• 1
    1999 doğumlu şampiyon at.
    http://gss.gs/opb.jpg

    ismini avrupa kıtasının asya ile birleştiği cebelitarık(gibraltar) kayalıklarından almakta.
    http://gss.gs/wNV.jpg
    http://gss.gs/F6T.jpg (konumuz olan rock arkaplandaki, konumuz olmayan burada: http://gss.gs/gTD )

    rock of gibraltar, şampiyon bir yarış atıymış ve kısa zamanda üst üste zaferler alıp, dünya rekorları kırmış. 2002'de avrupa'da yılın atı seçilmiş.. evet; böyle bir ödül varmış, tam benlik.

    bir manchester united taraftarı ve kulüp hisselerinin %40 civarında sahibi olan john magnier ve jp mcmanus, 90'lı yıllarda yılında yarış atlarına meraklı o zamanlar sir ünvanına sahip olmayan alex ferguson ile, henüz daha "rock" doğmadan önce atları üzerine sohbetler yapmaktaydı. 2001 yılında sir alex ferguson bir hediye aldı magnier tarafından, bu atın ortağı olmak için bir davet. hakkında ferguson'un at dünyasına girmesi için göstermelik, sahiplerin başarılı teknik direktörlerine kıyağı, magnifier ve mcmagnus daha fazla hisse satın almak istiyor vs dense de sebepler kesin değil, önemli de değil zaten. rock'ın hikayesi ise asıl burada başlıyor.

    ferguson ve the rock of gibraltar: http://gss.gs/biz.jpg

    2003 yılında rock; ferguson ve magnier arasındaki anlaşmazlığın arasında buldu kendisini. büyük başarısının sonunda rock değerini ve kazancını katladı. alex ferguson, atın ortağı olduğundan dolayı rock'ın getirdiği gelirlerin %50'sinin sahibi olduğunu ileri sürdü. fakat ferguson ve magnier arasındaki anlaşma "sözlü" bir anlaşmaydı ve magnier ferguson'un bu iddiasını yalanladı. ferguson bunun üzerine magnier'ı mahkemeye verdi.

    tahmin edileceği üzere, sir ünvanı almış olan alex ferguson'un united'ın oldukça büyük oranda hissedarlarını mahkemeye vermesi basında ve kulüpte büyük yankı uyandırdı. taraftarlar tabiiki sir'den yana taraf alıp "ölü ya da diri, magnier'ı istiyoruz" tshirtleri bile bastırdılar. http://gss.gs/WYa.jpg

    bu sıralarda rock'ın tahmini değeri 200 milyon £'du. ferguson açtığı davada, 100 milyon £, yani rock'ın yarısını ve 10 milyon pound'da masrafları, toplamda 110 milyon £'u istedi. magnier ve mcmanus ise karşı savaş açtı. alex ferguson'un yediği naneleri araştırtıp biriktirdiler. en sonunda çok ünlü "99 questions" yani 99 soru raporlarını united yönetim kuruluna bıraktılar.

    bu rapordaki sorular tim howard ve japp stam gibi bazı transferlerdeki soru işaretlerini ortaya çıkarmıştı. bu transferlerde olaylara dışarıdan karışan menajerlerin varlığı sorgulanmıştı ki bunlardan birisi de alex ferguson'un oğlu jason ferguson'du. jason "elite sports" menajerlik şirketi aracılığıyla manchester united kadrosundaki 13 oyuncunun ikincil/ek menajerliğini yaptığı ortaya çıkmıştı. transferlerde menajer'lere verilen ücretin yanı sıra bu "danışman" rollerindeki isimlere de takdire şayan bir ücret verilmekte olması kulüp yönetiminde soru işaretleri doğurdu. yönetimin kendi kurduğu komitelerin araştırması ve raporları sonucunda kulüp, çalışanlarla bir ilişkisi(aile, ortak) olan ek menajer/danışmanlarla çalışmama kararı aldı ve kararı duyurdu: http://gss.gs/pfQ

    bu olayların duyulması üzerine oğlu jason hakkında bir araştırma yapan ve yayınlayan ingiltere resmi televizyonu bbc; alex ferguson tarafından kara listeye eklendi. ferguson; 7 yıl boyunca bbc'ye konuşmayı reddetti. 2011'de ise united resmi sitesinden bu olayı iki tarafın da geride bıraktığı duyuruldu. http://gss.gs/1CS

    2004 yılında alex ferguson, magnier ile mahkeme'de anlaşma sağladı, sadece 2.5m £'a; ve resmi olarak davayı bitirdi.

    fakat magnier ve mcmanus'un belki biraz da bu olayların da etkisiyle united'daki hisselerini satmak için yatırımcı aramaya başladı. 2005 yılında hisselerini malcolm glazer'a devrettiler.. ve ünlü glazer dönemi başladı united için. glazer ise apayrı bir entrynin konusu..

    roy keane daha sonra ekim 2014'de yazdığı kitabında alex ferguson'un bu davranışını komik bulduğunu, sadece gösteriş için bu işi yaptığını ve hatta ferguson'u böyle bir dava açmaması için uyardığını yazacaktı. http://gss.gs/6NB roy keane'in kulüpten ayrılış hikayesi de baya efsane bu arada, o da daha sonra artık.

    https://www.theguardian.com/...ws-manchester-united

    alex ferguson saha içi başarıları hakkında: (bkz: sir alex ferguson/#2056616)
    ek okumalık: (bkz: radamel falcao garcia/#2371389)
App Store'dan indirin Google Play'den alın