• 626
    aslında futbolcu fabrikasıdır.

    fatih akyel, emre belözoğlu, ceyhun eriş, tamer tuna, ümit aydın, ilyas kahraman, alp küçükvardar, arda turan, uğur uçar, ferhat öztorun, mehmet güven, orkun usak, kerem inan, semih kaya, emre çolak, aydın gibi türk futbolunun her döneminde en azından anadolu takımlarında oynayan oyuncular çıkarmıştır. arda ve emre çolak'ın tam ihtiyaç duyulan anda parlaması, semih ve ozan'ın stoper açığını kapatması, uğur uçar'ın sağ bekimiz yokken formayı kapması, ferhat'ın sola alternatif olması gibi kendi içimizde de eksikleri kapatmamızı sağlamıştır.

    fakat;

    son yaklaşık 10 senedir yine ara ara yeni isimler çıkarsa da burda bir şeyler yanlış gidiyor. eskiden galatasaray altyapısından çıkan her oyuncuyu anadolu takımları kiralık ya da bonservisiyle havada kapardı. şimdi celil'i, yunus'u, gökay'ı hiçbir takıma doğrudan yerleştiremezsiniz. daha vahimi, ben maçları izliyorum. parlayan bir oyuncu da göremiyorum. bakın süperstar olsun demiyorum; mehmet güven kadar alternatif yaratsınlar yeter. burda reform şart ama o kadar çok reforma ihtiyacımız olan yer var ki, sıra altyapıya gelmiyor malesef.
  • 627
    ersel çetinkaya
    uğur uçar
    uğur akdemir
    uğur demirok
    cihan can
    ferhat öztorun
    aydın yılmaz
    mehmet güven
    zafer şakar
    mülayim erden
    oğuz sabankay
    arda turan
    cafercan aksu
    özgürcan özcan

    yukarıda isimlerini saydığım oyuncular 87-88 jenerasyonu. bugün büyük umutlar bağlanan, büyük misyonlar yüklenen 2000 jenerasyonumuz fenerbahçe altınordu, beşiktaş gibi rakiplerle oynadığı maçlarda rakiplerine bariz bir üstünlük kuramazken bu çocuklar fenerbahçe’yi her oynadıklarında 4 lük yapıp gönderiyorlardı. yaşı yetenler hatırlar. o dönemler b. munchengladbach(a german team) ile bir hazırlık maçı oynamıştık. bu çocukların tamamı sahadaydı ve oynadıkları top mest etmişti. barcelona gibi paslaşıp özgürcan özcan’ın ayağından gol bulmuştuk. bu jenerasyondan arda dışında büyük topçu çıkmadı. ve bu jenerasyondaki oyuncuların çoğu 2. lig topçusu oldu. o hazırlık maçını izleyen bir çok yazarın bu entryyi okurken ahlar vahlar ettiğine kalıbımı basarım.

    arkadaşlar alt yapı ile a takım arasında teknik olarak çok fark yok. ancak fiziksel ve mental olarak uçurum var. ve malesef bir çok genç oyuncu bu uçurumu atlayamıyor. x yerine alt yapıdan şu oynasın y yerine alt yapıdan bu oynasın olayı sanıldığı gibi basit bir olay değil. kendi yaşıtlarına bile fiziksel üstünlük kuramayan bir çocuğu a takımla maça çıkartmak uçurumdan aşağı atmak gibi. ve ben 29 yaşındayım. a takım kariyerine tramva ile başlayıp da tutunabilen bir oyuncu hiç bir takımda görmedim.

    şu takımda çok hoca gördüm ama fatih terim ve eric gerets dışında alt yapıdaki oyunculara cesur bir şekilde şans verebileni görmedim. şu çocuklar a takımda oynayabilecek, uçurumdan aşağı yuvarlanmayacak ışığını verdiği gün fatih hoca bu yoklukta oynatacaktır da zaten. ama burada kendi yaşıtlarıyla oynadıkları maçlar bile izlenmeyen oyuncular üzerinden sürekli bir beklenti pompalanıyor. cidden çözemiyorum.

    ilk resmi maçına çıkana kadar ozan muhammet kabak’ı şu sözlükte hepimiz solak zannediyorduk diyerek entrymi tamamlıyorum. başlığına gittiğinizde büyük bir kısmı silinmiş olsa da sol ayaklı sol stoper entrylerinin hala durduğunu görürsünüz. hatta a sporda uğur karakullukçu ve serkan reçber bile kendisinden defalarca sol ayaklı sol stoper olarak bahsettiler.
  • 628
    kendisinden yetişen futbolcularımızın en büyük sorunu profesyonel maç temposuna geçiş yapamamalarıdır. u21 liginin kaldırılması ile ben oyuncularımızı organize şekilde kiralayabileceğimizi düşünüyordum ama ne yazık ki çoğunluğuna doğru hamleler yapamadık. yetiştirici kulüplerle protokol imzalayamadık, belki sadece bu iş ile ilgilenecek ayrı bir profesyonele de ihtyiacımız vardır.
  • 629
    fatih hocam da dahil cesaret edip a takıma oyuncularını monte edemediğimiz altyapı. gerekirse selçuk’a sarıldık, ömer’e sarıldık, emre mor’a sarıldık. belhanda kötü oynadı atalay’ı koyamadık yerine, nagatamo, mariano yokları oynadı bir gün kesemedik, üstüne şener’i de aldık. peki ne oldu sivas’ın 10 puan gerisinde kaldık ve şampiyonluk şansı olan cümle takımlar puan cetvelinde üzerimizde. velhasıl kelam güvenmeliyiz. bir iki monte etmeliyiz. bu kısırlıkda hazırlık maçlarında parlayan ali yavuz kol’u bile gönderdik. özledik kendi içimizden altyapımızdan oyuncularımızı özledik. umarım fatih hocam bunun üzerine daha fazla eğilir. gerçi hocam bu sene altyapı hamlesini ardayla yapacaktı, allahtan olmadı. sakın burada yönetim, fatih hoca ayrım yaptığımı düşünmeyin maalesef bu sene bu kadroyla ne top oynayabildik, ne de alt yapı dan oyuncu oynatabildik. insan ister istemez üzülüyor şu takımın pozisyona bile giremeyen bir takım olmasına.
  • 631
    (bkz: #2865034)

    sonuna kadar katılıyorum. özellikle galatasaray gibi yarışmacı takımlar performansı u19’da bile vasat olan oyuncuları alıp yetiştiremez.

    altyapıdaki oyuncuların bir şeyler göstermesi gerekiyor fatih terim’e. bunu a takımda yapamıyorlarsa kiralık gittikleri takımlarda o da olmuyorsa u19 maçlarında parlayarak göstermeliler.

    altyapı maçlarında parlamayan futbolcu olamaz diye bir şey elbette yok. herkes galatasaray’da oynayıp şampiyonluk yaşayacak diye bir şey de yok.
  • 633
    galatasaray'ın kendisini menajer oyuncağı yapsın diye futbolcu yetiştirmeye çalıştığı kurum. arkadaş yok mu şu kurumda ünal karaman gibi bir adam da çıkıp; "18 yaşındaki oyuncu karşıma menajeriyle çıkmayacak" diyebilecek.
    15 yaşında çocukların menajeri mi olur ulan, daha dışkıları kanalizasyona ulaşmadan menajerlerle gezmeye başlıyorlar.
    aha ne güzel söylemiş ünal hoca;
    https://www.61saat.com/...-oyuncu-h554735.html

    yetiştirdiği oyuncuların hangi takımı tuttuklarının önemi yok ama kulübe maddi veya sportif anlamda bir şey katan oyuncular yetiştirmek zorunda bu kurum. daha önce ozan kabak başlığına da yazdım, ben ozan'ın galatasaraylı olduğunu hiçbir zaman düşünmedim, belki benim kuruntumdur bilmiyorum ama en azından transferiyle kendisini yetiştiren kulübün emeklerini boşa çıkartmamış ve galatasaray'a hatırı sayılır bir gelir sağlamıştır.
    bizim hatamız bu kurumdan yıldız futbolcu yetiştirmesini beklememiz, halbuki her sene süper lig veya 1. lig ayarında 3-4 genç yetiştirip adam başı 1-2 milyon euro'dan satabilsek dünya para kazanırız ama herkes bir messi veya ronaldo beklediği için safi zarar oluyor kurumun varlığı.
  • 635
    türk futbolunun sayılı kuruluşlarından.

    altyapının amacı a takıma futbolcu yetiştirmek olduğunu biliyorum. yani yetiştirip maddi manevi kâr amacı gütmek bir nevi. mustafa kapı'ya(belki mustafa belki kulüp haklıdır. bundan bağımsız olarak) yapılan eleştirilerlerden bir çoğu bu bakımdan yersiz. oyuncuları burada hayır işi için yetiştirniyoruz. bir beklenti var onlardan. ilerde maddi manevî kar sağlama peşindeyiz. öyle bir algı var ki şu sıralar, sanki hayrına yapıyoruz da bu oyuncular vefasızlık yapıyor. profesyonel bir dünya en nihayetinde.
  • 636
    çok büyük bir yatırımla ancak canlandırılabilecek, şu anki yapılanmayla ise canlandırması mümkün olmayan alt yapı.

    bu entry 2 adımda gidecek.

    1. adım fm gazıyla alt yapı diyenler için, o işler gerçek hayatta öyle olmuyor. neden? çünkü fm'de senin yaptığın gibi her maç 17 yaşında 5 tane çocuğu oynatınca gerçek hayatta şampiyon olamazsın. o zaman da başlarsın galatasaray u17 liginde mi oynuyor falan demeye.

    2. adım ise yukarıda yazdığım şampiyonluk meselesi. şöyle ki, sen benfica değilsin. öyle 5 sene porto üst üste şampiyon olduğunda benfica'da bi isyan göremezsin. ama sen daha 1. senede isyan edersin. sen kimsin biliyor musun? sen bu ligin real madrid'i, bayern münih'i, psg'sisin. yani bu ligin en büyük kulübüsün.

    alt yapından emre b. çıkar, arda çıkar mesela. (yetenek anlamında söylüyorum, karakter anlamında ikisi de bi boka yaramaz biliyorum.) ozan kabak çıkar. ama senin ilk amacın bunları çıkarmak değil. senin ilk hedefin şampiyon olup şampiyonlar ligi'nde başarı elde etmeye çalışmak, kuruluş vizyonun bu zaten.

    bayern münih kendi seviyesinde olmayan alt yapı oyuncusunu hiçbir zaman oynatmaz. çünkü her zaman şampiyonluktur hedefi. ama borussia dortmund oynatır. o da şampiyonluk ister ama bayern gibi ilk hedefi o değildir. onun ilk hedefi sürdürülebilir başarıdır, bu başarı da ilk 2-3 içinde falan olmaktır.

    köln'ün de ilk hedefi sürdürülebilir başarıdır, ama onlarınki ligde kalmaktır mesela.

    bu yüzden, önce vizyonunu bi iyi anlaman lazım. arda, emre b., hatta en basitinden sabri, emre çolak kadar yetenekli olmayan bir alt yapı oyuncusunu sen pişsin diye takımda oynatamazsın. olmaz yani abicim, bak en güzel örneği sinan gümüş, semih kaya falan ki onlar bile emre çolak kadar yetenekli değil, şu ankilere göre ise fersah fersah iyi durumda yetenek ve fizik olarak.

    arda'nın ilk çıktığı zamanlarda parlayışını bi hatırlayın, kendi aldı adam formayı resmen. lincoln elano arda üçlüsü'nün rakip savunmaları nasıl darmadağın ettiğini bi hatırlayın. o yetenekte olmana gerek yok ama a takımda sırıtıyorsan galatasaray'da oynayamazsın, bitti. şu anki örnek çok net; yunus akgün.

    bazen aşı tutar, diego simeone atletico madrid'i iyi örnek buna mesela. atalanta iyi örnek. ama sen bunlar da olamazsın. çünkü o aşının tutması için gereken zaman yok sende. o atletico madrid 3 4 sene ardarda ilk 3'e girdi la liga'da şampiyon olana kadar, sen hazmedebilecek misin bunu? yok. atalanta italya liginde kaçıncı şu an? taş gibi şampiyonlar ligi performansı verdiler ağzının suyu aktı biliyorum ama şu an 4. sıradalar. ve bunu dert etmiyorlar, etmezler hatta bununla mutlu bile olurlar. sen olur musun? şu an takım 3. ve oynanan futbola küfrediyorsun, emin oynasa sadece takımda küfretmeyecek miydin?

    alt yapı olayına bu kadar takılmayın bu yüzden. mali durum sebebiyle önem verilmeli, burada hakkınız var. ama mali durumu daha çok düzeltecek olan şu an alt yapıdan oyuncu çıkarıp satmak değil, kiralık veya bonservissiz iyi oyuncularla şampiyon olmak, yani şampiyonlar ligi geliri. 4 sene yatırım yapacağın adamı, ozan kabak gibi satacaksın. hadi diyelim daha iyi sattın max 20 milyon euro'ya falan satacaksın. şampiyonlar ligi'ne girdiğin an bunun iki katını alıyorsun zaten, yayın gelirlerini falan söylemiyorum.

    yani dediğin şey şu, şampiyon olup bir senede 50-60 milyon euro alacağımıza, 4 sene alt yapı oyuncularıyla oynayıp (ki iyi oyuncular çıkması gerek, garantisi yok) sonra bunları 20'şerden 80'e satalım. hangisi daha mantıklı?

    rahat olun. yine çıkar ozan'lar falan. ama galatasaray'ın amacı onları çıkarmak değil. galatasaray'ın amacı türk olmayan takımları yenmek.
  • 637
    uefa ve fifa altyapıları düzenlemeli. ilk 4 senelik kontrat hakkını yetiştirici kulüplere vermeli. futbolun gelişimi için bu şart.

    şuraya bak, kulüpler yetiştirdiği futbolcudan faydalanamayacaksa neden altyapı yatırımı yapsın ki?

    ozan kabak bu yüzden kaçtı elimizden, keza fırat güllü de, son olarak mustafa kapı. ben 11 sene emek verdiğim bir jenerasyonun en iyi 3 futbolcusunu elde tutamıyorsam altyapı yatırımı yapacağıma 3-4 tane scout istihdam ederim. onca hoca, onca tesise para ödemem.

    altyapı ucuz falan değil. istihdam ettiğimiz adamları geç, kemerburgaz'a tesis yapıyoruz tesis. en iyisinden 3-4 scout 11 senede bi arda turan, bi ozan kabak'tan fazlasını bulurdu bize.

    niye altyapı sistemimi 17-18 yaş sonrası tek bir genç takım için revize etmiyim ki? 30-40 kişilik geniş kadrolu, kontratını aldığım yetenekli adamlara sıçrama yaptırmaya çabalamak daha mantıklı. en iyi hocaları koy başlarına geç.
  • 638
    bazı rafine zevklerim vardır. mesela haberlerde, twitter'da bir şehirden bahsedilirse o şehrin takımının kadrosuna girer, kadrosunda bizim ekmeğimizi yemiş, suyunu içmiş topçu var mı diye bakarım. eğer varsa kariyerini inceler ve çıkarımlarda bulunmaya çalışırım. daha sonra da altyapımızdan çıkmışsa altyapıda son oynadığı sezonun fenerbahçe derbisindeki kadroya bakar ve o çocuklara ne olduğunu incelerim.

    yine böyle bakarken 2014-2015 sezonu u21 takımına takıldı gözüm.

    ilk 11 ve kariyerleri:
    1 serdar demir 1996 2018 yazından beri takımsız gözüküyor
    2 enes yılmaz 1995 tepecikspor
    3 emre tosun 1995 afyonspor
    4 muhammed ali kurt 1996 nevşehirspor
    5 yavuzhan keleşoğlu 1995 ofspor
    6 batuhan ergün 1994 2019 yazından beri takımsız gözüküyor
    7 ismail sarı 1994 bağcılar
    8 birhan vatansever 1997 bandırmaspor
    9 serdar demir 1996 2018 yazından beri takımsız gözüküyor
    10 kaan baysal 1996 afyonspor (çok methiyeler düzülmüştü)
    11 mehmet bayram 1996 cizrespor

    yedeklerde kimler kimler var,
    ibrahim coşkun, mancini dönemi a takım ile maça çıktığında 18 yaşındaydı,
    volkan pala, ismail çipe ve ve ve ve,
    gökhan çıra.

    bu futbolculardan 1 tane bile a takıma topçu çıkaramamızı geçtim, süper ligde oynayan ismail çipe harici bir tane bile yok aralarında. bunun sebebi nedir bilinmez ama bu çocuklar bence çok kötü yönetiliyor. al top, al saha, yap idmanını git şeklinde dönen bir altyapı sistemimiz varsa koca koca nesiller boşa gidiyor.

    ya ilk 11'den 3 tanesi futbolu bırakmış. küçücük yaşlarda kurdukları büyük hayallere veda etmişler. neden? bilmiyoruz.

    ben artık altyapıya 10 wonderkid anca 1 tane topçu çıkarabilir gözüyle bakıyorum çünkü işlemeyi bilmiyoruz. futbolcu da değil, genel olarak. biz elin adamına plastik satalım, o bize buzdolabı göndersin. biz ona fındık verelim o bize nutella versin.

    yunus, atalay, ışık, süleyman ve emin. bunlardan 1 tane bile çıkaramazsak bu onların hatası olduğu kadar kulübün de hatasıdır. şimdi mustafa kapı gidiyor.

    şu altyapı tarlasını lütfen ekelim biçelim. yıllarca galatasaray altyapısında oynayan o çocuklar besyoya, polis okullarına girmek için çalışıyorlar. hatta maalesef kimisi de bekçi olmak isteyecek. çünkü altyapı eğitimi esnasında okul-futbol ikilisini iyi şekilde götürmek herkesin harcı değil.

    ne diyelim, allahım sen konuyu biliyorsuni amin.
  • 639
    trt spor websitesinde belçika u19 takimi'nin yardimci hocasi ahmet türk ile yapilan bir ropörtaj yayimlandi. bizim bu gibi avrupa'da yetişmiş türk antrenörleri kulubümüze kazandirmamiz gerekiyor. https://www.trtspor.com.tr/...bilir-mi-208502.html

    türk futbolu zaten batikti, covid-19 sonrasi artik işler daha da zor ve yeni dönem yeni politikalar gerektiriyor. bir altyapi hamlesi başlatmak ve bu konuda üç büyükler arasinda öncü olmak icin daha ne bekliyoruz bilemiyorum.
  • 640
    galatasaray kulübündeki başkanlık sistemi altyapı hamlesinin önünde duran en büyük engeldir. varolan sistem yüzünden başkanlar altyapı gibi uzun vadeli projeler yerine bir sonraki seçim dönemine kadar sonuç alabilecekleri kısa vadeli projelere yöneliyorlar ve alt yapıya fazla kaynak ayırmıyorlar. tanımım ise kulübümüz dernek gibi değil de şirket gibi yönetilirse çok daha iyi olacak altyapı *
  • 641
    sadece galatasaray'ın değil, ne yazık ki bütün türk kulüplerinin genel problemi olmaya devam edecektir. her anlamda gelişmekte olan ülkelerden bir tanesiyiz, bu yüzden sabit ve düzgün bir ekonomimiz yok. uzun vadeli planları geçtim, çok kısa sürede bile ekonomimiz tepetaklak olabiliyor. ülke ekonomisinin böyle olduğu bir süreçte, altyapıdan çok iyi sporcu çıkması şans işine kalıyor. yoksa başta biz olmak üzere geri kalan bütün kulüplerin güzel bir spor akademimiz olsun, sürekli sporcu yetiştirelim hem bizde oynasın hem de zamanı gelince satalım para kazanalım gibi düşünceyi mantıklı bulduklarına inanıyorum ama bu iş ekonomi işi. elinizdeki iyi ürünü işleyebilecek imkanınız yoksa, işiniz şansa kalır. herkes altyapı oyuncularının fiziki yetersizliğinden bahsediyor, evet yetersizler çünkü beslenemiyorlar. nitelikli beslenemeyen sporcu adaylarına istediğiniz kadar spor yaptırın, ne yazık ki bir şey değişmez. şu an için bence bütün altyapılar dev bir beden eğitimi dersi, ötesi değil. şahsi fikrim ise orta uzun vadede altyapıyı verimli hale getirmek istiyorsak eğer yapabileceğimiz şey scout transferine yönelip başarılı olup maddi durumu düzeltmek ve bunun yanında mümkünse yabancı bir kulüple kardeşlik sözleşmesi imzalayıp potansiyelli gördüğümüz altyapı futbolcularımızı o kulübe yollamak. burada kalıp, şans bize güler mi acaba diye düşünmelerinden daha iyi bir seçenektir.
  • 642
    galatasaray 8-10 senede bir gelen avrupa başarılarını istikrarlı hale getiremiyorsa sebebi galatasaray altyapısıdır.

    iyi bir altyapıya sahip olmak çok da kolay değil kanımca. kaliteli sporcu yetiştirememe sorunu maalesef sadece galatasaray'ın değil ülkenin kronik sorunu. güçlü bir ekonomi lazım. iyi bir aile kültürü gerekli. eğitim sisteminizin sporculara entegre şekilde düzenlenmesi lazım.
  • 643
    bir an önce sırasıyla sabri sarıoğlu, mehmet güven, uğur uçar, aydın yılmaz, emre çolak ve semih kaya gibi rotasyon/as takım oyuncuları çıkarması gereken altyapı.

    senede şöyle 10-15-20 maç oynayacak çocuklar çıksın ki yeni serdar aziz’ler, tarım çamdal’lar, ahmet çalık’lara, eren derdiyok’lara milyon eurolar dökmeyelim.

    (bkz: erkan süer)*
    (bkz: atalay babacan)*
    (bkz: abdussamed karnuçu)*
    (bkz: ali yavuz kol)*
  • 644
    özellikle covid-19 sonrası daha fazla önemsememiz gereken yapı. alt yapıdan, rotasyon için bile olsa bir kaç futbolcu kazanmak uzun vadede şampiyonluklar kadar değerli. yaşını almış, bundan sonra bize maddi getirisi olmayacak, futbolculara süre vermek yerine (mesela bu sene rotasyonda süre alan selçuk, jimmy, şener vb.) atalay, emin, ali yavuz, yunus gibi oyunculara süre vermek, onlarında gelişimi için çok değerli.

    alt yapıda hali hazırda bir çok aday var bir seviye üste çıkmayı bekleyen, transferde vasat yerli oyuncuların peşinde koşmak yerine onlara süre vermeliyiz.
  • 645
    galatasaray spor klübünün süreklilik ve istikrar sağlayamadığı bir alandır. burada bir çok model var avrupada örnek alınabilecek hadi avrupaya gitmedin bunu türkiye'de uygulayan ve avrupa'nın top level takımlarına oyuncular göndern bir altınordu gerçeği var. altınordu dünkü klüpken 100 yıllık çınar galatasarayın bu konuda anlamsız işler yapmasını kafam almıyor.

    altyapı anlamındaki yetersizliğimizin 3 nedeni olabilir,

    1.) klüp başkanları taraftarın gönlünü kazanmak adına bekleyip hit kaybetmek istemiyor ve altyapıya harcayacağı zaman ve kaynağı falcao gibi starlara harcıyor.

    2.) altyapı teknik ekibi hem oyuncu bulma, hem de oyuncu yetiştirme anlamında yetersiz. yönetim de bu anlamda nasıl bir yol izleneceğini bilmiyor.

    3.) yine klüp başkanları transfer ücretlerinden para tırtıklamak adına yüksek bonservisli oyuncu transferlerine para ve kaynak ayırıyorlar. bu olasılığın bizim camiamızda olmadığını var saymak istiyorum.

    tüm bu altyapı eksikliklerine ek olarak galatasaray scout ekibi de oldukça yetersiz kalıyor. hadi yetiştiremedin bari gözün açık olsun. elalemin alt yapısından çıkıp avrupa'nın gözde takımlarına giden çağlarlar, merihler, zekiler... hepsi ülkemizde oynarken biz ne yetenek fakirlerine ne paralar verdik. düşündükçe deli oluyor insan.

    naçizane demem o ki, galatasaray'ın fatih hoca gibi bir değeri varken bu işe ciddi anlamda el atması ve yatırım yapması lazım. belki yeni bir anlayış, yeni bir ekip, bir pilot takım, daha bilimsel yaklaşımlar ... bunların derinlemesine ele alınması kanaatindeyim. yoksa demoklesi'in kılıcı gibi ffp daha çok duracak tepemizde.
  • 646
    galatasaray a takımına fayda anlamında istenilen verimde olmadığını düşünüyorum. a takımını geçtim buradan çıkan oyuncuların en azından alt ligleri domine etmesini bekliyorum ben ama o da yok. hayır beslenme desen tamam, idman desen tamam. yetenek desen tamam. bir saniye... tamam değil mi yoksa?
    bir de eski futbolcuların çocukları seçmelere katılıyor mu? yoksa direkt alt yapıya mı alınıyor merak ediyorum bunu? belki onlardan daha yetenekli oyuncular var ne bileyim.
  • 648
    şuraya tepeden tırnağa, en küçük yaş kategorisinden, a takım seviyesine kadar alman yöneticiler ve antrenörler yerleştirelim.
    ama, hepsi alman olsun.
    yönetimler de değişse, bu almanlar hep kalsın.
    20 yıllık bir projeksiyon oluşturulsun; bu yirmi yılda en az üç jenerasyon futbolcu çıkacaktır.
    iddiam odur ki, bu ütopyam gerçekleşir ise, galatasaray'a toplamda maliyeti falcao'nun galatasaray'a neredeyse toplam maliyeti kadar olacaktır.
    20 yıllık altyapı yatırımı...
    bu işi almanlara bırakırsak bize 20 yılda 50 a takım seviyesinde oyuncu kazandıracaklarından şüphesi olan var mı?
    tabii her şeyi onlara bırakacağız altyapıda...
    seçimleri, sistemi, yemekleri, oyuncuların normal okul programlarını, çim uzunluğunu...
    bize futbolu aklıyla da oynayabilen, taktik bilgisi yüksek ve düzenli futbolcu yetiştiren bir sistem kuracaklar.
    her yıl +30 yaş hangi şöhretli oyuncu gelecek diye gece nöbetlerini bitirecek bir sistem.
    kulübün kendi kahramanlarını tekrar yaratabileceği, yeniden avrupa fatihi olarak anılabileceği ve yine avrupa'da kupalar kovalayabileceği bir alman ekolü.
    en küçük yaştan itibaren onların elinden geçsin ki, almanlar gibi oynasın bizim çocuklarımız da...
    3 milyon türk nüfusundan mehmet scholl, mesut özil, hamit altıntop, nuri şahin, ilkay gündoğan gibi dünya çapında oyuncular çıkaran almanlar'ın 83 milyonluk türkiye'de yapabileceklerini bir düşünün...
    galatasaray'ın en iyi zamanlarının temelini atmış derwall'i, feldkamp'ı düşünün...
    altyapıyı 20 yıllığına almanlara verelim, her şeyiyle...
  • 649
    altyapı giderinin ne kadar olduğu merak ettiğim bir konu aslında. bulduğum en son bilgi fatih hocanın 2013 mart divan kurulu toplantısındaki beyanına göre altyapıya ayırdığımız yıllık bütçe 1.8 milyon dolarmış. ve yine o dönemki açıklamasında scout ekibinde 4 kişi olduğunu söylemiş. tabi bu rakamlar günümüzde ne durumdadır bunları bilmiyorum. altyapıdan iyi futbolcular çıkarmanın sahip olduğun tesislerden ülkelerin kültürel yapısına kadar farklı şeylerden etkilendiği düşüncesindeyim ama belli noktalarda kıyas yapalım diye bir kaç kulübun yıllık bütçesini ve altyapı scout sayısını yazmak istedim. verilerin kaynağı eca(avrupa kulupler birliği)dir.
    ajax - 6 milyon euro - 55 scout
    münih - 3 milyon euro - 25 scout
    zagreb - 1.3 milyon euro - 9 scout
    sporting - 5 milyon euro - 150 scout
    beşiktaş - > 750 bin euro - 4 scout

    aynı zamanda altınordu başkanı 2019 eylülde akademi bütçelerinin 12 milyon tl olduğunu söylemiştir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın