• 4
    2016 olimpiyatlarının rio de janeiro'da yapılacak olması, teammüller gereği bir sonraki oyunların avrupa'da yapılma olasılığını güçlendirmektedir. dolayısıyla tokyo ilk turda elenebilir. buna karşın tokyo'nun son iki oyunlarda da aday olduğu, dolayısıyla güçlü bir adaylık perspektifine sahip olduğu gözden kaçırılmamalıdır.

    dolayısıyla aday şehirlerden avrupa ya da avrupa'ya yakın olan, roma, madrid, istanbul, bakü ve doha coğrafi açıdan şanslı ülkelerdir.

    doha'nın 2022'de dünya kupası'na evsahipliği yapacak olması bile mevsimsel sebeplerden ötürü tartışmalıyken, olimpiyat oyunları gibi çok branşlı spor organizasyonunun bu kente verilmesi olasılığının düşük olduğu aşikardır.
    bakü'nün adaylığı ise prestij amaçlıdır; şansı yoktur.

    gelelim güçlü adaylara:
    her ne kadar şu anda içinde bulundukları ekonomik kriz nedeniyle roma ve madrid'in şansı tartışmalı da olsa, bu iki şehrin olimpiyat oyunlarına yeni bir vizyon katacakları bir proje olasılığı konumlarını güçlendirmektedir. ben özellikle roma'ya dikkat çekmek isterim; şu nedenle,
    ekonomik açıdan gücünü ve prestijini kaybetmiş olan torino kentini yeniden ayağa kaldırmak için italyanlar 2006 kış olimpiyatlarını büyük bir fırsat olarak gördüler. güçlü rakipleri olan 6 şehri farklı projeleri ile elimine ederek oyunları torino'ya kazandırdılar.
    sırada avrupa'nın en eski başkenti roma var. şehir eski, modernize edilmeli; e italyanlar'da da yaratıcılık var...
    not: roma resmi adaylık başvurusu yapmamıştır.

    madrid için de 1992 barcelona olimpiyatları adaylık süreci dikkatle değerlendirilmeli. ispanyollar sıfırdan ele aldıkları barcelona modelini bu kez de başkentleri için deneyeceklerdir.
    madrid'in 2012 ve 2016 oyunları için aday olduğu ve son tura kadar ilerlediği göz ardı edilmemelidir.

    istanbul'un şansı ise aslında güçlü iki avrupalı rakibi olmasıdır. farklı bir vizyon sergileyecek proje ile ioc'ye gidilir ise oy bölünmeleri sayesinde son tura kalınabilir; bize yakın üyelerin oyu ile bu rüyayı gerçekleştirebilir.
  • 5
    eğer ülkemizde yapılırsa bir çok organizasyona gideceğim olimpiyat. türkiye bir futbol ülkesi ancak benim gibi diğer branşları takip eden insanlarda vardır. o sebeple ülkemizde yapılma ihtimalinde çok büyük sükse yapacağımız ve ülke ekonomisine çok büyük katkısı olacak bir organizasyon olur. olimpiyat komitemiz ne yapıp edip bu olimpiyatlara ev sahipliği yapmalı.
  • 7
    tokyo ve madrid'in ardından uluslararası olimpiyat komitesi denetleme komisyonu, diğer aday olan istanbul'u denetlemeye gelmiş. tokyo açısında soru işaretleri büyük olduğu söyleniyor. özellikle daha önce yaşanan tsunami, deprem, nükleer sızıntı üçgeni yapılan yatırımı bir anda çöpe atabilir ve tokyo halkı pek sıcak bakmıyor ev sahibi olmaya. yaşlı nüfusları var. ama ulaşım açısından çok iyiler. benim şahsi favorim madrid, hem tesis açısından sıkıntısız olmaları, ve daha önceden ispanya'nın bir çok turnuva düzenlemesi kendileri için avantaj. istanbul ise plase gibi duruyor. yapılacak tesislerin çoğu sıfırdan olacak. bu çok güzel duruyor ama daha önceden yetiştirememe sıkıntıları yaşayan ülke için biraz risk taşıyor. 7 eylül 2013 tarihinde buenos aires'te ev sahibi ülke açıklanacak.
  • 13
    istanbul'a verilirse ulaşım, altyapı ve tesis gibi sorunların bir nebze çözüleceğine inanıyorum. aslında istememin tek sebebi de bu. ekonomik olarak elimizde olimpiyat standardına uygun pek fazla tesis olmadığı için kazanç sağlayacağımızı düşünmüyorum. gelen paralar tesislere gidecektir. ancak şehrin sorunlarına eğilmeyi gerektirecek bir durum var ortada. olimpiyat komitesine de tavsiyem metrobüse binme olimpiyatları olsun. kalabalığı yarıp otobüse ilk binen altın madalya alsın.
  • 14
    türkiye'ye verilmesi gereken oyunlardır. ispanya zaten olimpiyatları daha önceden düzenlemiş. düzenlemese bile bu adamlar için yeni hiçbir şey olmayacak. tenisti, basketboldu, formula'ydı, hepsinin göbeğindeler zaten.

    ama eğer avrupa, türkiye'yi kendi kültürüne daha fazla entegre etmek, olimpiyat kavramını daha geniş bir coğrafyaya ve farklı kültürlere yaymak istiyorsa türkiye'yi seçmeli. bildiğim kadarıyla daha önce hiçbir müslüman ülkede olimpiyat düzenlenmedi. olimpiyat komitesinin bunu göz önünde bulundurup buna göre karar vermesi gerekiyor. türkiye, ekonomisi büyüyen bir ülke. özellikle inşaat sektöründe gittikçe daha da gelişiyor. arjantinde bile dünya kadar bina inşa ediyor türkler. tesis yapmak hiç sorun olmaz. devlet bütçeyi ayarlasın, zamanından bile önce yapılır biter iş.

    bence türkiye'nin dezavantajları az değil, ama avantajları da az değil. doğunun, batının tam göbeğinde olan bir yerde olimpiyat düzenlemeyeceksen, sürekli avrupalı ya da anglo-sakson ülkelerde dönüp durursan olimpiyatın ne anlamı var ki?

    hele platini'nin yaptığı hacıyatmazlıktan sonra bir de olimpiyatı bize vermezlerse iyice gıcık olurum bu heriflere. daha da gelmem olimpiyatlara der, şapkamı ceketimi alır giderim.
  • 17
    türkiye'ye kesinlikle verilmemelidir. yıllardır nedir bu ısrar bir türlü anlamıyorum. ülke olarak bir kere aynaya baksak adaylığımızı kendimiz geri çekeriz.

    adamlar yanlışlıkla olimpiyat oyunlarını türkiyeye verseler olabilecekleri düşünemiyorum.

    bu işler sadece tesis yapmak, stad yapmak, amatör branşlarda başarılı olmakla olmuyor.

    olimpiyat demek spordan çok medeniyet demektir. şimdi biz medeniyet seviyesine ulaşmış bir ülkemiyizde olimpiyat düzenlemek istiyoruz?

    avrupanın her hangi bir ülkesine gidin, kaldırım kenarına gelin ve bir adımınızı caddeye atın önünüzdeki aracın durup size yol verdiğini hayretler içinde izleyeceksiniz. türkiyede yaya geçidinde, üstelik yayaya yeşil ışık yanarken ezip geçiyorlar adamı. trafik, kalabalık, kapkaç bir sürü sorunu olan istanbulun bu işin altından kalkması imkansızdır
    ülkemize fotoğraf çekmek için gelen bir genç kızı ve eylem yapmak için dünyanın bütün ülkelerini gezen, yoluda türkiyeden geçen başka bir genç kızı misafir edemedik, öldürüp cesetlerini gönderdik memleketlerine.
    erzurumda bir kaç sene evvel üniversiad kış olimpiyatlarındaki yabancı sporculara tecavüz skandalını nasıl unuttuk? istanbulda rus, ukrayna, moldova gibi ülkelerin sporcularının başına neler gelir düşünebiliyormusunuz?

    halterden atletizme bir çok branşta sporcularımızın adı doping skandalalrıyla anılıyor, futboldaki şike sürecinin ne hale geldiğide malum. ne olimpiyatı allahaşkına? siz olsanız böyle bir ülkeye olimpiyat verirmisiniz?

    hepsini bir kenara bırakında son olimpiyatlarda kaç tane altın, kaç tane gümüş madalyamız var? birde olimpiyatlarda ev sahibi ülkelerin madalya sıralamasındaki yerlerine bakın. zaten futboldan ve at yarışından başka hiç bir şeyden anlamayan insanların, yarışmacımızında olmayacağı branşlarda 80.000 kişilik olimpiyat stadını doldurması mümkünmüdür? ancak para verirsen toplayabilirsin o kadar insanı bir uzun atlama yarışına, ya da senkronize yüzme yarışına.

    zor dostum, boşuna hayal kurmaya gerek yok. kendimi bildim bileli olimpiyatlara adayız ama bir kez bile alamadık olimpiyatları. adamlar bizi çok iyi tanıyorlar ama biz kendimizin farkında değiliz, sorun maalesef burada.
  • 18
    türkiye'ye verilmelidir. türk halkı da istemelidir. nedir bu eziklik anlamıyorum. kıçı kırık yunanistan'a verdiler. katar aday oldu amk. rusya 2024'e aday olacak, alacaktır da. bunlar bizden çok mu iyi sanki? millet hükümetle derdini olimpiyatları vermesinler yeaaaaa banane diye ağlayarak halletmeye çalışıyor.

    doğuda bi tane bile çocuk spora başlayacaksa olimpiyat bu ülkeye gelmelidir. gelecektir de.
  • 19
    vay arkadaş olimpiyatları almak için demek ki her sporda rakiplerinin önünde olmak lazım diye bi şey varmış.

    olimpiyatların alınma amacı altyapı tesislerini kurmak ilk başta. ilk önce altyapıya yatırım yaparsın, tesis ve eğitmenleri üst düzeye çekersin ondan sonra sporda başarı gelir. türkiye 50-60 yıl önce yapması gereken yatırımları yapamamış şimdi olimpiyatlarla eline fırsat geçmiş ergenler hala mırın kırın ediyor.

    bakalım 2006 almanya dünya kupasıyla son yıllarda alman liginin yükselişi çok mu bağımsız acabak ya da barceelona 92 olimpiyatlarıyla ispanya'da sporun bugünlere gelmesi çok mu bağımsız?

    ülkeyi dev aynasında kimse görmüyor. ama kendimizi de küçültmüyoruz çok şükür.
  • 22
    turkiye'de olmasini istemeyenlerin bakis acisina gore galatasaray'in da sampiyonlar liginde isi olmamali. daha bir zeminini bile duzeltemeyen takimin ceyrek finalde ne isi var arkadas!! hem istanbul gibi trafigi berbat bir sehirin takiminin kupa nesine? sikecilerin ulkesi adina katiliyor zaten, pis tu kaka. sahip olduklari stad da seriatci hokumet ve devletine aitmis :( inshallah kumeye duserler!!bir111

    6 temmuz 2005 carsamba gunu 2012 olimpiyatlarini londra'ya verdiklerinde millet havalara ucuyordu, ertesi sabah 7 temmuz persembe gunu sabah metro istasyonlari, otobusler havaya uctu. boylesine bir sehire niye vermisler ki? cin dedigin kendi halkini somuren bir ulke. 300-400 yil onceki somurgecilik anlayisini degistirip kendi ulke vatandaslarini somurerek uyguluyorlar. acilistaki sarki soyleyen kiz bile cakma cikti, gercek sesi degil dediler.

    londra acilislarinda muhtesem muhtesem denildi.. muhtesem diye bir bok yoktu. ingiliz medyasi kendi kendini pohpohluyordu. sikici bir acilisti. dizilerden sarkilara girdiler, hatta bir ara bilinmedik zenci rapper cikti. bu istanbul acisinda dj akman'in cikmasi gibi bir sey. kendi ulkesinin bile cogunlugu tanimiyordu adami. acilisa tarih de katmislardi yok bilmem kac yilindan gunumuze geldiler falan. ama hic somurgecilikten bahsetmediler. butun dunyanin gozunu dizilerle, muziklerle buruduler. sonra sak sak sak. ingiltere super yeaaa oldu bir anda. olimpiyat oncesi ve sirasinda buyuk bir guvenlik acigi vardi. guvenligi saglayacak olan g4s firmasi yeterince eleman bulamadigindan eksik kaldi, bulduklarinin bazilari ingilizce dahi bilmiyordu. bu sebepten ekstra asker yigdilar.. bu asker ne mi yapti daha sonra? tribunler bombos kaldigi icin gidip mac seyrettiler. bircok bransta bu boyleydi.

    birakin acilista semazen ciksin, mevlana ciksin, nasreddin hoca ciksin, osmanli izleri olsun, cirit atan dedeler ciksin, gures yapan yagli abiler ciksin. allah omur verirse o acilista yasayan en onemli sporcumuz hakan sukur cikacak, fatih terim cikacak. aziz yildirim olmayacak, yildirim demiroren olmayacak. aykut kocaman'i belki maskot yapabilirler ama, bundan emin degilim. adini da "hasofman" koyarsak daha iyi bir maskot bulunmaz bence.
  • 23
    türkiye diye tabir ettiğimiz ülke olimpiyatlara ev sahibi olmak için hiçbir şey yapmamıştır. ne spor kültürü vardır, ne adam gibi sporcu yetiştirmiştir, ne bu yönde altyapı çalışması yapmıştır ne bir şey. yani özetle türkiye ülkesine yakışmayacak organizasyondur.

    birbirimizi yemeyelim, bu ülkede spor denilince halkın %99'unun aklına futbol gelmektedir. futboldan başka sporları ne takip ederiz, ne izleriz ne kurallarını biliriz. (u: yalandan 12 dev adam gazıyla basketbol izlemişliği de vardır bu memleketin atlamayalım gerçi. ) peki türkiye'de bu kadar çok sevilen ve takip edilen futbol branşının durumu nedir? şikeye ceza verilmeyen, ahlaksızlığa göz yumulan bir ortam. şike yapan adamın hala başkanlık yapabildiği, takımını batıran kişinin federasyon başkanı seçilebildiği dünyanın en sikko memleketiyiz. bir de yüzsüz gibi olimpiyatlara talip oluyoruz.

    ata sporumuz güreş var sahi. nasıl bir ata sporuysa artık, yıllardır milleti kandırdılar. bu memleketin ata sporu 'okey'dir , 'batak'tır, yeri geldiğinde 'rıfkı'dır. bu spor dalları olimpiyatlarda akredite olamadığına göre iddialı olduğumuz tek bir dal olmadan ne alaka ile olimpiyat gerçekten merak ediyorum.

    yine milletin parasını çarçur edecekler, üstüne olimpiyat getirdik, işte türkiye'nin geldiği nokta diye prim yapacaklar. türkiye'nin geldiği yere soksunlar, metrobüsle mi taşıyacaklar binlerce sporcuyu.

    türkiye ve olimpiyat. ne alaka amk. vermesinler.
  • 25
    istanbul'da yapılmasını şiddetle istediğim dünyanın en önemli spor organizasyonu.

    1- genel olarak insanımızın spora yabancılığından bahsedilmiş. kim ne derse haklı. ama şu var; bizim insanımız kendi topraklarında görmediği şeyi benimsemez. sıradan bir voleybol maçına gitmek gibi bir şey değil bu. tüm dünyanın gözünün çevrildiği muhtemelen insanımızın bir kısmının adını bile duymadığı sporları izleme fırsatı bulacağı dev bir organizasyon. londra'dakini 5 kişi izlediyse buradakini 25 kişi izleyecek. fırıncı mehmet emmi ilgilenmese de "ne ola ki" deyip izleyecek. kendi gidemezse oğlunu gönderecek. falan filan.

    2- spor ülkesi değiliz. belki hiçbir zaman olamayacağız. ama bu önemli bir adım. olimpiyat mirası denilen çok önemli bir kavram var. eurovision gibi bi şey değil bu. tesisler, salonlar, ulaşım iyileştirmeleri vesaire. yapıldığı yeri zenginleştiren bir organizasyondan bahsediyoruz. spora ilgiyi arttırma potansiyeli yüksek bir olaydan söz ediyoruz. ve evet bir spor ülkesi olmadığımız için buna en çok bizim ihtiyacımız var.

    3- istanbul aşığıyım. şehir romantiğiyim. saatlerce anlatırım sana bu şehrin tarihini, mirasını, zenginliğini. istanbul'un bugüne kadar böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmamış olması tamamen yönetimsel bir sorundur. olimpiyat gibi bütünleştirici ve bir araya getirici bir organizasyonun iki kıtayı bağlayan, on bin yıllık tarihe, nice imparatorlukların bırakıtlarına sahip bir şehir* yerine daha önce bu organizasyona ev sahipliği yapmış başka bir ülkede/şehirde yapılması, yine aynı şekilde adaylık sürecinin başarısız yönetilmesi ya da gereken özenin gösterilmemesi kaynaklı olacaktır.

    katar'da bile spor organizasyonları yapılmaya başlanmışken, istanbul'a olimpiyatların hiçbir zaman gelmeyeceğine ihtimal vermiyorum. vermek de istemiyorum. er ya da geç gelecek. umarım ilk fırsatta gelir. 2020'de gelir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın