• 804
    (bkz: #3023756) şahane bir yazı olmanın ötesinde, laboratuvarda çalışan bir hekim olarak bir iki ekleme yapmamın gerekli olduğunu düşündüğüm hastalık.

    halkta veyahut konuyla yakın ilişkili olmayan bireylerden en çok gelen soru; çin aşısı güvenilir mi? neden bu kadar erken?
    açıkçası, bana aşının milliyetinden ziyade, çin aşısının yöntemi ile diğer aşı yöntemini önüme koysalar; tercihim inaktif aşı olurdu, yani çin'in aşısı. basit bir nedeni var, çünkü olduğumuz aşılara çok benzer teknoloji ile yapılıyor. yöntemi, olası yan etkileri vs. bilinen temellere oturtulmuş. tabii, işin içinde çin olduğu için haklı olarak herkeste bir acaba da görülebiliyor. burada ben çin'in faz 3 denilen, sağlıklı kişilere aşıları yapma ve etkinliğini/yan etkisini gözleme işlerini kendi içinde -çaktırmadan- yüzbinleri belki milyonları aşılayarak, -iyi veya kötü- hallettiğini düşünenlerdenim. yani, çin'in aşıyı kendi içinde yapması için onay alacağı bir kurum yok *. yani bir fda gibi, tüm basamakların net biçimde uygulanmasını beklemek güç. çin'in maalesef verileri doğru paylaşmadığı da bilinen bir gerçek. ancak, şu anda bizim gibi yüksek nüfuslu ve fakir ülkelerin alabileceği, lojistiğini sağlayıp kullanabileceği bir aşı yok. gönül isterdi ki oxford çalışması da yetişseydi, en azından lojistiği sağlanabilen ve maliyeti daha uygun olan aşılar ülkeye gelseydi.

    bize çip yerleştirecekler, bizi uzaylılar izliyor gibi saçmalıklar dışında sorulabilecek en makul soru; bu aşılar neden bu kadar hızlı bulundu? aslında hızlı bulunmadı, koronavirüs ailesinden iki epidemi atlattı dünya; sars ve mers. bu afetleri gören ve diğer coronavirüs ailesi üyelerinin de (covid-19'da olduğu gibi) bu şekil epidemi/pandemi yapacağını düşünen araştırmacılar(özellikle uzakdoğu ülkeleri) zaten bu virüs üzerine aşı geliştirmek için çalışıyorlardı, virüsün hangi kısmının hastalık etkisini oluşturduğu, genetik materyali vs. gibi virüse ait çoğu özellik zaten biliniyordu. bu süreç haliyle hızlandırdı diyelim.

    son olarak, siz değerli renktaşlarımdan nacizane ricam; dikkat edin, yoğun bakımlarda -gerçekten ama gerçekten- yer yok. hastanelerde akla gelmeyecek yerlere yatak atılıp oksijen bağlanan hastaları görmemiz böyle giderse maalesef çok yakın. bir de klorokinden ziyade eğer size favipravir veriliyorsa lütfen kullanın. sağlıklı günler, sevgiler.
  • 805
    sonu kotu biten hikayeye sahip oldugum hastalik. bir varmis bir yokmus, dmrktn babasi zkrktn ordu'nun mesudiye ilcesinde, istanbul'daki koronadan korunmak icin 8 aydir yasarmis. zkrktn'in hic bir kronik hastaligi yoktur. yasadigi ilcede 2500 nufus, bulundugu koyde sadece 60 kisi yasarmis. kasimin sonlarina dogru bir gun atesi yukselmis. 112 aradiginda ilik bir dus alin denmis. atesi dusmus. gece yarisi 39.6 derece ates olculunce ilce merkezinde bulunan acile gidilmis. test yapilmis sonuc pozitif, mesudiye'deki hastanede yer olmadigi icin 50 km uzakliktaki golkoy devlet hastanesine yatirilmis. hastane bunyesindeki tek uzman hekim olan 31 yasindaki anestezi doktoru korona servisiyle ilgilenmekteymis. 30 korona hastasina bakan bu doktorumuz 22 gundur hastaneden disari cikamamis ve banyo yapamamis idealist bir doktormus. ancak uzmanligi geregi ne mikrobiyoloji ne de gogus hastaliklari ile tecrubesi yokmus. bu durumu farkeden dmrktn istanbuldaki bir tanidik uzman gogus hastaliklari doktoru vasitasiyla istanbul'a yada yakinlardaki baska bir ozel hastanesineye aldirmak istese de, hastanin nakli akcigerlerindeki ilerlemis corona sebebiyle mumkun degildir. ozel hastane secenegi yoktur. 112 entegre edilmis ozel hastaneler. kafaniza gore gidip yatiramiyorsunuz. o sira beklenmek zorunda. zkrktn hatta hareket edip 10 metrede otedeki tuvalete gitmesin diye sonda takmislardir. bir yandanda yogun bakim servisi icin 14. siradadir. sira 6. gunde gelmistir. sira geldigi sirada oksijen maskesiz yasayamayacak durumda ve akcigerdeki hasar iyice ilerlemistir. hastanin nakli 6. gunde apar topar 112 personeliyle ambulansiyla 2 saat mesafedeki unye devlet hastanesine yapilacaktir. 112 ambulansindaki oksijen seviyeleri korona hastalarini karsilayacak miktarda degildir. ambulansa konulur oksijen maskesi takilir. daha 40. dakikada fenalisir yol uzerindeki bir hastaneye girilir oksijen verilir. degerleri biraz duzelince tekrar yola cikilir. 1.5 saat daha yollari vardir. zkrktn hastaneye vardiklarinda oksijeni neredeyse bitmistir. 3. kat yogun bakim servisine cikildigi anda yetersiz oksijenden kalbi durur. kalp masajiyla geri dondurulur. entube yogun bakima artik baglanmistir. 3 saat sonra yorulmus kalbi tekrar durur geri dondurulemez. dmrktn artik onu galatasarayli yapan babasi yoktur. babasizdir...
App Store'dan indirin Google Play'den alın