• 272
    öncelikle yazacaklarım felaket tellallığı olarak algılanmasın onu belirtmek isterim.
    arkadaşlar bu virüs çoktan yayıldı. sadece türkiye de değil tüm dünya da. özellikle turist akışının yoğun olduğu, sık sık seyahat edilen şehir ve ülkelerde epey hızlı yayıldı. bu allahın belası çin'de sanırım ilk vakalar ocak ayı başında çıkmaya başladı. başlığın ilk entrysi öyle diyor. tabi bu açıklanan. normal durumlarda zaten gripten ölen bir dünya insan olduğu için siz bunun çıkışını iyi ihtimalle iki ay öncesi diye varsayın. kasım ayı. burda zaten dananın kuyruğu kopuyor.. yayılacağı kadar yayılmıştır zaten artık. bir enfekte kişinin nelere sebep olduğunu gördük güney kore'de. daha virüs teşhisi konulmadan ayda 1000 insanın yurtdışına çıktığı wuhan'dan kentinden çıkan insanların bu virüsü yayma hızını siz düşünün. her ülke çıkıyor bugün bu kadar vaka bu kadar ölüm var diye açıklama yapıyor. yahu kendi ülkemizden örnek verelim. 85 milyon kişinin kaçı test oldu? kaçta kaç bu vaka sayısı? 200 diyorlar. çarpı 10 hatta 100 bence. hatta minimum da üç aydır var bu virüs ülkemiz de. belki bizler belki eşimiz dostumuz bunu kaptık. atlattık ve çevremize sattık. e her belirti de zaten herkeste yok. herkes aynı şiddette geçirmiyor bunu. bakın özellikle istanbul'da yüz binlerce insanın bu virüs ile enfekte olduğunu ve belki de çoktan iyileştiğini düşünüyorum. ben bizzat turizm sektöründe çalışan bir insanım. lokasyon olarak da turistin en yoğun olduğu yerde. sultanahmet, binbirdirek, sirkeci, beyazıt, kapalıçarşı taraflarında. binbir milletten binbir çeşit insan geliyor buraya. 1 tane taşıyıcı illa ki geldi çoktan sattı bu virüsü zaten. ben ilk vaka açıklandığında dedim çevreme ulan kesin kapalıçarşı veya mısır çarşısı çıkacak diye. çünkü çok bariz ya, belli. inanılmaz bir sirkülasyon var buralar da. gidin o tarafta esnafa, otel çalışanlarına vs test yapın bakın nasil pozitif çıkıyor testler. ama kimse farkında değil. bu kadar olaydan sonra insanlar akın etmeye başlar yakında hastanelere.

    arkadaşlar olan oldu. bunda devletin de öyle büyük bir kabahati yok. bu virüs bize zaten aylar önce geldi. taaa en başta sınırlar kapatılıp beklenilse belki bi nebze ama biz de zaten o göt yok. bugün sokağa çıkma yasağı dahi getiremedik gördüğünüz üzre. sınır kapatma konusunda zaten tüm dünya aynı hatayı yaptı. girmesinde kabahati yok belki ama süreç yönetmekte feci sıçtık gün itibariyle fark ettiyseniz. hepimiz kaç gündür bir ümit iyi gidiyoruz filan dedik ama bugün sosyal medyaya düşen o video her şeyi özetledi.

    demem o ki bu saatten sonra yapılacak tek şey kişisel sağlığımıza dikkat edeceğiz. dengeli besleneceğiz, su içmeyi ihmal etmeyeceğiz, bol bol meyve sebze tüketecek vitamin alacağız ve temizliğe dikkat edeceğiz. en başta dediğim gibi aramızda azımsanmayacak kadar insan bu virüsü farkında olmadan kapıp iyileşti bile belki. artık farkındayız hem kendimize hem de özellikle çevremizde ki yaşlılara dikkat edeceğiz. elbet bir süre sonra her şey normale dönecektir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın