• 26
    halkın akıl sağlığı ile oynayan uygulama.

    bu uygulama sebebiyle ciddi sayıda trafik kazası meydana geldi. insanlar mızmız olduklarından değil uyandıklarında hala geceymiş gibi hissettiklerinden sorun yaşıyorlar. psikoloji literatüründe bile yeri olan şeye "mızmız" diyemezsiniz. gecenin kör karanlığında çocukların okula gitmek istememeleri de "mızmız"dan değil.

    memleketin insanı öyle cins ki düzeni eleştireceğim diye aklı çıkıyor. "asgari ücret 1400 lira, insanlar geçinemiyor." dersin "herkesin cebinde ayfon var" diye cevaplar. "işsizlik aldı başını gidiyor" dersin "millet iş beğenmiyor" der. aman bir şeyi kapsamlı düşünmeyin, neden-sonuç ilişkisi kurmayın. mazallah bir tarafınıza bir şey olur.

    şu uygulamada bile halka suç bulan var be. yuh!
  • 28
    ya$adigim ülke isviçre daha önce bu konu ile yazdigim entryi isivçreyi baz alarak yazdigimi bildireyim. ya$adigim ülke için bir getirisi olmadigini yazmi$tim. hatta götürüsü var demi$tim. psikolojik ve sosyolojik eksilerinin yani sira ekonomik dezevantajlar sagladigi da kanitlanmi$tir. binalardaki akaryakit, gaz tüketimlerinin yeni ayarlanmasi (daha uzun isitma süresi) ile birlikte meydana gelen bir takim fazla giderler falan.

    diger entrylerde diger yan etkileri de yazilmi$ zaten. kazalarin falan çogalmasi. 1996 da avrupa karar kilmi$, yazin ileri, ki$in ise tekrar geri yani normale çekicez diye. mart, nisan ve ekim aylari nispeten diger yaz aylarina göre daha soguk geçtigi için gözle görülür bir artisinin olmadigi kanitlanmi$tir avrupada. üstüne bir de enerji tasarruflu ampüller de eklenince, aslinda 21. yy'da sadece saçma bir uygulama olarak kaldigini görüyoruz. dedigim gibi, bu avrupa için geçerli. uygulama iptal edilemiycek kadar yürürlükte öte yandan. yani bu böyle gidecek.

    benim gibi bir yarisi burda, bir yarisi da türkiye de olan insanlar için ise daha fazla avantajlari var. türkyie'de 19 da oyanan maç burda 17 de oynaniyor. maçini izleyip, ak$ama sinmeya bile gidebiliyorsun istiyorsan. hatta benim gibi maç için dügünlere gitmemek isteyen bir insan için mükemmel bir hale geliyor. maçini mis gibi izliyosun, sonra 20.00 gibi dügüne gidiyosun, girdigin gibi yemek falan dagitiliyor. oh, mis.

    bir artisi da seyahatlerde. türkiye'den saat 16.30 de havalanan uçak havada 2 saat 55 dk. kaliyor ve sen zürih'e indiginde saatler 17.25i gösteriyor. bir nevi 55 dakikada gelmi$ oluyorsun.

    bunlar bana avantajlari. asla türkiyedeki olaydan bahsetmedim, sonuna da bu i$i siyasete baglayan $urdan ziktir olsun dedim. bana ne senin akp'den. yemin ediyorum biktim artik.

    üstüne üstlük bir de gurbetçisin diye ayrimciliga ugruyosun. biz 2. sinif vatanda$iz ya. hepimiz borak'iz sanki aq. saçlarimizi sariya boyatip, nike air max giyip, leasingli arabalarimizla fors atiyoruz istanbul sokaklarinda.

    bu entry'den hala akp sempatizanligi çikaran varsa bi zahmet $urdan -->

    te$ekkürler.
  • 30
    öncelikle dunyada bir standarti olan bu uygulamanin 3-5 yarim akilli ve carikli tarafindan kafalarina göre degistirilerek, sadece ulkemizdeki 80 milyon insani degil yurtdisindaki milyonlarca insanimizi da olumsuz etkilediginin altini cizmek istiyorum. koyun gutmeye yeterliligi olmayan adamlarin bu tarz islere kalkismasi korkunc.

    kis saati uygulamasinin hicbir boka yaramadigi artik iyice dillendirilmeye basladi. yani uygulanmasa da olur. ben de dunyanin dogasi geregi uygulanmamasi taraftariyim ama butun dunyada uygulanan bir uygulamanin da keyfi kurallarla degistirilmesine karsiyim. bunun disinda hicbir sorun yok.

    insan bedeni saat kac olursa olsun dunyanin degisikliklerine adapte olur. öyle depresyon, bunalim, uyku mahmurlugu hikayelerini geciniz. onlar insanoglunun götunden uydurmasi. gunesin saat 10:30 gibi dogdugu ve öglen iki gibi tekrar battigi bir ulkede yasiyorum hava -25/30 derece. kimse uyku mahmurlugu yasamiyor. kaza olmuyor. kargasa cikmiyor. sokaklar karanlik olmasina ragmen kimse korkmuyor. o senin ulkendeki kesmekesligin, basiboslugun, insan gibi yasamaktan aciz olusun ve birbirine karsi saygisizligindan kaynaklaniyor. bahane yani. duzensizligin sebebi kis saati uygulamasi degil ulkende insani huzurun gelismemisligi yani.

    iste bu sebepten dolayi sorun cikiyor. yoksa saatlerin bir gunahi, sucu yok. dunyanin duzeni bu, doganin kanunu bu. seve seve uyacaksin. elin mecbur zaten. tutup dunyanin dönusunu yavaslatacak bir gucun yoksa, doga sana bulundugun yerde neyi uygun göruyorsa o sekilde yasayacaksin. bunun disinda yasanilan tum sorunlar dogal sorunlar degil. insanlik sorunu.

    beni kizdiran nokta su; ulkende her sey yolundaymis gibi, butun dertleri cözmussun, saat uygulamasini sorunsuz atlatabilecek duzene ve refaha ermissin gibi, dunyanin uydugu bir duzeni skimsonik aklinla degistirmek ve 80 milyonun görusunu almadan ”bundan sonra saatler böyle arkadas” modunda aptalca hareket etmek.
  • 33
    oncelikle, aslinda kis saati uygulamasi diye bir uygulama yoktur. yaz saati uygulamasi vardir, ingilizcesi daylight saving time. marttan kasima kadar cogu ulke normal saat diliminden 1 saat ilerideki dilimi kullanarak gunduz saatlerini uzatir, gunesin daha gec batmasindan faydalanarak elektrik tuketimini kismaya calisir. eger bu olmasa, sabah 4'te herkes uyurken dogan gunesin kimseye bir faydasi olmayacaktir fakat uygulama sayesinde aydinlik saat araligi sabah 4-5'ten aksam 8-9 arasina cekilir, boylece bu gunes isigi insanlarin uyudugu saatte ziyan edilmez. (daylight saving)

    turkiye'de yaz saati uygulamasindan onceki saat, 2 ocak 1926'da resmi gazetede yayinlanarak yururluge giren "gunun 24 saate taksimine dair kanun"dan beridir 30 derece dogu meridyenindeki saatti. mevcut uygulamayla ise 45 derece dogu meridyenine sabitleniyor. mevcut uygulamanin adi kis saati uygulamasinin kaldirilmasi degildir, cunku kis saati diye bir sey yoktur, yapilan turiye'nin saat diliminin turkiye'nin disindan gecen bir meridyene sabitlenmesidir. bu, turkiye'nin batidan koparilip doguya eklemlenmesi cabasinin bir parcasidir.
  • 34
    --- alıntı ---

    resmi gazetede yayımlanan kararla beraber yaz saatine devam edileceği bildirildi. buna göre bazı maçların başlangıç saati de şöyle oldu;

    6 kasım schalke-g.saray: 23:00
    29 kasım sarpsborg-beşiktaş: 00:00
    13 aralık trnava-f.bahçe: 00:00

    --- alıntı ---

    birader hiç kasmaya gerek yok. direkt asya şampiyonalarına katılalım ya. bak bizim izleyemememizi geçtim, heriflerin daha ciddi dertlerimizi bile umurunda degil ama bu futbolcuların bile uyum sağlayabileceği bir konu değil.
  • 40
    alınan kararı yanlış buluyorum.
    ancak madem değişmedi, yönetimimizin uefa'ya başvurarak, en azından içerdeki geç saatte başlayacak maçlarımızın saatlerini rusya, kazakistan ülkeleri modunda değerlendirmesi istenebilir.
    gerçi şimdi programa baktım, içerdeki,
    24 ekim 2018 galatasaray schalke 04 maçı saat 22.00'de (henüz saatler geri alınmamış oluyor), 11 aralık 2018 galatasaray porto maçı ise saat 20.55'de başlayacak gözüküyor.
    dolasıyla ilk tur maçlarında (iç saha olanlar açısından) çok büyük bir sorun gözükmüyor.
    ancak genel olarak 23.00 maçları bayağı belimizi bükecek, hele avrupa ligi takımlarımızın bazı maçları 00.00'da başlayacak ki aman aman, çalışanına ayrı, okulu olana ayrı dert...
    tekrar etmek gerekirse tabi olduğumuz saat dilimi bağlamında uefa tarafından bizim ülke olarak rusya ve benzeri ülkeler grubunda değerlendirilmemiz şart gibi...
  • 42
    28 ekim 2018 tarihinde avrupa ülkeleri saatlerini 1 saat geri almak suretiyle bu uygulamaya geçmiş olacak. biz “farklı” yönetildiğimizden saatlerimiz aynı kalacak ve avrupa ile saat farkımız maalesef yine artacak!

    24 ekim 2018 galatasaray schalke 04 maçı tsi 22:00’de başlayacak iken 6 kasım 2018 schalke 04 galatasaray maçı tsi 23:00’te başlayacak!
  • 43
    işin vahim olan tarafı "kış saati uygulaması" diye bir şeyin olmaması. bir normal saat dilimi var bir de yaz saati uygulaması var. önce olması gereken olan saat dilimine "kış saati uygulaması" adı verilerek sıradışı bir şeymiş gibi lanse edildi, sonra da bu saat dilimi terk edildi. ülkenin en doğu noktasından teğet geçen saat dilimi -ki kendisine normalde yaz saati uygulaması diyoruz- kalıcı hale getirildi. neresinden tutsan elinde kalan uygulama bir de maç saatlerini vurdu. hafta içi gece 23:00 ve 00:00'da başlayan maçı bırakın stada gitmek, televizyondan izlemek bile büyük fedakarlık demek.

    yahu çocukken 21:45 maçının ancak ilk yarısını izlemek için izin alabilirdim ailemden. şimdiki çocuklar da onu da izleyemeyecek. yazıklar olsun.
  • 45
    ben iş icabı sabah 06:30'da kalkıyorum. 7 gibi evden çıkıyorum. şu an için sıkıntı olmasa bile ilerleyen aylarda sürekli karanlıkta araba kullanmış oluyorum. saatler geri alınıyor olsa, en geç 07:20'de güneş doğmuş olacaktı. bence yaz saati uygulaması kökünden yanlış bir uygulama. gündüz ışığından fazla yararlanalım diyorlar ama bu sefer sabah karanlık oluyor. ayrıca yazın akşam saat 9'da hava kararmamış oluyor, büyük saçmalık. bir diğer kötü noktası da oruç yaz aylarına geldiği için 1 saat fazla oruç tutulmuş oluyor. misal 20:40'ta iftar oluyor ama saatler ileri alınmasa 19:40'ta olacak. bizim millet yiyip yattığı için sahur saatinin pek bir önemi yok. ki aslında orda da gerekli araştırma yapılmadığı yine 1 saat fazla oruç tutuyoruz. velhasıl her işimiz eksik, her işimiz yanlış.
  • 46
    çoğu yerde "yaz saati uygulaması bitiyor" şeklinde lanse edilirken bizim ülkede nasıl olduysa biri "kış saati uygulaması" diye kalıp üretmiş. neyse, avrupa da bu sene dst (yaz saati uygulaması) kullanımını bitirecek sanırım, yani en azından avrupa birliği yatkın, en son oylama nasıl sonuçlandı bilmiyorum. bağlı ülkeler kendi içlerinde farklı kararlar verebilirmiş bir de tabi.

    https://www.timeanddate.com/...e-may-scrap-dst.html
  • 47
    var olmayan uygulama.

    var olan şey ise yazın güneşten daha çok yararlnmak üzere saatlerin 1 saat ileri alınması, yani "yaz saati uygulaması"dır. zaten işin normali "kış saati uygulaması" olarak adlandırılan dilimdir.

    türkiye, yapay yaz saati uygulamasını kalıcı hale getirerek aslında saat dilimini türkiye'nin merkezi (!) ığdır'dan geçen boylamdan hareketle gmt +3'e taşımıştır.

    bir meseleyi eleştirmek için önce neyin ne olduğuna iyi hakim olmak gerekir.
  • 49
    yaz saati ya da kış saati beni ilgilendirmiyor. beni ilgilendiren hangisini seçersek seçelim bir daha değiştirmeyelim. ne öyle zırt ileri zırt geri almak saatleri. ben rahatsız oluyorum bu durumdan.

    üstelik değişim günleri çok karmaşa yaşanıyor. insan vücudu, metabolizması, beyni bir saat dilimine uyum sağlıyor, ama bir bakmışsınız değişmiş saatler. yemek saati değişmiş, yatış saati değişmiş, kalkış saati değişmiş, trafik düzeni değişmiş, maç saatleri değişmiş, (zaman dilimi olarak) bütün bunlar bir kaos yaratıyor insan yaşamında. bir saat dilimini seçin kardeşim bir daha da değiştirmeyin. yok enerji tasarrufu, yok gün ışığı geçin bunları. insanların biyolojik saatlerini bozuyorsunuz. nokta...
App Store'dan indirin Google Play'den alın