• 11
    bazen aklınıza eser de; bir ligin geçmiş tarihlerdeki şampiyonlarına bakarsınız ya, sayfaları bir bir karıştırırken bazı yıllara ait şampiyonluk bilgilerinin verilmediğini görürsünüz. işte o an aklınızdan çeşitli düşünceler geçer.
    “başlarına ne gelmiş olabilir ki?“

    mesela açıp ingiltere’ye baktığınızda; 1916’dan 1919’a kadar liglerin iptal edildiğini görürsünüz. tarihler birinci dünya savaşına denk gelmektedir. yani avrupa’da milyonlarca insanın öldüğü, evsiz ya da yurtsuz kaldığı zor günlere tekabül eder.
    1918-1920 tarihlerine bakın; ispanyol gribi hastalığı sebebiyle birçok ligin askıya alındığını göreceksiniz. liglerin devam ettiği ülkelerde ise birçok takım, müsabakalara çıkmama kararı almıştır.
    mesela ispanya özelinde la liga tarihine bakınca; 1937, 1938 ve 1939’da liglerin askıya alındığını görürsünüz. zira o tarihlerde ispanya’da iç savaş vardır. madrid’de, barcelona’da insanlar ölürken; maçlar akıllarına bile gelmemiş olabilir mi?
    ikinci dünya savaşına bakın mesela; 1940’lardan itibaren ingiltere, fransa ve sovyetler birliği başta olmak üzere birçok ülkede 5 yıl boyunca liglerin askıya alındığını görürsünüz. savaşın göbeğindeki avrupa’da yalnızca hitler almanyası ve mussolini italyası gibi faşist yönetimler altında futbol oynandığını görürsünüz.

    evet günümüzde bütün bu müsabakalar hayatımızın merkezindedir, ancak hayattan ya da toplumsal travmalarımızdan da bağımsız olamazlar. sporcuların ve seyircilerin de canları, aileleri ve çocukları vardır. ailesinden bir canı salgına kurban vermiş bir sporcudan ne kadar verim alabilirsiniz? babası yoğun bakımda olan bir taraftar sizin maçlarınızı ne kadar izleyebilir? galatasaraylı bir doktor, fenerbahçeli hastasını kaybetmek üzereyken maçlarınızı kimin için oynatacaksınız? ya da salgın başladıktan sonra işsiz kalan kimseler var. ev kirasını dahi ödeyemez duruma gelen bir insan, hangi parayla ücretli kanallardaki maçları izleyecek? bir yolunu bulup izleseler nasıl keyif alacaklar?

    peki ya voleybol ve basketbol liglerinin askıya alındığı bir ortamda, futbolun devam etmesini neyle savunacaksınız?
    “basketbol ve voleybolcular elleriyle top oynuyor ve top elden ele geçerken virüs kapabilirler ama futbol öyle mi? elle dokunmak yasak bi kere, kırmızı kart falan veririz el ile dokunana yine de maçları oynatırız” mı diyorsunuz?

    iyi bakalım, öyle olsun.

    naziler de ikinci dünya savaşına rağmen futbol oynanacak demişti, hitler ölür ölmez alman ligi 3 sene askıya alındı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın