• 240
    17 mart 2020 tarihine kadar toplam 7954 ölüme sebep olmuş virüstür. ülkemizde ise ilk ölüm haberi gelmiş bulunmakta. her gün 2 ile 3 kat arasında vaka sayımız artmakta. an itibariyle 98 vakamız var. ve bunlar sadece test yapılan kişilerden elde edilen veriden ibaret. testler yapıldıkça bu sayı daha da artacaktır maalesef. vaka sayımız 1 ile başlamıştı ve 1 haftada 99'a ulaştı (1'i vefat etti). umarım yine 1 olarak açıklanan ölüm haberi de benzer şekilde artış göstermez.

    sadece 17 mart'ta dünya'da 805 kişinin ölmesine neden olmuş olan bir virüsü hala hafife alanlar var. sanki farelere karşı önlemler alınıyormuş gibi "biz önlemimizi aldık bir şey olmaz" kafasında çoğu kişi. tff de bunlardan biri!

    yalnız sonlanmış vaka kayıtlarına göre kurtulanlar ve ölenler oranı beni daha çok rahatsız etmeye başladı. yaklaşık 1 hafta önce sonlanmış vakalarda ölüm oranı %6'daydı %94 ise iyileşmişti. şimdi ise ölüm oranı %9 oldu. sanki etkisi azalacağına artmaya başlamış, kuvvetleniyormuş gibi.

    kendi düşünceme göre ülkemizdeki vaka sayısı daha çok bence. azar azar açıklayıp paniği önleme derdindeler gibi. düşünsenize ilk açıklamada birden 98 vakamız ve 1 ölümüz var deselerdi nasıl bir etki oluştururdu. ki bu sayılar daha çoktur gerçekte.

    vakaların hangi şehirlerde tespit edildiğinin açıklanmamasını da bir taktik olarak düşünüyorum. örneğin deselerdi ki "kayseri'de şu kadar vaka tespit ettik." o zaman diğer şehirlerdeki insanlarımız bizde değilmiş ya deyip kafasına göre takılmaya devam edecekti. ya da kayseri'de olanlar anormal bir panik havasına bürünecekti. belki de italya'da lombardia'da olduğu gibi kayseri'den kaçışlar başlayacak ve virüs daha çok yayılacaktı. vakaların tespit edildiği şehirlerin açıklanmamış olması bu açıdan iyi oldu. insanlar bizim şehrimizde de olabilir şüphesiyle önlem alarak yaşayabilir böylece. belki de yan apartmandan birinde tespit edildi benim bunu bilip bilmememden öte öyleymiş gibi yaşamam önemli olan.

    https://www.worldometers.info/coronavirus/

    bir de gözüyle görmediği virüs'e inanmayan cahil büyük bir kesim var. vaka sayımız yarın 200 soonraki gün 500 ondan sonraki gün de binlerde olduğu açıklanırsa şaşırmayalım. https://twitter.com/...822095552589824?s=20
App Store'dan indirin Google Play'den alın