• 6358
    istikrarlı bir politikası olmayan hatta herhangi bir politikası olmayan spor kulübüdür.

    ne demek istediğimi biraz daha açıklayayım: şimdi avrupa’da iyi yönetilen kulüplere baktığında hepsinin bir misyonu olduğunu ve bütün aksiyonlarını o misyon çerçevesinde aldıklarını görüyorsun. biri diyor ki ben hem anamın liginde şampiyonluğa oynayacağım hem de potansiyelli oyunculara yatırım yapıp onların üzerine koyup (eksiklerini geliştirip potansiyellerini tamamlamak) bunlarda gelir elde edeceğim. arada bir jenerasyon yakalarsam avrupada da başarı sağlarım.

    diğeri de ben altyapıma ciddi yatırım yapayım, buradan kendi kültürüme ve futboluma uygun gençler yetiştireyim, her sene bunlardan bir kaçını adapte etmeye çalışayım ve bir ekosistem oluşturayım sürdürülebilir finansal yapım olur önümü görebilirim. yine iyi bir jenerasyonla başarı gelir.

    kimisi de salt scouting uygular, ne oynadığını bilen bir takım, çok iyi bir antrenör, iyi bir gözlemci ağı ve ortalamanın üzerinde bir bütçe. ama salt bu üçünden birini uygulayan bir takım zor bulunurken çoğunluğu karma sistem uygular; biraz altyapı, biraz scouting biraz al-parlat-sat.

    peki biz bunlardan hangisini yapıyoruz? altyapıdan son 15 yılda arda turan ve ozan kabak dışında kariyeri parlak kaç topçumuz var? bir sürü yıldız adayı söndü gitti; evet hepsi onların suçuydu hiç altyapı hocalarının, oyunculara yeterli tecrübe imkanı sunamayan yönetimin falan hiç suçu yok. ayrıca bizim futbol kültürümüz de altyapıdan çıkacak çocuğa çok fazla sabretmeye müsait değil. biraz sabrederiz ama onun için o çocuğun ptt’de hollanda 2’de falan bir 30-40 maç
    oynaması lazım. peki bizim böyle bir organizasyonumuz var mı? yok!

    peki bugüne kadar aldığımız hangi oyuncunum üzerine koyabildik? bize gelmeden önce şutları çok zayıftı geldikten sonra ciddi aşama katetti yada a bak şu çocuk pozisyon bilgisini çok geliştirdi falan diyebileceğiniz kim var? tabi oyuncuya hiçbişey katmıyoruz demiyorum ama gerçekten sınıf atlatabildiğimiz bir futbolcumuz var mı?

    peki ciddi anlamda scouting yapıyor muyuz? tartışılır. marcao ve luyindama dışında (ona da çok ciddi bonservis ödedik) başarılı bir scouting çalışmamız yok. belki öneriliyordur ekip tarafından yönetim kabul etmiyordur, belki yeterince ısrarcı olamıyorlardır falan bilemiyorum ama sonuç ortada; bunu da yapamıyoruz! halandlar sissokolar ndombeleler falan alma ihtimalimiz olan oyunculardı ama bir şekilde direkten döndü olmadı; olabilirdi üzerinden kimseyi övemem kusura bakmayın.

    peki biz ne yapıyoruz? posası çıkmış yıldızları, potansiyelini doldurmuş kalburüstü oyuncuları alıp onlara astronomik yıllık ücretler ödeyip başarı bekliyoruz. alıyoruz da bu başarıları ama bunun sebebi ligimizin düşük seviyesi olmasın? öyle olmasa avrupada son bilmem kaç maçımızda bilmem kaç mağlubiyet almazdık. bakın şunu da söyliyeyim, sneijder, melo, drogba gibi transferler fırsat transferleridir bunları eleştirmem ama sistemin tamamen bunun üzerine kuruluysa sadece saman alevi olursun. anlık başarılar elde edersin uzun vadeli sonuç alamazsın.

    ben diyorum ki artık oturup akıllıca 5 yıllık 10 yıllık plan yapalım. çocukları yetiştirelim, tecrübelendirelim. aldığımız oyuncuların eksiklerini bilelim ve o eksiklerini gidererek katma değer yaratalım. gerekirse 26-27 yaşında ama takımımızın eksiklerini kapatacak scouting transferleri yapalım. yoksa maalesef işimiz çok zor.

    edit: futbol kulübü, spor kulübü olarak değiştirildi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın