• 1823
    14 ağustos 2020 barcelona bayern münih maçı ile mezara gömülmüş camiadır. yıllardır saçma sapan transferler, sıfır plansızlık, şov amaçlı harcamalar. kadronda kainatın en iyi futbolcusu varken bile iğrenç yönetilirsen elin almanı gelir 8 tane atar, tarihinin en büyük hezimetini yaşatır. futbolda artık aptal aptal iş yaptığınızda anında cezalandırılırsınız. bu sekmez. messi'nin anaokul hocasını takım başına getirirsen, transferlerinde takım ihtiyaçlarının tam aksi yönde işler yaparsan, milyonlarca euro verdiğiniz dünyanın en değerleri topçularını bir paçavra gibi harcarsan yapacağın olacağı bu. son 2 golü coutinho'nun atması da ilahi adalet işte.
  • 1825
    dev kulüpler arasında uzun zamandır açık ara en kötü yönetilen kulüp. transfer, kadro planlaması, teknik direktör seçimleri berbat. dayamışlar sırtlarını messi'ye ama messi'niz bile olsa berbat yönetilen bir kulüpseniz şampiyonlar liginde hiç şansınız yok. bugün* karşısında bayern değil man. city ya da psg olsaydı bu kadar fark yemeseler bile oyun olarak yine sürklase olacaklardı. takım oyunu olarak çeyrek final eşleşmelerinin net olarak en zayıf takımıydı.
  • 1828
    yıllardır teknik direktörsüz öyle veya böyle idare ettiler ancak, artık ana iskeletleri de seviye kaybetmeye başladı.
    messi, suarez ikilisi 33 yaşında...
    zaten bu ikili dışında yetenek olarak ciddi anlamda sıkıntılı bir kadroları var.
    nerede o xavi, iniesta zamanındaki barselona orta sahası, nerede şimdi vasatların doluştuğu orta saha...
    önce ne yapıp edip guardiola'yı getirmeyi çalışsınlar.
    plase xavi'dir tecrübesi olmamasına rağmen...
  • 1831
    barcelona'nin gorusecegi teknik direktor adaylarina sormasi gereken ilk, ve belki de tek soru: insa edeceginiz sistemde messi'yi nasil kullanacaksiniz?

    30+ yasa gelen messi, gencligindeki messi gibi sol beke de koysaniz 40 gol 40 asist yapacak durumda degil. bu da aslinda ayri bir tartisma konusu ama bunu bir axiom olarak kabul edecegim ben bu entry nezdinde.

    messi'nin yarattigi savunma zaafiyeti, bana gore iki seyi gerektiriyor: birincisi savunmayi one cikarip oyunu olabildigince dar alanda oynamayi. bu hem messi'yi tehlikeli bolgede tutmak acisindan, hem eforu minimize etmek acisindan, hem de topu hizlica one tasiyabilmek acisindan onemli. dun 14 ağustos 2020 barcelona bayern münih maçında barcelona adina en icler acisi gorunen noktalardan biri, bayern'in presi karsisinda topu nasil one getirebilecekleri konusunda hicbir fikirleri yokmus gibi gorunmeleriydi. bunun sonucu olarak barcelona'yi macin buyuk kisminda kendi yari sahalarinda gorduk. ikinci olarak ise, messi'yi hicbir bolgenin ana savunucusu yapmamayi. ornegin messi'yi 4'lu savunmanin onunde sag aciga koydugunuz zaman, savunmada surekli kayma yapmak zorundasiniz rakip sol bekin bindirmelerine cevap verebilmek icin.

    hucumdaysa bana gore messi'nin en tehlikeli oldugu an, topla rakip savunma ve orta saha blogu arasinda (tercihen sag-orta bolumde) demarke vaziyette bulustugu an. burada topla bulusup yuzunu kaleye dondugunde, her iki beke de asist oncesi paslari muhtesem atabilir veya dribblingle kaleye yaklasip gol veya asist cikarabilir. bana gore futbolun guzelligiyse, messi'yi etkili oldugu pozisyonlarda maksimum topla bulusturabilmek icin oyun planinizi sadece messi'nin uzerine kurmamaniz, baska tehditlere de sahip olmaniz gerekmesi. bu ikinci, ucuncu tehditleriniz olmazsa topu one tasimakta bile zorluk cekiyorsunuz dun oldugu gibi.

    gecmiste barcelona 4-3-3'te messiyi en onde false nine olarak kullandiginda bunlarin ikisini de basarmisti aslinda. kanatlarda forvet ozellikli iki oyuncu, etoo/henry/villa/pedro... messiye geriye gelip bahsettigim bolgede top almaya calisirken bu forvet ozellikli oyuncular da arkaya kacma firsati kolluyor. hem bu tehdit hem de hem beklerin surekli bindirmesi orta sahada xavi-iniesta ikilisinin yaraticilik tehdidiyle birlestiginde rakip savunmalar sadece messi'ye odaklanamiyor. isin savunma kisminda ise messi rakip stoperlerle eslesiyor, buradaki gorevi onlari varligiyla rahat hissettirmemek ve sadece bariz bir firsat olustugunda sok prese katilmak.

    benim aklima gelen ikinci secenek ise uclu dizilmek. burada da messi'nin false nine olacagi, pratikte 3-4-1-2'ye kayacak bir 3-4-3, veya messinin sagda griezmann'in solda olacagi daha naturel bir 3-4-3 dusunulebilir. buradaki fikir de yine messi'nin savunmadaki rolunu minimize etmek ve hucumda tehditleri cogaltmak (bindiren kanat bekleri, messi'ye simetrik konumlanan bir griezmann tehdidi veya savunmayi stretch edene iki forvetle).

    barcelona'nin onerdigim her iki oyun icin de en az 2-3 dinamik oyuncu transfer etmesi gerekiyor. tabii ki iyi bir teknik direktorun aklina benim burada yazdiklarimdan daha farkli, daha yaratici cozumler de gelebilir. ancak isin ozu, barcelona yillardir messi'nin guclu yonlerini nasil parlatacagini, zaaflarini nasil kapatacagini cozemeyen, onu ikna edemeyen vasat alti teknik direktorlerle calisiyor. saglam bir plan, bir sistem olmadigi icin de transferde 100 milyon harcadigi oyuncularindan verim alamaz hale geliyor. messi'nin artik son demlerine girdik. bir yil daha bu hatalarla heba edilirse cok yazik olur. artik ya takim saglam bir teknik direktorle yeniden kurulsun, ya da messi'yle yollarini ayirsinlar ki biz de messi'yi saglam bir takimda izleyebilelim.
  • 1832
    fc barcelona özelinde bir genelleme yapmak gerekirse; bir futbol takımını tamamen teknik ve çabuk oyunculardan kurmak isabetli olmuyor. fizik gücü yüksek, kondisyonu zirve yapabilen, temaslı oyunu ve mücadeleyi seven, tekniği ise vasat futbolcularla karma yapmak en doğrusu.

    galatasaray’ın pandemi sonrası sekiz maçta sadece bir galibiyetinin nedeni de bence bu. türkiye’deki en teknik takımız. sertlik derecemizi yükselten lemina ve liyundama’nın da sakatlığı bizi iyice mücadeleden düşürdü. temaslı oyundan kaçınan futbolcularımız sonuçta büüyk kayıplar yaşamamıza neden oldu. muslera’nın olağanüstü kurtarışları da olmayınca direncimiz düştü ve olan oldu.

    özellikle orta sahada ve stoperde ikişer olmak üzere sert ve temaslı oyunu oynayabilen dört futbolcunun (yedekleriyle birlikte 6-7 oyuncu) olması kaçınılmaz gözüküyor. hatta temaslı oyun oynayabilen en az sekiz dokuz futbolcunun kadroda bulunması daha da isabetli olur. çünkü bazı takımlara karşı kadroyu ağırlıklı olarak bunlardan oluşturmak gerekebiliyor.

    (bkz: 14 ağustos 2020 barcelona bayern münih maçı)
  • 1833
    lionel messi olmasına rağmen değil, lionel messi olduğu için kötü yönetilen kulüp. hemen hemen avrupa'nın tüm dev kulüpleri ya futbolu bırakmış ve az buçukta olsa birşeyler ispatlamış sembol oyuncularını teknik direktör yapıyorlar (simeone, solskjaer, lampard, zidane, pirlo, arteta), ya da kendini ispatlamış teknik direktörler ile çalışıyorlar (guardiola, klopp, mourinho, favre, tuchel, ancelotti). messi ise mekanın sahibi olarak takılıyor. o yüzden durumlarına şaşmamalı. adam dayısının oğlunu, halasının kızını teknik direktör yapıyor. ne bekliyorsunuz ki?
  • 1834
    on yıllardır oynadıkları, kulüp kültürü haline getirdikleri pozisyon değişimine dayalı pas futbolunda bir an önce revizyona gitmesi gereken takım. ellerinde yüz milyonlarca euro ve muhtemelen dünyanın en iyi futbolcusu olmasına rağmen yıllardır süregelen bir başarısızlık var -ki bu durum dün akşam itibariyle zirve yaptı. bilhassa son 10 yıldır neredeyse sürekli olarak yokuş aşağı gidiyorlar ve sadece teknik direktör değiştirerek bu durumdan çıkmaya çalışıyorlar. olmadı, olmaz, olmayacak...
  • 1835
    ispanyol futbolu rekabetin ne kadar önemli olduğunu kanıtlıyor. cristiano ronaldo - lionel messi rekabeti hem barça hem real hem de o dönem defansif futbol adına farklı işler deneyen atletico'ya ciddi katkı sağlıyordu. hiç etkisi olmasa; la liga'yı dünya'da en göz önündeki lig haline getiriyordu. ronaldo gitti, la liga gözden yavaştan düşmeye başladı. eden hazard transferi, griezmann'ın barça'ya gidişi falan da merhem olmadı. an itibariyle tepe taklak gidiyorlar. leo messi de ayrılırsa la liga zor izleyici toplar artık, ki zaten messi de pek mutlu değil çok belli.

    cruyff etkisindeki barça; ronaldinho, deco, eto'o, messi; kenarda rijkaard, pep gibi marka ya da barça'da markalaşan adamlarla 15 yıldır parlıyor; fakat devrin sonu gibi. elinde marka potansiyeli yok. örneğin; frank rijkaard galatasaray'a imza attığında çoğumuz kendimizden geçtik. adamın eski barça hocası olması değildi sebep, bu devranın başlangıcındaki efsane barça'nın hocası olmasıydı. öyle bir markaydı. son bir kaç barça hocasının adını çoğu bilmez; yarın 4 büyüklerden birine imza atacak olsalar bırak rijkaard etkisini muhtemelen homurtular yükselir.

    barça'nın berbat yönetimine de parantez açmak lazım. herkes tiki takanın iflası, 4-3-3'ün çöküşü falan diyor da barcelona yıllardır bunları oynayamıyor. tam manasıyla kaos halindeler. frank rijkaard, pep guardiola, luis enrique dönemlerindeki ne yaptığını bilen takımla karıştırmamak lazım. belli aşamadan sonra tek taktikleri atın topu messi'ye dönüyor. olmadı ara pası, pique ile uzun pas vs. ve bu yönetim süreci sadece izliyor. ne düzgün bir hoca buldular, ne de akılcı - sistematik transfer yaptılar. resmen harcadılar yılların mirasını.

    unutmadan; tiki taka'nın artık eski gücünde olduğunu iddia etmediğimi de ekleyeyim. 2014 dünya kupası'ndan beri gözle görülür şekilde siliniyor tiki taka. dün* tabuta çakılan çivilerden oldu sadece. her ne kadar barça tiki taka oynayamasa da, gelenekle özdeşleşen takımdı ve gegen press'in klopp eliyle yeniden parladığı topraklar olan almanya'nın bayern münih'i dağıttı barça'yı. zaten bayern münih'in barça'yı müthiş analiz ettiğini de düşünüyorum ona da şu entryde değindim. (bkz: #2949931)

    eski kral tiki taka öldü, yaşasın yeni kral gegenpress.
  • 1836
    dünkü maçtan bağımsız olarak söylemek gerekirse; berbat teknik direktör seçimleri, hangi amacı hizmet ettiği belli olmayan anlamsız transferler, sadece bir oyuncu üstüne kurulu düzen zaten iflas bayrağını çekmişti. buna bir de, var olan kadronun oynayamadığı sistemi de eklemek gerekir.

    eğer yapısal anlamda hamle yapmazlarsa bir süre daha ciddi manada bocalayacaklardır. o yüzden her ne kadar çok sevsem de artık lionel messi'siz bir takım oluşturmanın çalışmalarına acilen başlamaları gerekiyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın