• 1
    1936 yaz olimpiyatları berlin'de düzenlendi. berlin'in yaz olimpiyat oyunları'na ev sahipliği yaptığı iki hafta boyunca adolf hitler, yahudi karşıtı ve yayılmacı gündemini gizledi.

    oyunlar için almanya'da olan birçok yabancı ziyaretçiyi etkileme umuduyla hitler, yahudi karşıtı faaliyetlerin bir derece hafifletilmesine izin verdi (buna yahudilerin kamuya açık alanlara girmesini yasaklayan işaretler de dahildi).

    oyunlar naziler için propaganda başarısının yankısı gibiydi. yabancı seyircilere almanya'nın barışçı ve hoşgörülü yüzünü gösterdiler.

    almanya 11'nci olimpiyatlar’dan galip olarak çıktı. madalyaların büyük bir kısmını alman sporcular elde etti ve alman misafirperverliği ve organizasyonu ziyaretçilerden övgü aldı. new york times 'ı takip eden birçok gazete oyunlar’ın almanları “ulusların arasına geri” döndürdüğünü ve onları “yeniden daha insancıl” yaptığını belirtti.

    buradaki video açılış töreninde amerikalı, ingiliz ve fransız atletlerin stadyuma girdiği anı gösteriyor. hitler, oyunların açılışına başkanlık etti.

    http://www.ushmm.org/...5680&MediaId=195
  • 2
    açılış töreninde sporcuların nazi selamı yapması bunca yıl sonra bile benim çok tuhaf duygular yaşamama sebep olmuştur.

    çok barışçıl bir insan olan hitler açılışlarda 2000 güvercin uçurtturmuş ve kısabir konuşma yapmıştır: "ich verkünde die spiele von berlin zur feier der xi. olympiade neuer zeitrechnung als eröffnet." yani "yeni zaman hesabının xi. olimpiyatlarının kutlandığı berlin oyunlarının açıldığını ilan ediyorum" demiştir (evet bütün konuşma bundan ibaret).

    oyunların en unutulmaz olayı tabi ki de "üstün alman ırkı"nın süperliği gösterilmek istenirken siyahi bir atlet olan amerikalı jesse owens'ın iki rekor kırarak (200 metre ve uzun atlama) toplamda 4 altın madalya kazanmasıdır (100 metre ve 400 metre bayrak yarışı).

    ayrıca yaşar erkan greko-romen 61 kiloda danimarkalı nielsen'i 12'.00" de, japon yoshioka'yı 13'.46'da, italyan bogia'yı 11'50'de tuşla, letonyalı kundsinsi'yi de sayı hesabıyla yenerek türk olimpiyat tarihinde ilk altın madalyamızı kazanmıştır. (kaynak: ekşi sözlük)

    not: bahsi geçen açılış seromonisini şuradan izleyebilirsiniz http://www.youtube.com/watch?v=o1I30dCKZZY
App Store'dan indirin Google Play'den alın