• 513
    tedavisi çok basit olan zemindir. aranızda kim varsa bir yetkiliye ulaşabilen yazsın. mevcut çimin arasına enine boyuna 30 cm aralıklarla zoysia türü çim ekilecek, köküyle beraber. bu çimi hiç bir firma şirket ekmez. nedeni de basit, çünkü çok az bakım gerektirir! ekecekse de rulo olarak satmak ister o da pahalıya gelir. sen bunu ekersen, ektirirsen kendi kendine bakarsın. gidip milyon dolarlık şirketlere eğilip bükülmeye gerek yok. sonunda şöyle muhteşem bir görünüm oluşacak;

    https://gss.gs/N9I.jpg
    https://gss.gs/bNI.jpg
    https://gss.gs/JuU.jpg

    köküyle beraber aralıklara ekip bekleyeceğiz; o çim ürüyecek. hatta 1 yıl içinde biz farketmeden mevcut çimi yok edecek; buna ek olarak her türlü börtü böceği de. var olan çimle beraber kullandığımızda bu sezonu kurtarır, önümüzdeki sezon olay biter yıllarca çim zemin konuşmayız.

    dünyanın en kolay bakılan çimi. azcık google'da araştırsalar bulacaklar. bu sıcağa da dayanır, soğuğa da yağmura da kuraklığa da. istanbul'u düşündüğümüzde her koşul söz konusu. fazla bakım gerektirmez. sık ürer.

    şu anki çim muhtemelen agrostis stolinefera. 4 mevsim olan yerleri sevmez, sıcağa gelmez. o kadar yavaş ve dirençsiz çimleniyor ki görüntüsü de berbat. yönetim en pahalı ve bakımı en zor olan çimi ekmiş, ya da ektirmiş. ya da çimden anlamadığı bize bu çimi tabiri çaizse geçirmişler.

    çare zoysia. *

    o değil de ruh hastası gibi koca stadyumun çimine cumartesi sabahı çare arıyoruz. ah be galatasarayım.

    edit: inanılmaz bir mesaj aldım, bizim çimin bermuda 419 türü olduğu iddia ediliyor. sıcak iklim seven bu çim türkiyede en çok antalya'da yetişir. gidip antalya çimini stadımıza ektiysek stadın üstüne rezistans bile döşesek o çimi ısıtıp büyütemeyiz. şu anki çimin kendine gelememesi; ve kış aylarında hep aynı görüntüyü verme sebebi sanırım bu. hapı yutmuşuz...

    ayrıca stadın üstündeki gri paneller, çevresinden yeterince güneş alamayışı falan durumlar fena.
  • 514
    türkiye’yi kuşaktan kuşağa sarmış olan liyakatsizlik hastalığının somut karşılığı.

    zaten işi bilen insanlar anlatıyor, anlatmalarına da gerek yok aslında. bu roket bilimi değil, ki o bile olsa artık uzmanını bulabilirsin, çim yahu bu çim.

    yok panellerden güneş almıyormuş da stadyum konumuymuş da falanlar filanlar. özel sektörü ucundan koklamış her insan bu cümlelerin safsata olduğunu, bahane olduğunu bilir.

    çıkıp özür falan diliyorsunuz, hiç gerek yok. 100 milyon euroluk takımı tarlada oynatacaksın, sonra özür dileyeceksin ve herkes de tamam o zaman diyecek, kariyerine devam edeceksin?

    akıl tutulması bu. kafayı yemişsiniz siz, buna göz yuman tamam veren bir yönetici ya çok düşük bir zekaya sahiptir ya da bir şeylerin açığa çıkmasından korkuyordur. hangisini kendinize yedirebiliyorsanız onu alın. çünkü sorumluları kovmadığınız sürece bunun başka bir açıklaması yok.
  • 515
    biraz araştırdım ancak hangi çim türü yada türleri ile stadımızın zemininin oluşturulduğunu bulamadım. ancak çok büyük bir ihtimalle lolium (ingiliz çimi) ağırlıklı olmak üzere karışım olarak hazırlandığını düşünüyorum. örneğin %30 festuca rubra rubra + %70 lolium perenne gibi. üçlü, beşli, yedili gibi daha fazla türün karıştırılması ile de yapılabiliyor. tek başına lolium da kullanılmış olabilir. önemli olan ince yapraklı, basılmaya dayanıklı, gölgeye dayanıklı, sıcaklık toleransı iklime uygun olması vb. örneğin bermuda türü de ince yapraklı ancak 10 derece hava sıcaklığı altında kış uykusuna geçiyor ve büyüme duruyor, 0 derece ve altında rengi kahverengine (kurumuş gibi görünüyor) dönüyor. ayrıca, kalın ve sert yapraklı türlerin topun hızını etkilediği biliniyor.

    ancak lolium çiminin futbol için çok elverişli olmasına karşın drenajı bozuk zeminlere daha doğrusu üzerinde su göllenmesine dayanımı çok zayıf. bu da bize drenajın çok önemli bir konu olduğunu gösteriyor. 14 şubat 2021 galatasaray kasımpaşa maçındaki görüntü drenajın durumunu gösterdi diye düşünüyorum. tek başına drenaj sebep değil elbette, şayet bakım işleri ile çim dokusu güçlü ve sağlıklı tutulmuş olsa idi bu kadar bozulmazdı.

    sanırım drenaj en son 2012 aralık ayı sonunda yenilenmiş.
    https://www.galatasaray.org/...asi-devam-ediyor/280

    zemin ise 2018 yılı ocak ayında hibrit çim uygulaması ile yenilenmiş.
    https://www.galatasaray.org/...ni-yenileniyor/37568

    bu da hibrit çim uygulamasını yapan firmanın web sayfası.
    https://www.sispitches.com/

    daha fazla detay merak edenler için trabzon ve rize stadyumlarında yapılmış hibrit çim uygulamaları incelenerek hazırlanmış bir araştırma makalesi. bizim stadyum zeminini yapan firma aynı zamanda trabzon ve rize stadyum zeminlerini yapmış.
    http://artium.hku.edu.tr/.../article-file/338711
App Store'dan indirin Google Play'den alın