredir ülkede kaldığından artık dili çat pat bilen yabancı futbolcularla çalışmak dışında iş yapmayan hocayı ne yapayım?
  • 25
    aynı kalitede biri yerli biri yabancı futbolcunun kıyaslanmasından bahsediyorsak taraftar da teknik ekip de tercihini yerli futbolcudan yana kullanmalı. çünkü böylesi daha ideal, daha emekçi ve daha romantik. evet bu noktada dibine kadar romantizm yaparım. son yıllarda futbolda aidiyet diye bir şey artık ortadan kalkmaya başladı. ve bu bence futbolun ruhunu da öldüren bir şey. dolayısıyla bir türk takımında asla 11 tane yabancı futbolcunun olmasını istemem. chelsea'de de ne bileyim real madrid'de de istemem.

    ama türkiye gerçeklerine gelirsek özellikle türk futbolundaki 2000 jenerasyonun getirdiği başarıyı rantçı bir yaklaşımla kötüye kullanmak isteyenler var. 2014'e kadar belki de avrupa'nın en katı yabancı kuralı bu ülkede uygulandı. yerli futbolculara asla ederi olmayan transfer ücretleri ve maaşlar ödendi. yabancı kuralı değişmesine rağmen hala da fahiş rakamlar dönüyor. aynı şekilde elinde 2 tane genç türk stoperi olan bir galatasaray yine 2 tane genç türk stoperi alıyor. bunlar hakkaten ilginç ve sorgulanması gereken şeyler.

    geleneği severim, zira geleneği olmayan bir şeyin değeri ve asaleti olmaz ama gelenekçilik bizi işte mahveden şey. bizi de yerlicilik mahvediyor çünkü her şeyin aşırısı zarar.
  • 1
    takımda daha kaliteli oyuncu olduğu halde sırf yabancı olduğu için oynatmama eylemi. en basit örneğiyle (bkz: hamza hamzaoğlu) döneminde galatasaraylı taraftarlar arasında sıkça dile gelmiş bir kavramdır. yerli seviciliği sadece futbolla da sınırlayamayız. bilimum her alanda yerlisi kötü olsa bile yabancıyı kullanmak yerine yerliyi kullanmaktır.

    ukdeyi earendur kişisi 13 eylül 2016 saat 16:15 sularında vermiş.
App Store'dan indirin Google Play'den alın