• 97
    amerikalilarin futbol demesinin sebebi topun bir foot uzunlukta olmasi degildir. abd'de yasiyorum ve ayni geyik burada da donuyor, sonra da insanlar hep beraber puhahahah diye guluyorlar. topun uzunlugu tam olmasa da bir foot'a yakindir ama tarihsel gelisim konuyu aydinlatmak icin yeterlidir.

    neyse efendim, futbol denilen sey aslinda bizim bildigimiz futbola benzer sekilde baslarken, olay daha ingiltere'den cikmadan manyagin tekinin topu eliyle alip kosmasi ve izleyenlerin once anlam veremeyip, sonra bunu mantikli bulmasiyla rugby sporuna da atalik etmistir. bu arada bu olayin ilk yasandigi yerin adi rugby school gibi birsey olmasindan oturu rugby ismi bu sporla ozdeslesmistir. ancak her iki spor da futbolun dallari olarak bilinerek baslamistir. birine rugby football, bizim hastasi oldugumuz diger spora da association football isimleri verilerek birbirinden ayrilmislardir.

    neyse efendim, her iki spor da abd'ye ulastiginda, ki turkiye'ye ulasmasindan oncedir, bu iki isim kullanilmakla birlikte iki sporun karisimi olan ucuncu bir spor daha ortaya cikmistir. amerikan futbolu dedigimiz bu sporda temelde futboldan geldigi icin bir tur futboldur. amerikalilara daha cok heyecan vermis, daha populer olmustur. zaman icinde adamlar football dediklerinde bu sporu anlar hale gelmislerdir.

    ote yandan rugby football kisaca rugby'ye, association football ise once assoc. football'a sonra da soccer'a donusmustur.
    ingiltere'de ise bizim bildigimiz futbolun cok daha fazla populerlik kazanmasi nedeniyle adi association football'dan football'a kisalmis, diger spor rugby olarak ayrilmistir. sporlar ingiltere'den dunyaya yayildigi icin, football ve rugby kullanimi once avrupa ve somurgelerinde, sonra da abd haric tum dunyada yerlesmistir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın