• 11
    son zamanlardaki ispanya'daki ayrılık gündeminde bana göre mesele her zaman ekonomidir, gerisi ise teferruattır.

    katalanlar ispanya'ya verdiklerinin semeresini fazlasıyla alamıyorlar. ülkenin en kalkınmış ve en zengin bölgesi olmasına rağmen merkezi idareden gerekli bütçeyi alamıyorlar. tüm mesele bu, demokrasi derken de kasıtları bu. ayrılık son çare, asıl niyetleri ise adaletli bir yönetim. yaptıkları refarandum da aslında bir blöf. iskoçya da referandum yaptı ama ayrılığı seçemediler. niye? çünkü küçük bir ülke olmak avantaj değil. birlikten kuvvet doğar. madrid ile barcelona'nın aynı ülkede olması bir güçtür. ayrı ayrı olmaları bir güçlülük ifade etmez. futbola gelirsek barcelona'yı ve real madrid'i dünyanın en iyi 2 kulübü yapan rekabettir. rekabet olmazsa görürsünüz hallerini.

    bu mesele üzerinden katalunya'yı sözde kürdistan'a benzetmek her sakallıyı dede zannetmekten farksızdır. aralarındaki farklar çok açık;
    1-katalunya ispanya'yı ihya eden bölge, devletin üzerine yük olan bir bölge değil.
    2-ellerine hiçbir zaman silah almadılar. faşist franco bunları ezerken bile bunu yapmadılar. aşık oldukları kulüplerinin elinden real madrid zorla oyuncu aldı, gıkını çıkarmadılar. ellerine silah alan bask bölgesi de zaten pişman oldu. bizzat halkın isteğiyle o azınlık marjinal solcu grup silah bırakmak zorunda kaldı.
    3-katalunya halihazırda zaten özerk bir bölge. ispanya federatif bir yapıya zaten yüzyıllarca sahip. ispanya'yı ispanya yapan ise zamanında endülüs araplarına karşı güçlerini birleştiren iki krallık. bunların bir tanesi aragon krallığı oluyor ki bugünkü katalan bölgesi onun yeriydi.

    bir türkiye cumhuriyeti vatandaşının bu mesele üzerinden kendi meselelerine yaklaşması son derece saçma. çünkü olaylar, yapılar, gerekçeler tamamen farklı. her bağımsızlık talebinde bulunan halka "işte bunlar oranın teröristleri" gözüyle bakarsanız haksızlık yapmış olursunuz. nihayetinde her devlet bağımsızlık talebiyle doğar. türkiye cumhuriyeti de osmanlı imparatorluğu'nu tanımayan bir tavırla ortaya çıktı. milli mücadele başarısız olsaydı atatürk de idam sehpasındaydı. o yüzden her olayı kendi içerisinde değerlendireceğiz. elmayla armutu karıştırmayacağız. hiç kimse yüzde yüz haklı veya haksız değildir. gündemi benzetmelerle değil de rasyonel değerlendirmekte fayda var.
App Store'dan indirin Google Play'den alın