• 76
    tff resmi web sayfasında şu şekilde bir ibare yer almaktadır:

    "türkiye 1.liginin başladığı tarih tff tarafından 1959 yılı olarak kabul edilmesine karşın, tff tahkim kurulunun 09.05.2002 tarih, 2002/52e ve 2002/68k sayılı kararı tahtında beşiktaş kulübünün 1956-1957 ve 1957-1958 sezonlarında türkiye ligi şampiyonu olduğuna ve bu şampiyonlukların tff yıldız kriterine dahil edileceğine karar verilmesi sebebi ile toplam şampiyonluk sayısı, toplam lig sezonu sayısından 2 fazladır. "

    2001-2002 sezonunda beşiktaş'ta başkanlık seçimi varken, başkan adaylarından serdar bilgili'nin gayretleri sonucunda elde edilmiştir bu durum. beşiktaş'ın gerekçesi ise şampiyon sıfatı ile şampiyon kulüpler kupasında mücadele etmesi idi.

    bu dönemde ilk defa 1955-56 sezonunda oynanan şampiyon kulüpler kupasına bakarsak:

    1955-56: türk takımı yer almamıştır.
    1956-57: galatasaray türkiye'yi şampiyon sıfatıyla temsil etmiştir. bu sebeple 1956 türkiye şampiyonu galatasaray'dır.
    1957-58: türk takımı yer almamıştır.
    1958-59: beşiktaş şampiyon sıfatı ile türkiye'yi temsil etmiştir.

    1959 yılında zaten milli lig başlıyor ve o tarihten sonra milli ligi şampiyon olarak bitiren takım şampiyon kulüpler kupasına katılmaya başlıyor.

    özetle; "bu dönemde 2 defa türkiye'yi şampiyon sıfatı ile temsil ettik" iddiası koca bir yalandır. bu dönemde galatasaray 1 beşiktaş da 1 defa temsil etmiştir ve bu temsiller şampiyonluk sayısına eklenecekse galatasaray'a da bir şampiyonluk eklenmelidir.
  • 79
    türkiye geneli gibi algı yapılması yalan olan bölgesel şampiyonluklar. en başta 1959 öncesi ve 1959 sonrasının statüleri çok farklı. şimdi ki lig düzeniyle alakası yok. yani türkiye geneli sayılmamalı.

    bu şampiyonluklar için yönetimde olan bir kişiden aldığım bir bilgiyi geçen hafta sözlükte paylaşımtım. (bkz: conte/#2740350) sosyal medyada duyumcu çok olduğu için fazla da detay vermedim samimiyetsiz gibi olmasın diye. kişinin adını açıklamamamın sebebi bilgiyi yaymak için izin almadım. sormadım yani paylaşayım mı diye. o yüzden de detay vermedim zaten.

    dün şöyle bir haber çıkmış; https://www.star.com.tr/...hamle-haber-1476385/ 12 numara çöplüğü de paylaşmış bu haberi. evet sözlük, haberde yazanlar aynen bana söylenen şeyler. tamamen doğru yani. ama haberi geç öğrenmişler :)

    bu konuda birkaç ay önce camianın önde gelenlerinden olan bir divan üyemizle de konuşmuştum. naçizane fikirlerimi sundum. harekete geçmemiz gerektiğini, sessiz kalmamamız gerektiğini söyledim. sağolsun kulübe ileteceğini söylemişti.

    1959 öncesi şampiyonluklar konusu epey bilgi isteyen, araştırılması gereken bir konu. galatasaray'ın karşı olarak sunacağı bazı bilgileri biliyorum. ve çok yerinde olan, neden sayılmaması gerektiğini kanıtlayan bilgiler.

    bakalım bu konu bir anda sonuçlanacak bir şey değil gibi görünüyor. camiamız elinden geleni yapacak. artık neler olacağı ilerleyen zamanlarda belli olacak.

    edit: mobilden enrty paylaşmak da çok zor oluyor. çok fazla imla hatası olmuş. idare edin :d
  • 81
    ağır bir galatasaray kompleksi ile yaşayan yalı çocuğu ve zırlak camiası tarafından, her geçen gün sinsice gerçeğe dönüştürülmeye çalışılan yalandır.

    aşağıdaki bakınız verilmiş olan entry'yi okuduktan sonra bu entry'ye tekrar dönmeniz tavsiye olunur. sinsiliğin özeti şu şekildedir:
    (bkz: #2740285)

    yönetimi, üyesi, hukukçuları, taraftarı hatta futbolcusu... yani kısacası galatasaray camiası olarak "istedikleri kadar kabul ettirsinler, biz yine hepsini üst üste koyar geçeriz" anlayışını bir kenara bırakıp, bu konu hakkında fazlasıyla bilgilenmemiz, üzerinde ciddi bir şekilde durmamız ve yaratılan algı operasyonuna karşı kararlı bir şekilde mücadele etmemiz gerekiyor.

    örneğin; baktılar ki sezon* devam ederken kendilerinin gardı düşmüş ama galatasaray yine arayı aça aça gidiyor olacak, şu anda türkiye futbol federasyonu'nun başkanı olan ve aynı zamanda kulüp üyeliği de mevcut fanatik eski ikinci başkanlarının da desteğiyle bu yalanı kılıfına uydurarak gerçeğe dönüştürecekler. baktılar ki sezon sonu yine galatasaray şampiyon olup kendileri küsküyü yemişler, o zaman aynı eylemi sezonun bitimiyle gerçekleştirecekler.

    federasyonun başında bulunan zat, buna zaten fazlasıyla açık kapı bıraktı:
    https://twitter.com/...015070283325440?s=09

    bu konuda; galatasaray tarihçisi ve aynı zamanda kulübümüzün üyesi de olan değerli büyüğümüz mehmet şenol'un paylaşımlarının titizlikle takip edilmesinde yarar vardır:

    https://twitter.com/...729777302573057?s=19
    https://twitter.com/...092183631503360?s=09

    zırlak camia; "korkuyorsunuz sayılmasından çünkü en büyük biz olacağız", "siz metin oktay'ı, gündüz kılıç'ı ve diğer efsanelerinizi yok mu sayıyorsunuz?", "ingiltere, ispanya, italya vs. ligleri de böyleymiş" gibi denkliği ve temeli dahi olmayan argümanlara tutunmaya çalışarak bu yalanını desteklemeye uğraşacak ve konuyu sadece kendi işlerine geldiği şekilde biçimlendirip kamuoyu yaratmaya çalışacaktır. zaten 1959 öncesi liglerin karman çorman bir halde bulunması ve bu liglerin detaylarını okumayan kimselerin çok az olması işlerine geliyor. dolayısıyla, emirlerindeki medya kanalları ve maaşlı trolleri aracılığıyla yeni bir tarih yazılmış ve kendileri haklıymış gibi oraya buraya yalanlar pompalayıp bunun üzerinden nemalanmaya, net bilgi sahibi olmayanlarında aklını bulandırarak yalanlarına ikna etmeye çalışıyorlar. bunlara prim vermemek adına konunun özü hakkında net ve keskin bir bilinç sahibi olunuz.

    yukarıda da dediğim gibi... mevcut yönetimimiz başta olmak üzere, galatasaray spor kulübü'nün şanını, şerefini, haklarını ve menfaatlerini her alanda korumaya resmi olarak yetkilendirilmiş herkesin, bu konuda üzerine düşeni yapması elzemdir.

    özellikle bu konuda galatasaray'ımın hakkını "hele hele masabaşında yedirene" hakkım sonsuza kadar haramdır.
  • 82
    ağlamak istiyorum. bir yalana insan böylesine inanır, utanmadan savunur mu? bu sezon şampiyon olamayabiliriz ama bu saçmalığı tarihe gömmek zorundayız. gerçekten şampiyonluk sayısı ve yıldız sayısı umrumda değil. ama böylesine bir yalanı ülkeye kabul ettiren yarın öbür gün çok daha büyük yalanları kabul ettirmek için cesaret alır. bizim helal şampiyonluklarımıza bile el atarlar. uzun yazmayı beceremiyorum. bir şekilde kulübü ayağa kaldırıp bu saçmalığı yumuşak veya sert bitirmemiz lazım. 6222 garabeti varken asıl yazmak istediklerimi de yazamıyorum.

    bu ülke insanı gerçekten bu kadar kötü mü?
    idarecilere söyleniyoruz ama daha iyisini hak etmiyorlar.
    galatasaray taraftarı olarak ne yapsak çok yıprandık. daha farklı şeylerin olmasından korkuyorum.
  • 84
    hiçbir hukuk ülkesinde tartışmasının dahi yapılamayacağı bir zırva.

    lig kelimesinin dilimizdeki karşılığı -küme-dir. dünya üzerinde var olan her ligin uefa standartlarında ulusal bir lig olabilmesi için çift devreli olmak üzere her kulübün birbiri ile ikişer maç oynadığı ve sonucunda bir şampiyon ve belli sayıda küme düşen takımın olduğu, bununla birlikte alttan yeni gelen takımlarla bir sonraki sezona başlanacağı için de kapalı bir lig statüsünden çıkılması gerekliliği ortada olan bir gerçektir.

    şimdi bu arkadaşlar bu gereklerin hiçbirini taşımayan 9 şampiyonluk istiyorlar fakat işin aslına baktığımızda 59 yılında düzenlenen ve kendilerinin 19 şampiyonluğunun ilkini tescil eden lig de bu anlatılanların hiçbirine uymaz nitelikte, küme düşme çıkmanın olmadığı, farklı organizasyonda kazanılan haklar ile katılımın sağlandığı bir lig görünümünde.

    beşiktaş'ın sonradan kabul edilen 2 şampiyonluğu da 59 yılında fenerbahçe'nin kazandığı lig ile aynı statüte oynandığından beşiktaş hukuki anlamda emsal göstererek bu iki şampiyonluğunu sonradan tescil ettirebilme şansına erişmiş konumda.

    açıkçası beşiktaş'ın sonradan aldığı iki şampiyonluğa laf eden fenerlilerin kendi 59 şampiyonluğuna ne yorum yaptıklarını çok merak ediyorum fakat asıl sıkıntı dönemin federasyonunun 59 sezonunda oynanan, lig kelimesinin dilimizdeki karşılığı olan küme sözcüğünün düşme çıkma anlamında uygulanmadığı, önceki sezonlarda federasyon kupası adı altında uefa'ya isim verme amaçlı oynatılan bu organizasyonu ligimizin ilk sezonu olarak tescil etmesinden çıkıyor.

    aslına bakarsanız gerçek anlamda günümüzdeki formata uygun ilk lig sezonu 1959-60 sezonudur. bir önceki sezondan farklı olarak tüm takımlar birbirleri ile ikişer maç oynamış, son iki sırada bulunan adalet ve hacettepe takımları küme düşerken beşiktaş şampiyon olmuştur.

    diğer bir taraftan fenerbahçe'nin tescillenmesini istediği 6 milli küme 3 tane de türkiye futbol birinciliği kupalarının bazıları aynı tarihlerde oynanıp iki şampiyon çıkarmış, fenerbahçe ise hangi sene hangisini kazandıysa onu o senenin türkiye ulusal şampiyonu göstermek gibi saçma sapan bir iddiaya girişmiştir. ayrıca bu iki turnuvada da küme düşme çıkma mantığı olmadan yerel liglerdeki sıralamalarla katılınılan ve yaz döneminde o yıllarda tüm takımların önem verdiği yerel liglere hazırlanmak için bir fırsat olarak görülen, bu anlamıyla günümüzdeki süper kupaya benzeyen turnuvalardan farksızdır.

    sözün özü adaletin var olduğu gerçek hukuk devletlerinde fenerbahçe'nin bu isteğinin gerçekleşmesini bırakın kendilerinin 59 yılındaki şampiyonluğu ve beşiktaş'ın sonradan tescil edilen 2 şampiyonluğu sorgulanır, fakat federasyonun başına bu iş için geçirilen zat da, onu oraya getiren kişiler de hukuku zamanında ayaklar altına almaları ile zaten meşhurdur.
  • 85
    birilerinin malum ortamlara elinde en çok şampiyon olan takım diye gazete küpürlerini çerçeveletip gitmesinden sonra artık galatasaraydan bu olayla ilgili bir atraksiyon gelmesini bekliyorum.

    adamlar 1940 larda milli küme diye bir organizasyonda şampiyon olup onu 19'un üzerine şampiyonluk olarak hanesine yazdırmak istiyor. 1 sene geçtikten sonra türkiye futbol ligi diye bir organizasyonda şampiyon olup onu da şampiyonluk olarak 19'un üzerine yazdırmak istiyorlar.

    bu organizasyonlar aynı dönem düzenlendiği için bazen 2'sinde de finale kalmışlar. hangisinde şampiyon olmuşlarsa onu şampiyonluk olarak istiyorlar. 2 finali de kazansa o sene için 2 şampiyonluk yazdırmak isteyecek 19'un üzerine.

    yüzsüzlüğün ve aymazlığın tanımı nedir ?

    şampiyonluk olarak istedikleri organizasyonların ciddiyeti de şu ;

    --- alıntı ---

    grup aşaması:
    fenerbahçe 8 - 0 çanakkale türkgücü
    balıkesir spor yurdu 1 - 5 fenerbahçe

    çeyrek final:
    fenerbahçe 9 - 0 adana torosspor

    yarı final: yok - fenerbahçe yarı final oynamadan kura ile finale kaldı.

    final:
    fenerbahçe 3 - 1 altınordu

    --- alıntı ---

    hayır ciddi ciddi. inanıyorlar ki biz bunların hepsini şampiyonluk olarak hanemize yazdırırız. galatasaraya da oradan 2-3 şampiyonluk verilir. susup otururlar yerlerine. 30 milyon taraftarı olan, türk sporunun lokomotifi, galatasaray olmadan azerbaycan ligi seviyesinde olacak bir ligde ciddi ciddi galatasaray camiasının şunu kabul edeceğini düşünüyorlar.

    ulan galatasarayın aldığı türkiye kupalarının dahi ciddiyeti şu şampiyonluk istenen organizasyonlardan daha oturaklı şampiyonluk için. adamların lig şampiyonluğu olarak istedikleri "şey" 3-5 maç ihtiva eden, "eleme" usulü yapılan bir şey.

    ortada, beşiktaş yok, galatasaray yok torosgücü, harp okulu gibi takımlarla 2-3 maç yapıp şampiyon olmuşlar. 19'un üzerine ekle diyorlar.

    bunlar şampiyonluk olarak sayılacak. galatasarayın katıldığı, defalarca şampiyon olduğu, bunlardan çok daha ciddi bir sistem olan istanbul ligi şampiyonlukları şampiyonluk sayılmayacak öyle mi ? kendilerini buna inandırmaları ve en çok şampiyon takım olarak kendilerini ilan etmeleri harika bir olay.

    şampiyonluklarının anlatıldığı son yayınlanan videoda neden ısrarla türkiye kupası bu şampiyonluların dışında tutulmaya çalışıldığı bir tutum sergileniyor dersiniz. çünkü türkiye kupası kendilerini şampiyon ilan ettikleri organizasyondan çok daha ciddi. ve türkiye kupası sayıları ;

    galatasaray:18
    fenerbahçe:6

    aynı anda milli küme ve türkiye futbol ligi organizasyonları düzenlenirken bir senede 2 şampiyon çıkarken ve ikisi de 19'un üzerine şampiyonluk olarak eklenirken neden türkiye kupası ve türkiye ligi şampiyonlukları aynı anda şampiyonluk sayısına eklenmesin. mantıklı izahı nedir. bak sen hem milli kümeyi hem türkiye futbol ligini şampiyonluk sayısına eklemeye çalışıyorsun ?

    bir diğer konu efsanelerin inkarı. stadının ismi "şükrü saraçoğlu" olan bir takım neden şampiyonlukları 1923 den başlatma gayesinde. 1905-1923 arası düzenlenen organizasyonlar yukarıda ki alıntıda gösterilen, eleme usulü 3-4 maç oynayıp yarı finali bay geçip şampiyon olduğun bir organizasyondan daha mı gayri ciddi.

    mustafa cengiz yönetimi çıkıp konuşmalı ve şu olaya bir son vermeli. madem 1959 öncesi şampiyonluklar sayılıyor hodri meydan. istanbul ligi de sayılacak, belli bir tarihe kadar türkiye kupası da. ve madem geçmişe sahip çıkmak adına yapıyoruz bunu, 1923 den değil 1905'den itibaren sayılacak.

    bu arada son bir not da taraftarımıza. lütfen medyanın gazına gelip sayılsın yaaa 5 sene sonra gene geçeriz, gene ağlarlar gibi saçma bir tavra bürünmemeleri. bunca yıldır ortada böyle bir algı yönetimi yokken galatasaray şampiyonluk sayılarını 19-22 yaptığında mı akıllara gelmiş bu olay. saha içinde kazandığımızı kimse basit algı oyunlarına yem etmesin, uyanık olsun.
    ve en önemlisi geçmişte onların istediğinden çok daha ciddi şekilde kazanılmış onlarca şampiyonluğu var takımının.
  • 88
    tam olarak ne amacla ne planlarla gundeme getirildigini merak ettigim safsata. yani sirf camia olarak ovunelim, en kupali biziz diyip formaya 5 yildiz koymak icin yapilacak bir is degil. maddi olarak yayin gelirlerinden, ligdeki sampiyonluk sayilarina gore o oranda daha fazla maddi gelir aliyor kulupler, bu bakimdan pastadan en fazla payi bize birakmak degil onlar almak istiyor, bu da tamam. ama hala asil amacin bu oldugunu dusunemiyorum, baska bir mevzu pesindeler gibi geliyor. hamlelerini baya baya yaptilar, tff baskanligina kendi adamlarini verdiler, kurullara yerlestiler, medyada zaten hakimiyetleri vardi, ali koc baskanligiyla anadolu kulup baskani veye yoneticileri olan is adamlarini da bir guzel baglayip istedikleri icraatleri ve soylemleri yaptiriyorlar. her sey tikirinda gidiyor, herhalde bu sezon sonuna kalmaz neticelendirecekler bu sacmaligi. hele de mart-nisan aylarinda biz sampiyonluk yarisinda olursak, kritik bir haftada tum konsantrasyonu bozmak icin salacaklar bombayi herhalde.
  • 89
    https://twitter.com/...568038182035456?s=21

    fenerbahçe'nin fenerbahçe'ye ziyareti...

    kendi uydurdukları yalana bu kadar inanmakta yani harbiden ciddi bir akıl sağlığı demektir.

    "ben aslında hollywood'da ünlü bir oyuncuyum. yıllık net kazancım 100 milyon doları buluyor. sponsorluklar ve diğer gelirleri saymıyorum bile. kadınların hepsi benim peşimde, doğal olarak bende onların peşimden koşturuyorum." bu da benim kamuoyu yoklamam olsun beyler. birkaç kez daha tekrarlarım olur biter. artık bende sadece türkiye'nin değil, dünyanında en zengin adamlarından biri olurum. ulan ne kadar basitmiş be. keşke daha önce aklıma gelseydi.

    edit: akıl tutulması yazacağıma, akıl sağlığı yazmışım. bu da benim ciddi bir akıl tutulması yaşadığımı gösterir. ulan inşallah uydurduğum yalana inanmam.*
  • 90
    ali koc denen sahtekar herifin camiayi kenetlendirme biçimidir. madem bu konuda bu kadar kendilerine güveniyorlardi da bu tarihe kadar neden herhangi bir başvuruları olmadi?öyle elinde siyah beyaz fotoğraflarla gitmeye benzemez bu ali efendi. ne kadar tff sizin arka bahceniz dahi olsa bu ülke de hukuk vardir demokrasi vardır. tffye giderken madem böyle bir ise kalkisiyorsun elinde belgelerle git su nedenlerden dolayi benim hakkım de. sana karşı uretilen algoritmalara cevap ver. bunlarin yaptiklari ayni her sene nisan ayında ermenilerin türkler bize soykirim yaptı demeleri gibi. ermenilere tarihciler arastirsin deriz kabul etmezler bunlara da ulusal şampiyonada tek şampiyon olur deriz o zaman metin oktaylari efsaneleri yok mu sayacagiz derler. tff zaten arka bahçeleri nasil istiyorsa oyle yonetirler. yillarca aldiginiz beddualar 2006da 2010da 3 temmuzda her yerde kendilerinden birer birer çıktı. yine aynısı olacaktır. azizin pavali köpekleri
  • 91
    eğer fener katakulliyle bu halı saha turnuvası kıvamındaki başarılarını şampiyonluk olarak saydırırsa trabzonspor ve beşiktaş da en az bizim kadar zarar görecek. ama iki camia da uydum akıllı oldukları için ve medya tarafından güdüldükleri için ses çıkarmıyorlar. iş işten geçtikten sonra başlarlar ötmeye. yine bizi suçlu çıkarırlar hem de. acilen profesyonel bir çalışma yapılmalı. aklı başındaki trabzon ve beşiktaşlılarla -zor olacak biliyorum- ortak argümanlarla bu saçmalığı sonlandırmalıyız.
  • 93
    ezikliğin zirvesidir.
    baktılar ki galatasarayla olan fark açılıyor, ormansporla oynayıp kazandıkları maçı bile şampiyonluk saydırmaya çalışıyorlar.
    madem bu şampiyonluklarınız vardı daha önce neredeydiniz!?
    galatasaray üç şampiyonluk önünüze geçti ve daha da geçecek diye mi korkuyorsunuz?!
    yoksa artık büyük olarak anılmama kompleksi mi başladı!?
    üç maçlık seriye sahip abidik gubidik organizasyonları lig şampiyonu olduk diye anlatıyorsunuz.
    vallahi normal bir ülkede şu konuyu açan adamı direkt psikiyatriye sevk ederler. çünkü tamamen hastalıklı, kompleksli bır kafa.
    ciddiye alınacak hiçbir tarafı yok ama, burası türkiye ve burada daha önce ne kadar zekasızca ve mantıksızca şeylerin olabildiğini hepimiz biliyoruz.
  • 96
    bütün renktaşların muhakkak okuması gereken 4 tane flood'u buraya bırakıyorum. yazarından misafirine kadar herkes en ince ayrıntısına kadar okuyup bilgilensin ki yarın öbür gün utanmaz bir fenerbahçeli ile karşı karşıya geldiğinizde gerçekleri yüzüne yüzüne haykırabilesiniz!

    1- nihat özdemir konuşmasından “yapı çözümü” denemesi...

    https://twitter.com/...015070283325440?s=21

    2- fenerbahçe'nin iddiası...

    https://twitter.com/...729777302573057?s=21

    3- şampiyonluk günü 2 maç yapan fenerbahçe...

    https://twitter.com/...092183631503360?s=21

    4- tek ulusal futbol organizasyonu iddiası...

    https://twitter.com/...292648196501504?s=21
  • 98
    hafta sonu fenerbahce resmi hesaplarinda yayinlanan videolarla pompalanan bu yalanin ilerleyen gunlerde daha da fazla gundeme getirilecegini tahmin ederek su entryi yayinlamistim (bkz: #2766634). uzerinden gun gecmeden malum fotograflar piyasaya dustugu icin su an okudugunuz entryi girmek zorunda hissettim. gelin beraber fenerbahce'nin sampiyonluk iddia ettigi sezonlara teker teker bakalim.

    1. 1933 turkiye futbol sampiyonasi: lig usulu degil eleme usulu oynanmistir. turkiye kupasi olarak sayilmasi gundeme gelebilir, ancak super ligle uzaktan yakindan alakasi yoktur.
    2. 1935 turkiye futbol sampiyonasi: yine ayni kupa formatiyla oynanan bir turnuva daha. son 10 sezonda sadece 5 kez duzenlenen bu muthis organizasyona bu sezonla beraber gecici bir ara veriliyor.
    3. 1937 milli kume: 3 ilin katilimiyla duzenlenen bolgesel bir organizasyondur. ayni donemde adana, mersin ve hatta donem donem maras ve malatya'dan takimlarin katilimiyla duzenlenen cukurova ligi'nden bu acidan bir farki yoktur.

    buraya kadar fenerbahce'nin iddialari zavalli, ama en azindan kendi icinde tutarli iddialar. ancak bu noktadan sonra isler iyice ilginclesiyor. cunku ismini milli koymakla bolgesel ligin milli olmayacagini fark eden federasyon, milli bir organizasyon eksikligi hissedip turkiye futbol sampiyonasi'ni yeniden duzenlemeye basliyor.

    4. 1940 milli kume: iki turnuvanin bir arada duzenlenmesiyle milli kume bu sezon tam anlamiyla ucube bir hal aliyor. soyle ki, fenerbahce'nin milli kume sampiyonu olarak katildigi 1940 turkiye futbol sampiyonasi'ni eskisehir demirspor kazaniyor. bu noktada sizden fenerbahce'nin paylastigi videoya 1.16'dan itibaren 6 saniye katlanmanizi rica edecegim. orada turkiye futbol sampiyonasini super lig sampiyonlugu olarak saydirmaya calisirken bir arguman olarak bu sampiyonaya sadece bolgesel liglerinde sampiyon olan kuluplerin katilabildigini soyluyorlardi. e arkadasim, eger o dedigin dogruysa, sen turkiye futbol sampiyonasi'na bolgesel liginin sampiyonu olarak katilmis ve sampiyonayi kaybetmissin. o zaman sen nasil turkiye sampiyonu oldugunu iddia edebiliyorsun? eger o turnuvanin turkiye sampiyonu belirleyecek format ve kudrette bir turnuva olduguna inanmiyorsan, o zaman az once niye oradaki sampiyonluklarini saydirmaya calisiyordun?

    5. 1943 maarif mukafati: turkiye futbol sampiyonasi'nin yeniden duzenlenmesiyle beraber milli kume'nin dustugu ucube durumu fark eden federasyon turnuvanin ismini degistirerek maarif mukafati yapiyor. bu isim degisikligi konusuna birazdan tekrar deginecegim. fakat sadede gelirsek ismi disinda hicbir millilik iddiasi olamayacak bu organizasyonun son dayanagi da yok olmus oluyor. peki fenerbahce icin bu engel mi? hayir, yine de turkiye sampiyonu olduklarini iddia edebiliyorlar.

    6. 1944 turkiye futbol sampiyonasi: bu sezon maarif mukafatini kaybeden fenerbahce, ne hikmetse bir anda ulkede turkiye futbol sampiyonasi ismiyle bir turnuva daha duzenlendigini hatirliyor. bu noktada akliniza bir soru gelebilir: fenerbahce maarif mukafati'ni kaybettiyse bu sampiyonaya nasil katilabiliyor? 1942 yilinda istanbul ligi uzuyor, zamaninda bitmiyor. istanbul takimlari federasyona gidip bu milli kume denen zirvaligi bu sezon yapmayalim, bizim asil ligimiz uzadi gec bitecek diyor ve 1942'de milli kume duzenlenmiyor. federasyon muhtemelen bunun ustune milli kume'nin ismini degistiriyor ve turkiye futbol sampiyonasi'nin statusunu de istanbul, ankara, izmir ve gruplar sampiyonu katilir olarak degistiriyorlar. buradaki konumuz turkiye futbol sampiyonasi olmasina ragmen bu bilgiyi vermemin sebebi 1942'den sonra bolgesel lig niteligi bile kalmayan milli egitim kupasi'na dayanan turkiye sampiyonlugu iddialarinin gulunclugunu gostermek. turkiye futbol sampiyonasi'na gelecek olursak, devletin tum cabalarina ragmen bu turnuva halen istanbul takimlarinin gozunde ikincil onem bir tasiyan bir kupa musabakasindan oteye gidemiyor. nitekim bundan 4 sene once fenerbahce turkiye sampiyonu belirleme iddiasi olan bu turnuvanin finaline, ayni gun istanbul ligi'nde besiktas'la maci oldugu icin b takimiyla cikiyor. yine bundan 6 sene sonra besiktas bu turnuvayi abd'deki bir sezon oncesi kampindan daha onemsiz gorerek yine b takimiyla katiliyor. dolayisiyla 4 takimin katildigi ve toplam 4 gun suren ve sampiyon olan fenerbahce dahil kimsenin ciddiye almadigi bu turnuvadan turkiye sampiyonu devsirmenin ne kadar sacma olacagi da ortaya cikmis oluyor.

    7. 1945 milli egitim kupasi: artik bu kupadan daha fazla bahsetmeme gerek oldugunu dusunmuyorum. 3 yilda 2. kez ismi degisen bu kupa bu noktada statu olarak super lig'e degil, yayla kupası'na denk olabilir ancak.

    8. 1946 milli egitim kupasi: normalde 8 takimla duzenlenen bu turnuva, bu sezon 6 takimin katilimiyla onemsizligine onemsizlik katarak devam ediyor.

    9. 1950 milli egitim kupasi: bu sezonla beraber nihayet bu kupa da, fenerbahce'nin sampiyonluk iddialari da son buluyor. bir an bu kadar onemli bir kupa son bulduguna gore bundan sonra turkiye sampiyonu nasil belirlenecek diye endiseye kapilabilirsiniz. neyse ki turkiye futbol sampiyonasi var diye dusunmeyin, cunku o da 1951'de son kez duzenleniyor. yani 1952-1959 arasi her iki organizasyon da duzenlenmiyor. bu kadar onemli kupalar neden iptal ediliyor diye dusunebilirsiniz. bu iptalin bir numarali sebebi fenerbahce'nin de arasinda bulundugu istanbul kuluplerinin bu angarya turnuvalar yerine profesyonel futbol ligi kurma istegi gostermesi. nitekim 1952 yilinda da istanbul profesyonel ligi kuruluyor ve bu lig ulkenin tartismasiz bir numarali futbol organizasyonu olma bayragini istanbul ligi'nden devraliyor.

    toparlayacak olursak, turk futbolunun tarihsel gercegini fenerbahce'yi bu vahim iddialara surukleyenler de gayet iyi biliyor. bu tarihsel gerceklik sudur: turk futbolu 1959'dan once de, 1959'dan sonra da, birkac istisna haric istanbul'dan ibaret olmustur. o donem tabiri caizse sezon bittikten sonra gazozuna oynanan kupalari, bir yil boyunca istanbul takimlarinin dise dis mucadele ettigi istanbul liginin onunde gormenin gerceklikle hicbir alakasi yoktur. bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan bazi insanlarin iddiasinin aksine, o donemki galatasaray, fenerbahce, besiktas efsanelerinin hatirasina ihanet asil bu gercegi hice sayip onlarin emegini carpitmakla olur. o donemin efsanelerinin bir numarali turnuvasi istanbul ligidir. fenerbahce'nin videosunun ilk 1 dakikasini neredeyse tamamen bahsettigi turnuvalarin milli oldugu ve istanbul ligi vb yerel liglerle bir tutulamayacagi iddiasina ayirmasinin sebebi de bu videoyu hazirlatanlarin bu gercegi gayet iyi bilmesi. bu gercekten yola cikarsak, yerel bir lig olan istanbul ligi turkiye sampiyonu cikaramayacagina gore, o donemde milli bir lig olarak kabul edilecek bir organizasyon olmadigi aciktir. bu durumun tek bir olasi istisnasi var, o da su. futbol federasyonu 1955-56 sezonu istanbul profesyonel ligi sampiyonu galatasaray'i ulkeyi temsilen uefa sampiyon kulupler kupasi'na yolluyor. bu da fiilen galatasaray'in o sezon turkiye sampiyonu kabul edilmis olmasi anlamina geliyor. hatta buradan geriye gidip, istanbul profesyonel ligi'ni onceki sezonlarinda kazanan takimlarin, ve bu sampiyonanin atasi amator istanbul ligi'nin sampiyonlarinin dolayli olarak turkiye sampiyonlugu iddiasinda bulunma hakkini ortaya cikariyor. fikri hur, vicdani hur, irfani hur bir galatasarayli olarak sahsi gorusum bunun da tarihsel gercegi yansitmadigi yonunde. tarihsel gercek o donemde gercek, nitelikli bir turkiye ligi olmadigi icin turkiye sampiyonlugu iddialarinin icinin bos oldugudur. bu bos iddialarin pesine dusecek kadar vahim bir vizyonun pencesine dusen bir camia, bu vizyondan kendini kurtarmadigi takdirde eskaza hukuksuzca bu iddiasini kabul ettirse dahi bu vizyonla 10 sene sonra yine geri dusecek, bu sefer de belki general harrington kupasına sarilmaya calisacaktir.

    son olarak, bu entryi derlerken mehmet şenol, galatasaraysampiyonluklari.com, erdinç sivritepe, ilker pırlant, mackolik.com, fenerbahce twitter sayfasi ve wikipedia gibi kimisi tarafli, kimisi tarafsiz bircok kaynaktan yararlandim. tarafli kaynaklardan ziyade, wikipedia'daki turkiye sampiyonlari listesi sayfasinin inanilmaz tarafli dili ve anlatimi beni ciddi olcude rahatsiz etti. bu sozlugun emektarlarindan ricam, benim burada yazdigim yazamadigim, daha once baska yazarlarimizin dile getirdigi tarihsel gercekleri wikipedia'ya eklemeleri ve bu isin pesini birakmamalari. organize kotulugun turkiye haric dunyanin her yerinde erisilebilen boyle bir sitede bu yalanin propagandasini yapmasina izin vermeyelim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın