• 348
    ayrımcılığın bir türü olan ırkçılık bir insanlık suçudur. alt metni bir kişinin doğumla kazanılan ırksal özelliklerinden dolayı yaşama ve kendini geliştirme hakkının sınırlı olduğu savıdır. belki de dünyadaki en iğrenç suçtur. pek tabi ki kast ile işlenir. bu suç için kast olmazsa olmazdır. şekle değil de manaya bakmak gerek. çok şık bir hareket de ırkçılık içerebilir bu durumda veya tam tersi lafzı ırkçı olan bir cümle aslında ırkçılık içermeyebilir. dediğim gibi önemli olan kasttır.

    9 aralık 2020 paris saint germain başakşehir maçının hakemi tüm dünyada linç edildi. muhtemelen de kariyeri bitti. peki bu adamın webo'ya olan ifadeleri az önce bahsettiğim kastı taşıyor mu? bence bir insanı gerçekten boşu boşuna yok etti populer kültür. herkes ben ırkçı değilim şovunu yaptı. hakem bir hata yaptı, tüm dünya üzerine piranha sürüsü gibi üşüştü, oysa hatası en fazla patavatsızlık, üsturupsuzca ve düşüncesizlik olarak nitelendirilebilir. webo'yu olmayacak şekilde tarif etti orta hakeme. bence çok talihsiz bir andı kendi adına. webo rahatsız olmuş olabilir, demba ba, kimpembe ve hatta neymar rahatsız olmuş olabilir. ama bu tavır ırkçılık kavramını sulandırıyor. içini boşaltıyor. ırkçılık kastı gütmeyen birine sırf kullandığı yanlış bir ifade yüzünden sen ırkçısın demek gerçekten büyük vicdansızlık. bu adam hayatının sonuna kadar bu etiketi taşıyacak.

    tüm dünya saçma sapan bir konuda el ele verip 1 "bir" kişinin talihsizliğinin üzerinden ırkçılık karşıtıyım etiketini kendine taktı. bu etiketin ne kadar sahte olduğunu ise azıcık hafızamızı zorladığımızda görüyoruz.

    zokora'ya pis zenci denmesi ne de güzel halı altına süpürüldü.
    ya da galatasaray futbolcularına muz sallayan taraftar basın toplantılarıyla ne de güzel savunuldu.
    olimpiyat bayrağımızı kimin taşıdığını hatırlatmaya gerek dahi yok. bakın bu konularda bizim federasyonlar uyudu ama uefa, fifa gibi uluslararası organizasyonlar da kıllarını kıpırdatmadılar.
    tüm basın el ele verip hande sümertaş'a saldırırken ayrımcılığın bir başka cinsi olan cinsiyetçiliği nasıl da sindirdi.

    önce millet bilinç altını temizlesin. siyah tenli olmak ayıp değildir. bir insanın siyah tenli olduğunu tahkir kastı içermeden belirtmek de ırkçılık değildir. oldum olası böyle gösterilerden nefret etmişimdir. bu şovu yapan insanların çoğu gerçekten tepkilerine ihtiyaç duyulduğunda ortada olmadılar, bundan sonra da olmayacaklar.

    saçma sapan bir tiyatro oynandı, en azından türkiye'de. isteyen alkışlayabilir. bence rezalet bir performanstı.

    bu sözlükte de benzeri hatalar yapıldı, yapılıyor... mesela kuzey afrikalı futbolculara. herkes biliyor ki bir hakemin rumen olması nasıl ayıp değilse futbolcunun da kuzey afrikalı olması ayıp değil ama bu sporculara doğdukları bölgeden dolayı disiplinsiz damgası vurmak ırkçılık olmasa da net bir ayrımcılık. çünkü tabiyeti negatif bir sıfat ile bağdaştırıyorsun. takıma kuzey afrikalı futbolcu transfer edilmesin lafı ise bireyin var olma hakkına saldırı olduğu için ırkçılığa daha yakın bir tutum. aslında kasıt disiplinsiz futbolcu almayalım... ama ifadeyi ölçüp biçmek şart. maksadını aşıyor ve objektif olarak ne ifade ettiği önem kazanıyor. napalım şu kelimeleri kullanmış bir çok yazar var, karmalarını ırkçı diye mi değiştirelim?

    bir insanı ırkçılıkla itham çok ciddi hadisedir. o yüzden bu ithamı yaparken karşıdakinin kastından gerçekten emin olmak gerek.

    netice itibarıyla ırkçılığın bir tanımı var ama bir hareketin ırkçılık içerdiği, bir kişinin ırkçı olup olmadığı somut olayın koşulları doğru şekilde değerlendirildikten sonra belirlenmeli. her olay kendi koşullarına bakarak nitelendirilmeli. tabi kaypakça değil. kaypakça yaptığımızda ne oluyor? ırkçılık sahaya yansımadı denip üzeri kapatılıyor.

    eyorlamam bu kadar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın